Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
GettyImages

Wasbare billendoekjes: hoe werkt het?

Door Celine Werner
Met een baby in huis verbruik je heel wat vochtige doekjes. Ze zijn helaas niet goedkoop, bevatten nog te vaak bedenkelijke stoffen en zorgen voor een serieuze afvalberg. Heb je al aan wasbare billendoekjes gedacht? Ze hebben namelijk niets dan voordelen. Hoe het werkt leggen wij je graag uit.

Gemiddeld gebruik je makkelijk een pakje babydoekjes per week. En die gaan allemaal, één voor één, de vuilnisbak in. Wil je vochtige doekjes die vriendelijk zijn voor het huidje van je baby en het milieu, dan hangt daar een behoorlijk prijskaartje aan vast. Tenzij je kiest voor wasbare billendoekjes. De investering doe je slechts een keer en naast je portemonnee zal ook het milieu je eeuwig dankbaar zijn.

Wasbare billendoekjes: hoe werkt het?

Er bestaan verschillende ready-to-go systemen met doekjes, olietjes en sprays, maar je kunt natuurlijk ook helemaal zelf je pakket samenstellen.

Het doekje nat maken kan op verschillende manieren. Met enkel water, met een speciale spray met een verzorgende lotion in of gedrenkt in water met een kalmerende essentiële olie. Dit alles is een puur persoonlijke keuze. Gebruik je wasbaar doekje gewoon zoals je dat met een wegwerpvariant zou doen.

Bij een plasluier heb je vaak maar een enkel doekje nodig. Zit er ook ontlasting bij, dan vinden de meeste mensen het handig om het meeste vuil met een beetje toiletpapier schoon te vegen en daarna een vochtig gemaakt doekje te gebruiken.

De vuile doekjes mag je gewoon wassen op 60 graden. Gebruik je ook wasbare luiers, dan kunnen de doekjes mee de luieremmer in. Anders kun je ze in een speciaal bakje of een luierzak bewaren voor je ze in de wasmachine stopt.

Tip: je kunt ook wasbare doekjes kopen om te gebruiken als snoetenpoetser. Hou je ze graag gescheiden, kies dan een verschillende kleur of patroontje voor gezicht en billen.

Wasbare billendoekjes kopen

Een ready-to-go systeem

Praktisch systeem met dozen voor propere en vuile doekjes

Koop je een maxi-kit van Cheeky Wipes, dan heb je alles om meteen aan de slag te gaan. Zo’n kit bevat:

  • 25 witte zachte organische katoenen billendoekjes (15 x 15 cm)
  • Een box voor schone doekjes + een box voor vieze doekjes en wasnetje
  • Transportzakje (waterdicht) voor schone doekjes + transportzakje (waterdicht) voor vieze doekjes
  • Een flesje essentiële olie voor de vieze doekjes (Tea Tree & Citroen) + een flesje essentiële olie voor de schone doekjes (Lavendel & Kamille)

De box voor je propere doekjes vul je met water en je voegt er enkele druppels etherische olie (Lavendel & Kamille) aan toe. Dompel je doekjes erin onder en wring het overtollige water uit. Ze zijn nu vochtig en klaar voor gebruik.
Na gebruik stop je ze in de box voor je vuile doekjes. Hierin doe je een beetje water en enkele druppels Tea Tree olie. Hang het wasnetje in de doos. Een vuil doekje kun je rechtstreeks in het wasnetje in je doos stoppen. Handig!

Tip: onderweg gebruik je de transportzakjes.

wasbare billendoekjes

Cheeky Wipes Kit Maxi met Witte Organisch Katoenen Doekjes, Grijze dozen (Blabloom, € 56,95)

Zachte doekjes met kant-en-klare spray

Ook met deze set kun je onmiddellijk van start gaan. Heeft je kindje een vuile luier, neem dan een doekje uit de doos en spray er enkele keren op met de lotion. Het doekje is nu klaar. De vuile doekjes was je mee met luiers of handdoeken op maximaal 60 graden. De opbergbox mag in de vaatwasser.

Deze set omvat alles wat je nodig hebt om te beginnen: 12 doekjes en 1 sprayflacon verzorgende Lotion. De doekjes zijn gemaakt van katoenen/bamboe mengvezel aan de ene, en microvezel aan de andere kant. Kies de geur die je lekker vindt: kamille of lavendel.

Weetjes:

  • Formaat van de billendoekjes: 14 x 18 cm
  • Flesje BilliesBox Lotion: 150 ml
  • Vuile doekjes was je mee op maximaal 60°C

wasbare billendoekjes

Billiesbox set (Klein Spook, € 24,95)

Enkel de doekjes

Je hoeft natuurlijk geen heel systeem te kopen. Enkele losse doekjes doen het namelijk net zo goed. Je kiest dan helemaal zelf of je ze graag nat maakt met enkel water of er graag wat olie of een waslotion aan toevoegt.

Deze set bevat 10 doekjes van biologisch katoen flanel.

Weetjes:

  • Afmeting: 22,5 x 22,5 cm
  • 100% biologisch katoen
  • Wasbaar tot 60 graden

wasbare billendoekjes

Imse Vimse Wasbare Billendoekjes of Zakdoekjes Biokatoen 10 Stuks (Greenjump, € 15,95)

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!