Hoe zorg je voor elkaar met een huilbaby in het gezin?

© Getty Images

Zwanger zijn en bevallen bezorgen je sowieso een rollercoaster van emoties. Je relatie, vrije tijd, slaap, carrière en lichaam zien er helemaal anders uit en dat vooruitzicht maakt het soms spannend. Bovendien komt een baby helaas niet met een kant-en-klare handleiding. Daarom geeft vroedvrouw Melissa advies bij je mama-twijfels.

Deze week vroegen we Melissa hoe je goed voor jezelf en elkaar zorgt wanneer er een huilbaby in het gezin komt.

Waarom huilen baby’s?

Baby’s huilen om iets duidelijk te maken. Het is hun enige vorm van communicatie om te laten weten dat ze een hulpvraag hebben. Hoe langer het duurt om die hulpvraag te ontdekken, hoe gefrustreerder en luider het huilen zal klinken.

Verwen je een huilende baby door hem aandacht te geven? Absoluut niet. De link ‘ik huil dus ik krijg aandacht’ heeft een baby onder de zes maanden nog niet gevonden. Baby’s hebben heel basic behoeften. Het gaat om honger, ongemakken, pijn, vermoeidheid. Een baby drijft daarmee niet zijn willetje door. Die befaamde fase volgt pas later (en dat zul je ook geweten hebben).

Vragen om verbinding

Daarnaast huilt een baby soms ook om bevestiging. Ze willen weten dat ze als hulpeloos wezentje nog steeds verbonden zijn met de personen van wie ze afhankelijk zijn.

Ze pikken ongelofelijk snel signalen van onrust en stress op en kunnen daar flink van overstuur raken. Veel indrukken (een dag vol activiteiten zoals winkelen, langsgaan bij de grootouders, babybezoek) bezorgen een baby heel veel prikkels en onzekerheden. Die moeten ze simpelweg kwijt en dat resulteert in het befaamde huiluurtje ’s avonds.

Dat huiluurtje is heel intens, maar nog steeds fysiologisch. Dat wil zeggen: heel normaal en gezond gedrag dat bij de babyfase hoort.

Wanneer spreken we van een huilbaby?

Huilt een baby meer dat drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en dat gedurende drie weken, dan spreken we van een huilbaby. Je weet dan dat er wel degelijk iets aan de hand is met je kleintje. Want zoals gezegd: baby’s huilen om een ongemak duidelijk te maken. Ze geven dus aan dat ze hulp nodig hebben.

Ga daarom altijd op zoek naar de oorzaak. Is je baby net rustig wanneer je bij de kinderarts, vroedvrouw, huisarts of verpleegkundige van Opgroeien staat, volg dan toch je instinct en bespreek je twijfels. Blijf zoeken tot je de oorzaak, en dan hopelijk een oplossing, gevonden hebt.

Hulp van de vroedvrouw

Vraag zeker hulp van je vroedvrouw bij die zoektocht. Zij kan je helpen signalen te vertalen en je doorsturen naar de juiste hulpverlener. Bovendien kan zij je ondersteunen in je gevoel, wat net zo belangrijk is voor jou: iemand die je kan bevestigen dat dit gedrag inderdaad niet normaal is.

Iemand met tonnen ervaring in postnatale opvolging voelt vaak al wanneer ze een baby even vasthoudt of de baby echt ergens mee zit.

Veilige hechting van je baby

Er bestaan verschillende opvattingen rond hoe je best omgaat met een huilbaby. Nog heel weinig mensen zijn fan van het ‘laat maar wenen’-beleid.

Laat je een baby systematisch huilen, dan zal die na een tijd inderdaad minder huilen. Je kind leert zichzelf dat hulp niet zal komen wanneer hij die vraagt. Hij moet zijn problemen zelf oplossen.

Maar dat ligt mee aan de basis van een onveilige hechting en later neemt je kind dit mee. Hij of zij zal zich meer in zichzelf keren bij problemen en geen of pas heel laat hulp vragen.

Dat lijkt misschien wat op doordraven, maar bij de generaties voor ons, waar kinderen drie kamers verder werden gelegd wanneer ze huilden, hebben volwassenen het echt veel moeilijker om over emoties te praten en aan te geven dat het alleen niet meer lukt.

Schakel familie en kraamhulp in

Niet enkel om de oorzaak van het huilen te vinden, is hulp vragen belangrijk. Je huishouden, het poetsen en de zorg voor andere kinderen wordt alleen heel moeilijk. Het is ook erg frustrerend voor jou om daar nooit toe te komen omdat je baby alle energie vraagt. Je baby voelt die stress, waardoor het probleem groter wordt. Hoe je dat doorbreekt? Kraamhulp en familie inschakelen!

Een kraamhulp kan bijvoorbeeld ook zorgen dat oudere broers en zussen ook voldoende aandacht krijgen. De baby even aan je partner geven, zodat jij eens met grote zus kunt spelen, kan al voor een grote verademing voor jou én je kinderen zorgen.

Ieder moment van rust grijpen

Daarnaast  is het belangrijk dat je leert te leven op het ritme van je baby. Het is de manier om het allemaal de baas te blijven. Als je oververmoeid bent, reageer je zelf ook meer gestresseerd op een situatie, wat je baby met z’n haarfijne antennes dan weer oppikt.  

Het is ‘maar’ huilen

Het is nog steeds een stukje taboe dat je, wanneer je baby twaalf uur aan een stuk huilt, je frustratie soms zo hoog zit dat je je kind iets zou kunnen doen. Nochtans, elke jonge ouder die een huilbaby heeft gehad, begrijpt dat de gedachte door je hoofd schiet.

Op zo’n moment is het wél belangrijk dat je de baby even ergens apart legt, liefst met een gesloten deur ertussen. Herhaal ook tegen jezelf: het is ‘maar’ huilen. Al begrijpt iedere jonge mama die een huilbaby had dat je boven je theewater geraakt. Zoek dan naar manieren om zelf weer rustig te worden.

Praten met je omgeving of ondersteuning van een arts of psycholoog kunnen daarbij helpen. Het maakt van jou geen slechte ouder, maar iedereen heeft maar een bepaalde draagkracht en op een bepaald moment is het simpelweg op.

Meer voor kersverse ouders

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content