Tips tegen veelvoorkomende vakantiekwaaltjes
Eerste hulp aan het strand
Wondjes door spelen in het zand
Kindjes spelen heel graag in het zand op blote voetjes. Op het strand kan er ook wel eens een ongelukje gebeuren door de voorwerpen die in het zand verborgen zitten. Denk maar aan schelpjes, stukjes glas of hout. Wanneer het voorwerp diep in de handjes of voetjes steekt, kan je het er best niet zelf uithalen. Laat dit liever over aan de hulpverleners op de EHBO-post, want het wondje kan hevig bloeden.
Bij kleine snijwondjes maak je de wonde goed proper met zuiver water en ontsmet je het nadien met een kleurloos ontsmettingsmiddel. Vergeet er nadien geen pleistertje op te doen om de wonde te beschermen.
Zout water in de ogen
Zout water dat in de ogen komt kan prikken. Spoel de oogjes overvloedig met stromend, zuiver water tot het prikken stopt. Je kan eventueel ook fysiologisch serum gebruiken.
Kwallen
Een kwallenbeet kan behoorlijk pijnlijk zijn. De huid wordt meestal rood, kan hevig jeuken of prikken en een kind kan er zelfs koorts door krijgen.
Raak de plaats waar de kwal heeft gestoken niet aan. Achtergebleven neteldeeltjes kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus ook niet wrijven of krabben.
Spoel niet met zoet water maar leg een kompres aan van koud water en azijn. Dit verlicht de pijn en de jeuk. Netelcellen die nog in de huid zitten kan je best verwijderen met behulp van een pleister. Zo kan je ze makkelijk uit de huid trekken. Resten van tentakels kan je best verwijderen met een pincet. Eventuele zwelling kan je tegengaan met een bevroren coldpack. Wanneer de symptomen aanhouden of erger worden kan je best een arts consulteren. Urineren op een kwallenbeet is een fabeltje, dus doe je beter niet 😉
Eerste hulp bij reisziekte
Reisziekte
Reisziekte ontstaat door een conflict in of een sterke prikkeling van het evenwichtsorgaan. Het is op zich niet erg, maar een kind kan zich hierdoor wel behoorlijk misselijk voelen. Zeer jonge kinderen (jonger dan 2 jaar) worden zelden of nooit ziek. Dat komt omdat in hun hersenen nog geen informatie over bewegingspatronen is opgeslagen. Kinderen tussen 2 jaar en 12 jaar zijn dan weer het gevoeligst voor reisziekte.
We geven je alvast enkele tips mee tegen reisziekte:
- Zorg voor lichte maaltijden en hou vast aan een bepaald eet- en drinkritme
- Zet het kindje steeds in de rijrichting
- Zorg dat het kindje goed naar buiten kan kijken
- Laat het kindje vooraan in de auto of bus zitten zodat ze hobbels zien aankomen
- Zet je met je kindje op een vliegtuig tussen de vleugels (daar zijn de bewegingen het kleinst), zet ze op een schip in het midden
- Laat het kindje niet lezen tijdens een bus of autorit
- Zorg dat het kindje rustig blijft
- Geef je kind bij misselijkheid een koekje zodat de maag iets te verteren heeft (geef liever geen koolzuurhoudende dranken).
De reisapotheek
Maak een selectie uit je thuisapotheek en voeg daar zeker nog volgende zaken aan toe:
- Een kaartje met nuttige telefoonnummers zoals het nummer van je huisarts en de (lokale) noodnummers
- Een kaartje met informatie over allergieën, ziekten of dagelijkse medicatie van je kind
- Domperidon of Motiliumsiroop (in overleg met je arts) tegen misselijkheid en braken
- Zalf tegen insectenbeten
- Tekenpincet en eventueel ook Aspivenin-pompje
- Voldoende flacons fysiologisch serum voor het spoelen van ogen en neus
- Siroop of druppels tegen allergische reacties (vraag raad aan je kinderarts)
- Persoonlijke geneesmiddelen
- Breedspectrumantibiotica (in overleg met je arts en afhankelijk van de reisbestemming)
- Eventueel middeltjes tegen reisziekte
- Probiotica
- Zonnecrème
- Aftersun
- Lippenzalf
Lees ook:
- Warm weer? Zo bescherm je je baby tegen de hitte!
- SOS: Wat te doen bij zomerse ongelukjes?
- Belangrijk: Eerste hulp bij wespensteek
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!