© Getty Images

Zwanger? Deze termen moet je kennen

Als je zwanger bent vliegen de moeilijke woorden je rond de oren. De gynaecoloog gebruikt ze, of je leest erover in boeken of magazines. Geen wonder dat je soms overdonderd raakt. Wij maakten alvast een lijstje met de termen die je moet kennen.

(Zwangerschaps)termen die je moet kennen

Bandenpijn

Ben je zwanger en heb je last van een stekende pijn in je onderbuik of in je liezen? Dat zou bandenpijn kunnen zijn. Je baarmoeder waar je kindje in groeit, hangt met banden vast aan je bekken. Gaat je baarmoeder uitzetten tijdens de zwangerschap, dan rekken ook de banden mee, en dat kan pijn veroorzaken.

Tip: een buikband kan je groeiende buik wat meer steun geven en zo de klachten verminderen.

Braxton Hicks

Misschien zegt de term harde buiken je meer? Braxton Hicks-weeën of harde buiken zijn eigenlijk niets meer dan het samentrekken van je buik. Het doet normaal gezien geen pijn, maar je kunt het wel als behoorlijk vervelend ervaren.

In principe is zo’n harde buik onschuldig, maar als je er vaak last van hebt, samen met vocht- of bloedverlies, neem je best contact op met je arts of vroedvrouw. Op het einde van de zwangerschap komen harde buiken doorgaans vaker voor.

Cervix

Een andere naam voor baarmoederhals.

Colostrum

Geef je borstvoeding, dan ben je vast in de wolken met het eerste druppeltje melk dat je zelf produceert na de geboorte van je baby. Die eerste melk wordt ook colostrum genoemd, is gelig van kleur en bevat immens veel goede stoffen die je baby nodig heeft. Na een paar dagen verandert colostrum in gewone moedermelk.

Diastase

Tijdens je zwangerschap groeit je baarmoeder, waardoor de rechte buikspieren uit elkaar komen te liggen. Het lijkt wel alsof er een opening tussen zit. Als je veel bijkomt tijdens je zwangerschap of als je in verwachting bent van een tweeling, is de kans op diastase groter.

Een lichte vorm herstelt zichzelf meestal na de bevalling, maar het kan zeker geen kwaad om raad te vragen aan je arts of kinesist. Hij of zij kan je aangepaste oefeningen geven. In uitzonderlijk ernstige gevallen is herstel enkel mogelijk door middel van een operatie.

Fontanel

Heb je al eens zacht over het hoofdje van een baby’tje geaaid? Dan voel je twee fontanellen, zachte plekken waar de schedel nog niet volledig dichtgegroeid is. Dat maakt de bevalling niet enkel makkelijker, maar zorgt er ook voor dat de hersenen van je kindje in het eerste jaar nog voldoende kunnen groeien.

Lanugo

De zachte donshaartjes op het lichaam van je pasgeboren baby worden ook lanugo genoemd. Dat vachtje is een beschermlaagje en verdwijnt vaak al in de laatste weken van de zwangerschap, maar soms blijft er nog wat achter na de geboorte. Maak je geen zorgen, je baby’tje krijgt snel nieuwe haartjes.

Meconium

Dit is een moeilijk woord voor de allereerste ontlasting van je baby’tje. Schrik niet, want meconium is donkergroen tot bijna zwart en bovendien erg plakkerig.

Placenta

Placenta is een andere naam voor moederkoek. Na de geboorte van je kind zal de placenta je lichaam verlaten. Dat wordt ook de nageboorte genoemd.

Slijmprop

De slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoeder af. Je kunt deze verliezen in het laatste trimester, maar dat kan ook nog tijdens de bevalling.

Spruw

Witte spikkeltjes op de tong van je baby, aan de binnenkant van de wangen of zijn gehemelte? De kans is groot dat het om spruw gaat. Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en zorgt voor pijn in de mond, waardoor je kindje vaak niet meer wil eten. Heeft je baby last of weigert hij te eten, neem dan contact op met je arts.

Stuitligging

Normaal gezien gaat je kindje een paar weken voor de uitgerekende datum mooi met zijn hoofdje naar beneden liggen, klaar om geboren te worden. Sommige kindjes draaien niet en blijven met de billen beneden liggen, dat noemen we een stuitligging.

Tepelhoedje

Laat je niet om de tuin leiden, een tepelhoedje is minder sexy dan het misschien klinkt. Heb je moeite om borstvoeding te geven omdat je ingetrokken tepels hebt? Dan kan een tepelhoedje soelaas bieden. Het is een ‘hoedje’ dat je over je tepel legt waardoor je baby makkelijker kan aanhappen.

Bronnen: Oeiikgroei.nl, me-to-we.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content