Van acne tot zeldzame vlekjes: huidverzorgingstips voor baby’s

© Getty Images

Zwanger zijn en bevallen is sowieso een rollercoaster van emoties. Je relatie, vrije tijd, slaap, carrière en lichaam zien er helemaal anders uit en dat vooruitzicht maakt het soms spannend. Lig je enkele weken later met je prachtige baby in je armen, dan wisselen dolgelukkige mama-momentjes elkaar al eens af met herkenbare paniekaanvalletjes. Daarom geeft onze vroedvrouw Melissa graag advies bij je meest prangende vragen.

Ben jij ook gek op (de geur van) dat heerlijke babyhuidje, maar weet je soms niet goed hoe je het moet verzorgen? Wij vroegen enkele huidverzorgingstips voor baby’s aan Melissa.

Dat zacht en kwetsbaar velletje verzorgen: enkele huidverzorgingstips voor baby’s

Een zacht babyvelletje is vaak erg kwetsbaar. Eczeem, luieruitslag, spruw, babyacne en melkkorstjes zijn kwaaltjes waar wel meer dan één kindje mee te maken krijgt. Melissa beantwoordde onze vragen en geeft enkele huidverzorgingstips voor baby’s.

Vraag 1: Kun je eczeem vermijden tijdens de zwangerschap?

Een atopische huid is eigenlijk niet te vermijden door bepaalde dingen te doen of laten tijdens je zwangerschap. De aanleg is genetisch. Bestaan er aan beide kanten allergieën (astma, eczeem…) dan wordt er bij kunstvoeding hypoallergene melk aangeraden als startmelk.

Geef je borstvoeding, dan heb je daarmee wel een groot hulpmiddel. Borstvoeding ondersteunt mee om allergische reacties te voorkomen. Het is zelfs zo dat als je je kindje heel lange tijd kunt borstvoeden, er blijkbaar een kantelmoment komt rond de leeftijd van twee jaar. Daardoor reageert je kindje nadien minder snel op stofjes en daalt de kans op astma.

Merk je dus al vroeg dat je baby er gevoelig aan is, dan heeft je kleintje er zeker baat bij heel lang borstvoeding te krijgen.

In de verzorging kies je best natuurlijke producten zonder parfums en onnodige toevoegingen. Je gebruikt liefst een zuivere (amandel)olie en geen zeep. Ook hier merken we dan een beetje moedermelk in het badje alweer een wondermiddel is voor de huid van je baby.

Eczeem kan wel erg pijnlijk zijn voor je kindje. Soms is een cortisonezalf nodig, maar die beslissing ligt bij een dermatoloog of kinderarts. Beide specialisten kunnen je helpen.

Vraag 2: Is eczeem een reactie op voeding van mijn baby?

Zoals gezegd is eczeem voor een groot stuk genetisch, maar bepaalde uitslag en eczeem verergeren inderdaad als reactie op voedingsstoffen. Welke stoffen dat precies zijn is soms moeilijk te achterhalen, maar met stip op één staan, zoals veel jonge ouders ondervinden, koemelkeiwitten.

Daarnaast gaat het soms om soja en kippenei waarop kindjes fel reageren. Echt testen is soms moeilijk en vaak is het een kwestie van bepaalde stoffen een tijd uit het dieet van mama te schappen en nadien te evalueren.

Vraag 3: Kun je luieruitslag voorkomen?

In tegenstelling tot eczeem kun je sterke luieruitslag wel voorkomen. Gebruik doekjes en luiers met zo weinig mogelijk parfum of toevoegingen. Merk je dat je baby reageert op nagenoeg alle productjes?

Kies dan een gewoon doekje met liniment om het huidje van de stuit goed te verzorgen, of een van de wasbare doekjes die je op de markt vindt. Verder is een eenvoudig washandje met water ook prima.

Liniment zelf maken? Libelle Mama-redactrice Charlotte legt uit hoe je eraan begint.

Belangrijk is dat de stuit goed droog is voor je een nieuwe luier aandoet.

Vraag 4: Gebruik je best altijd zinkzalf?

Een zalfje aanbrengen op de stuit mag, maar hoeft niet altijd. Het werkt als beschermlaagje. Heeft je kindje gemakkelijk last van luieruitslag, dan kun je het preventief aanbrengen. Zijn er werkelijk problemen met luieruitslag? Dan overleg je best even met de vroedvrouw. Zij kan ook de oorzaak van de luieruitslag bekijken en hopelijk een oplossing vinden.

Zo kan spruw, een gistachtige schimmelinfectie in het mondslijmvlies van je baby, via het spijsverteringsstelsel ook tot aan de stuit komen. Belangrijk is dat de behandeling dan snel wordt opgestart, liefst onder begeleiding van de vroedvrouw of (kinder)arts. Zo kan alles meteen goed opgevolgd worden.

Vraag 5: Kun je babyacne vermijden? En hoe behandel je het?

Babyacne ontstaat door de hormonen tijdens de zwangerschap. Ook door hormoonschommelingen tijdens de borstvoeding kan het nog even aanhouden. Het goede nieuws: je baby heeft er helemaal geen last van. Maar ga vooral de witte puntjes niet uitduwen. Het verdwijnt vanzelf. Er gewoon afblijven is dus een van de meest eenvoudige huidverzorgingstips voor baby’s die je kunt geven.

Vraag 6: Kun je melkkorstjes (‘berg’) best behandelen of zo laten?

Melkkorstjes bestaan uit talg dat uitgescheiden wordt via de poriën van de huid. De allereerste tekenen van melkkorstjes zijn kleine, gele ‘bergjes’ naast zo’n porie. (Daarom spreekt men in Nederland letterlijk van ‘berg’.)

Die kleine bergjes talg zijn in dit stadium nog makkelijk te verwijderen door er zachtjes over te wrijven. Verwijder je het niet, dan gaat het talg ophopen en een dikke korst vormen. Sommige baby’s krijgen daar veel jeuk door. Het is voor de kleintjes daarom fijner als je ze verwijdert om erger te voorkomen. Staat er al een korstje en heeft je baby jeuk? Laat de korstjes dan wat weken met olie en verwijder nadien voorzichtig de zacht geworden korstjes met een kammetje.

Heeft je baby bepaalde vlekjes of een uitslag op de huid die niet weg lijken te gaan? Twijfel je aan bepaalde vlekken? Dan kun je best een afspraak maken bij een pediater of dermatoloog. Enkel wanneer het om een heel zeldzame uitslag is, zal ook de pediater je doorverwijzen naar een dermatoloog, maar doorgaans weet een kinderarts raad met de meeste vlekken.

Heb jij een vraag voor Melissa?

Dan is dit jouw kans!

Meer tips van de vroedvrouw:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content