Overweldigd zwanger? Een perinatale coach kan ondersteunen

Getty Images

Praten over je twijfels

Melissa: “Zwanger zijn en mama en papa worden roept veel emoties op. Terwijl je hele omgeving jou dolenthousiast feliciteert met je zwangerschap, wordt helaas minder over die andere gevoelens gepraat.

Hoe gaat mijn leven eruit zien met een baby? Gaan we nog wel tijd hebben voor elkaar? Hoe overleef ik de moeilijke nachten? Ga ik dat wel kunnen, zorgen voor zo’n klein hummeltje? Stel je je die vragen of weet je niet wat te verwachten van de bevalling?

In verschillende vroedvrouwenpraktijken, zoals de onze, kun je over die twijfels praten met een perinatale coach. Dat is een gespecialiseerde vroedvrouw die zwangere vrouwen en hun partner begeleidt bij twijfels rond hun mentale gezondheid.

Een perinatale coach neemt de tijd om met jou (en je partner) te praten over het nakende ouderschap. Belangrijk is om ruimte te geven aan moeilijke gevoelens. Je perinatale coach bevestigt die. Het is niet niets wat je te wachten staat en dat je daar best wel wat zenuwen voor hebt, is heel normaal.”

Ruimte voor rouw

Melissa: “Een wijze collega-vroedvrouw zei me ooit dat onverwerkte moeilijkheden tijdens je zwangerschap vaak de kop opsteken bij je bevalling. Precies wat je niet wilt dus. Die negatieve emoties kunnen heel ruim zijn en zijn er niet alleen bij koppels die voor het eerst ouder worden.

Had je bijvoorbeeld een eerste heel heftige bevalling of zwangerschap, dan is het raadzaam om wat toen gebeurde nu een plaats te geven. Je perinatale coach kan je daarnaast helpen om je volgende bevalling voor te bereiden en met jou te overlopen wat je deze keer (niet) wilt.

Heel vaak zien we in de praktijk ook gevoelens van rouw. Die kunnen een heel duidelijke grond hebben: een sterrenkindje, een vroeggeboorte, een abortus. Maar het kan ook om een verlies in de omgeving gaan. Mama’s in spe hebben het soms ook moeilijk met het verlies van het ‘oude’ leven zoals het was zonder kindje. Helaas is dat iets wat veel mensen niet durven uitspreken, terwijl die gevoelens heel normaal zijn.”

Na een zwaar fertiliteitstraject

Melissa: “Onze perinatale coach ziet daarnaast koppels die heel lang hebben moeten wachten om die kinderwens in vervulling te zien gaan, vaak na een loodzwaar fertiliteitstraject. Mensen verwachten dat niet altijd, maar ook zij kunnen het moeilijk hebben. Na veel ups en downs, met hormonale behandelingen, periodes van hoop en dan ‘terug naar af’, is het eindelijk zover, en dat is een hele aanpassing.

Een perinatale coach helpt je daarnaast om je voor te bereiden op wat komt. Ze overloopt met jou bevallingshoudingen en kan relaxatieoefeningen bieden. Enkele bezoeken aan je perinatale coach zijn gewoon een investering in je relatie en je gezin. Het versterkt jullie draagkracht en de hechting aan je kind.

Merkt een perinatale coach op dat je professionele psychologische ondersteuning nodig hebt, dan zal die je doorverwijzen naar een psycholoog.”

Heb jij een vraag rond zwanger zijn?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Meer tips van de expert

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content