© Getty Images

Een geboorteplan: hoe begin je eraan?

Bevallen is een heel persoonlijk gebeuren dat op verschillende manieren kan verlopen. Daarom is het fijn om al tijdens je zwangerschap na te denken over wat je graag wel en liever niet wilt. Met onze tips maak je jouw persoonlijk geboorteplan. Daarmee kunnen de zorgverleners je tijdens het belangrijkste moment in je leven je op de best mogelijke manier bijstaan.

WAT IS EEN GEBOORTEPLAN?

Een geboorteplan is een document waarin jij, maar ook je partner, duidelijk noteren wat jullie wensen zijn bij de bevalling. Het is belangrijk om te weten dat het gaat om wensen en geen eisen. Een geboorteplan is de ideale tool om op voorhand na te denken over wat jij belangrijk vindt in verschillende mogelijke scenario’s. Hoe de geboorte van je kindje uiteindelijk zal verlopen is niet te voorspellen, maar met dit plan in handen hebben zowel jij als de gynaecoloog of vroedvrouw iets om op terug te vallen.

HOE ZIET EEN GEBOORTEPLAN ERUIT?

Het is niet de bedoeling om een boek te gaan schrijven. Je beperkt het best tot 1 of maximaal 2 A4’tjes met informatie die je in bullet points noteert. Op die manier kan de zorgverlener in een oogopslag zien welke keuzes jij gemaakt hebt.

Dit moet er zeker in staan:

DE OMGEVING

  • Kies je voor de veiligheid van het ziekenhuis of de vertrouwde omgeving van je huiskamer? Een andere optie is bevallen in een speciaal geboortehuis of -hotel.
  • Vermeld ook zeker wie aanwezig mag zijn bij de geboorte van je kindje. Heb je liever enkel je partner erbij of mogen ook je mama, je zus of een vriendin dit speciale moment meemaken?
  • Waar je zeker ook over moet nadenken: soms komt de vraag of een arts, vroedvrouw of verpleegkundige in opleiding bij de bevalling aanwezig mag zijn. Heb je dit liever niet? Noteer het dan zeker in je geboorteplan. Het laatste waar je zin in hebt is een discussie tijdens de weeën.

WEL OF GEEN PIJNBESTRIJDING

Is het je eerste zwangerschap? Dan is het vast moeilijk om op voorhand te bepalen of je pijnbestrijding wenst. Je weet immers niet hoeveel pijn je zult ervaren en wat dat met jou zal doen. Weet dat er — naast de bekende epidurale verdoving — nog andere manieren zijn om de pijn te verlichten, zoals een bad of douche, speciale ademhalingstechnieken of een massage. Bespreek de verschillende opties op voorhand met je vroedvrouw of gynaecoloog.

DE BEVALLING ZELF

  • Op je rug in bed liggen is lang niet de enige mogelijkheid om te bevallen. Op een kruk, op je handen en knieën of in een bad kan net zo goed. Maak op voorhand duidelijk welke dingen je wel en zeker niet wilt proberen.
  • Noteer zeker ook of ze je vliezen mogen breken en of je akkoord gaat met een knip. Zijn er medische ingrepen nodig op het moment zelf, vraag gerust extra uitleg zodat je begrijpt wat het inhoudt. Een tip is om in je geboorteplan te vermelden dat je de nodige uitleg en/of bedenktijd wilt.
  • Wil je tijdens het persen het hoofdje van de baby zien of voelen of je kindje aanpakken als het geboren wordt? Ook die wensen noteer je best op voorhand.

ALS DE BABY ER IS

Proficiat, je baby is geboren! Wie mag de navelstreng doorknippen? Wat gebeurt er met je placenta? En wil je graag meteen huid-op-huidcontact met je kindje? Ook eens de baby er is, moet je nog keuzes maken. Of je graag borstvoeding wilt proberen en of je meteen bezoek wilt ontvangen of liever even alleen bent met je baby en partner vermeld je ook best in het geboorteplan.

Bronnen: oudersvannu.nl, minimi.be

MEER LEZEN OVER BEVALLEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content