Een tweelingzwangerschap: dubbel zoveel kwalen en vragen?

© Getty Images

Zwanger zijn en bevallen bezorgen je sowieso een rollercoaster van emoties. Je relatie, vrije tijd, slaap, carrière en lichaam zien er helemaal anders uit en dat vooruitzicht maakt het soms spannend. Bovendien komt een baby helaas niet met een kant-en-klare handleiding. Daarom geeft vroedvrouw Melissa advies bij je mama-twijfels.

Ben jij in verwachting van twee kleine wondertjes? Melissa vertelt je wat anders is bij een tweelingzwangerschap… en wat helemaal niet!

Een tweelingzwangerschap: meer medische opvolging

“Een tweelingzwangerschap vraagt altijd extra medische opvolging. Dat gebeurt bij de gynaecoloog en in het ziekenhuis. Als vroedvrouw vind ik dat voor een stukje een gemiste kans.

Er zijn inderdaad meer risico’s, maar tegelijk zitten aanstaande ouders van een tweeling met dezelfde vragen als andere mama’s en papa’s in spe.

Al die kwaaltjes, is dat normaal? Wat staat me te wachten bij de bevalling? Wat betekenen termen als zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes, cmv et cetera precies en wat zijn de risico’s? Hoe kan ik me voorbereiden om weeën op te vangen? Kies ik borstvoeding of flesjes?”

Wat kan je vroedvrouw doen bij een tweelingzwangerschap

“Een vroedvrouw neemt uitgebreid de tijd om die termen te verklaren en stil te staan bij al je twijfels. Last but not least: ze geeft je de nodige mental support en loodst je door je zwangerschap. En dat heb je net zoveel nodig als andere zwangere vrouwen.

Ben je zwanger van een tweeling? Proficiat! Weet dus dat een vroedvrouwenpraktijk ook voor jou klaarstaat met infosessies en cursussen rond borstvoeding, arbeid en bevalling. Allemaal zaken waar je gynaecoloog doorgaans iets minder tijd voor kan maken.”

Twee baby’s betekent kwaaltjes maal twee?

“Komen kwaaltjes harder aan bij een tweelingzwangerschap? Soms is dat inderdaad het geval, maar een tweelingzwangerschap staat zeker niet gelijk aan een lijdensweg.

De gezonde gewichtstoename ligt wel hoger: 15 à 18 kilogram in plaats van 12 à 13 kilogram bij een eenling. Aan het einde van je zwangerschap tors je dus wel een hoger gewicht mee.”

De risico’s bij een tweelingzwangerschap

“Tijdens extra controles kijkt de gynaecoloog vooral na of de ontwikkeling van je kindjes gelijk loopt. Er zijn nogal wat pathologieën die een snellere groei van één baby in de hand werken, met enkele risico’s.”

Kun je vaginaal bevallen van een tweeling?

“Afhankelijk van de ligging van je kindjes, kun je wel of niet vaginaal bevallen. Als beide kindjes met hun hoofd naar beneden liggen, is het een optie om vaginaal te bevallen. Als enkel het onderste kindje naar beneden ligt met z’n hoofdje, moet goed worden afgewogen of er geen andere risico’s zijn.

Er spelen nogal wat omgevingsfactoren mee. Je gynaecoloog zal je informeren over de risico’s en mogelijke scenario’s en jij kunt zeker uitdrukken wat je verkiest.

Weet wel dat net zoals bij een gewone bevalling er last minute een ingreep nodig kan zijn en niet alles volgens een geboorteplan kan verlopen. Maar zeker niet alle tweelingzwangerschappen eindigen in een spoedkeizersnede.

Een tweelingzwangerschap is doorgaans wel korter. De ontwikkeling van een tweeling loopt een klein stukje voor. We spreken van ‘à terme’ bevalling vanaf 36 weken.

Bij meerlingen die na 36 weken geboren worden, zien we bijvoorbeeld minder zorgen zoals prematuur drinkgedrag, iets dat we wel soms zien bij eenlingen die op 36 weken ter wereld komen.”

En wat met de borstvoeding?

“Veel aanstaande ouders denken nog dat borstvoeding niet mogelijk is of een stuk lastiger als je twee kleintjes tegelijk krijgt. De kindjes worden na een kortere zwangerschap geboren en vaak na een keizersnede. Dat zijn factoren die borstvoeding niet per se makkelijker maken, maar ook niet onmogelijk.

Net als bij een eenling geven veel mama’s aan dat het steeds makkelijker wordt. Twee kleintjes tegelijk voeden of om de beurt… Beide opties zijn mogelijk en met de juiste begeleiding vind je je ritme wel.”

Je ritme zoeken: vraag hulp

“Net als bij eenlingen kan het frustrerend zijn dat voedings-, troost en verluiermomenten soms meer tijd innemen dan je wilde, waardoor alles errond zich opstapelt. De was, stofzuigen, koken… Durf zeker ondersteuning vragen van familie, vrienden, je partner en kraamhulp.

Het geeft jou de ruimte om een redelijk ritme te vinden en simpelweg te genieten van het prille ouderschap.

Zie tot slot de fijne kanten van een tweeling. Je hoeft maar eenmaal te bevallen en je kunt heel schattige echo’s van je twee baby’s krijgen. Zo zie je soms letterlijk hoe de ene voortdurend met z’n gezichtje tegen de poep van de andere baby aanduwt. Als dat maar geen voorbode is voor later ;-)”

Meer tips van de vroedvrouw

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content