In de vakantie oefenden we slaaptraining maar hoe houden we nu weer vol?
Te weinig slaap: het moet een van de meest besproken onderwerpen onder mama’s zijn. Want de redenen waarom kinderen, van piepklein tot iets groter, ons ’s nachts uit onze slaap houden, zijn talrijk. Omdat die gebroken nachten best wel een impact hebben, geeft kinderslaapcoach Karen Claes elke maand advies.
Deze maand geeft Karen slaaptips aan de ouders van baby Charlie rond slaaptraining.
Mama Eva vertelt:
Charlie is nu 21 maanden. Tot vijf maanden was de situatie wat slaap betrof eigenlijk echt oké. Daarna had hij regelmatiger flesjes nodig, wat nog steeds meeviel.
Maar rond zijn eerste verjaardag ging de situatie bergaf. Tot viermaal per nacht was hij wakker en dat vaak een blok van één à anderhalf uur. De dutjes overdag werden dan langer.
Om die situatie om te draaien startten we deze zomer, nu ik vakantie had en ook de draagkracht om echt door te zetten, met slaaptraining. De eerste nachten waren hels: uren krijsen en stampvoeten, maar wél al snel met resultaat.
Alleen, we zijn met een koppel met kindjes op reis geweest en dan gaf ik weer toe aan zijn vraag om een flesje om de stilte te bewaren voor ons gezelschap. Thuis de draad weer oppikken loopt moeilijk.
Mijn vraag: Wat kunnen we doen om het ritme weer goed te krijgen? Ik werk nu opnieuw en dan weet ik niet of ik slaaptraining consequent kan volhouden.
Bovendien gaan we af en toe nog weleens een weekendje weg met z’n allen, of moet hij een nachtje naar oma en opa.
Karen licht toe:
Één jaar: grote slaapregressie
Karen: “Net als jouw zoontje gaan veel kinderen rond één jaar door een moeilijke fase op vlak van slaap, een slaapregressie dus. Er gebeurt heel veel tegelijk in hun ontwikkeling en je baby heeft dan meer geruststelling en nabijheid nodig.
Daar is helemaal niets mis mee, maar soms sluipen er op zo’n moment slaapassociaties in het patroon die je liever niet wilt. Slaaptraining is dan een manier om die gewoontes weer om te buigen, maar er zijn wel een aantal kanttekeningen waar je rekening mee moet houden.”
Ook interessant: “Opeens wil mijn dochter weer drie nachtvoedingen. Wat kan ik doen?”
Slaaptraining? Let hier op:
“Slaap is veel meer dan bedtijd en wat ’s nachts gebeurt. Een heleboel puzzelstukjes hebben invloed op slaap. De basis is erg belangrijk. Let dus op:
- Gezondheid: Sluit alle medische stoorzenders uit. Denk aan nko-problemen, allergieën, maag- en darmproblemen, ijzertekort, doorkomende tandjes of groeipijnen. Al die ongemakken zorgen dat slaap moeilijker gaat.
- Temperament: De invloed van temperament op slaap wordt vaak onderschat. Temperamentvolle of gevoelige kinderen hebben vaak een moeilijker slaappatroon.
- Ontwikkeling: zoals ik al zei zijn grote nieuwe dingen die je kindje leert (motorisch, mentaal of verbaal) of een overstap van twee dutjes naar één dutje momenten van slaapregressie. Opnieuw starten met slaaptraining of slaapcoaching is dan geen goed idee.
- Het verloop van de dag: de nacht is de spiegel van de dag. Let dus op:
- Een evenwicht tussen ontspanning en beweging
- Genoeg verbindende momenten met je kind
- Schermtijd (te vermijden één uur voor bedtijd)
- Voorspelbaarheid en structuur doorheen de dag
- Een rustig bedtijdritueel, elke dag op dezelfde manier
- Slaapomgeving: Een donkere kamer die rust uitstraalt, idealiter tussen 16 en 18 graden. Warmer of kouder? Pas dan slaapkledij aan.
- Voedingen: nachtvoedingen afbouwen ’s nachts kan enkel als je ook voeding overdag bekijkt. Is er regelmaat? Eet je kind voldoende? Is er genoeg tijd tussen het avondmaal en bedtijd? Of te veel?
- Een leeftijdsadequaat ritme: peuters van 21 maanden hebben meestal één dutje overdag nodig. Laat je kindje best niet oververmoeid aan de nacht starten. Begin daarom ten vroegste om 12u met het dutje, idealiter tussen 12u30 en 13u. De lengte kan twee uur zijn, maar ook korter of langer.”
Slaapassociaties bijstellen met slaaptraining
Karen: “Zitten alle factoren hierboven goed? Dan kun je slaapassociaties bijstellen met slaaptraining. Slaapassociaties zijn op zich niet negatief: het is wat je kindje nodig heeft om in slaap te vallen. Je kunt die bijstellen, maar enkel door een andere slaapassociatie in de plaats te brengen.
Geef je kindje de tijd om die nieuwe manieren te oefenen. Slapen hoort veilig te voelen voor je kind. Hou dat altijd in je achterhoofd als je start met slaaptraining.
Voelt je kindje paniek? Angst? Een hoog stressniveau? Dan kan je kindje geen nieuwe slaapassociaties onder de knie krijgen. Zelf manieren om tot rust te komen kan een jong kindje nu eenmaal nog niet. Hij heeft er een rustige zorgfiguur zoals jou voor nodig.
Vergeet tot slot jezelf niet. Kies een methode waarbij je jezelf niet overvraagt, maar ga voor een aanpak die goed voelt voor jullie.”
Ook een vraag voor Karen?
Dan is dit jouw kans!
Alles voor een goede nachtrust:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!