Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Warm weer? Zo bescherm je je baby tegen de hitte!
Het wordt heet, bloedhéét. Dat je met jonge kindjes voorzichtig moet zijn in de zon weet je al. Wat kun je doen om je (pasgeboren) baby goed te beschermen? Op welke signalen moet je letten? We zetten de voorzorgsmaatregelen even op een rijtje.
Last van de warmte
Vooral jonge baby’s kunnen sneller last krijgen van een zonneslag of van uitdroging. De warmteregeling van hun lichaampjes is immers nog niet wat ze moet zijn.
Aan de nervositeit of het huilen van je baby kun je merken dat hij last heeft van de hitte. Ook z’n eetlust en zijn slaapgewoontes kunnen verstoord raken. Probeer, indien mogelijk, je kind in een frisse, maar geen tochtige kamer te installeren.
Water = redder in nood
-
Geef je baby regelmatig te drinken. Ook oudere kinderen hebben meer vocht nodig als het warm is. Geef je borstvoeding? Leg je baby dan vaker aan en drink zelf ook nog meer water dan anders.
- Vanaf zes maanden mag je je baby ook een flesje water geven. Merk je dat je kindje door de hitte ook weinig eet? Kies dan gewoon voor een extra flesje melk indien je al gestopt bent met borstvoeding of leg hem aan.
-
Koel je kind in alle zachtheid wat af door hem een lauw bad te geven.
De kleding van je baby
- Voor de kleding die rechtstreeks in contact komt met de huid, kies je best voor katoen. Is het heel heet? Dan volstaat een rompertje met korte mouwen.
- Geef ook de voorkeur aan lichte kleuren die de zon weerkaatsen.
- Verkies absorberende, maar luchtdoorlatende T-shirts.
- Zet je kindje ook een zonnehoedje op dat zijn hoofdje, nek en oortjes bedekt, ook als het bewolkt is.
Denk eraan dat, net als jij, je baby niet gediend is met lange broeken en hemden met lange mouwen. Omdat een baby minder beweegt dan een volwassene, neem je best steeds een katoenen sweater mee voor het geval het plots frisser wordt.
Zonneslag of oververhitting
Een kind dat te veel is toegedekt, niet voldoende beweegt en/of in een betrekkelijk gesloten ruimte — al dan niet blootgesteld aan zon — met weinig luchtcirculatie vertoeft, loopt uiteraard veel kans op oververhitting of op een zonneslag. Let dus extra goed op als je met de wagen reist en leg nooit een doek over de kinderwagen. Die kan het extreem warm maken in de kinderwagen. Een parasol helpt wel.
ZO KUN JE EEN ZONNESLAG HERKENNEN:
- Je kind heeft een plotse koortsaanval.
- Hij of zij lijkt wat moeite te hebben met ademen.
- Je kindje moet braken.
- Hij of zij kan zowel wit wegtrekken als een rood aangelopen hoofd hebben.
MONITOR DE TEMPERATUUR VAN JE KINDJE:
- Voel in zijn nek of aan zijn voeten en meet eventueel zijn temperatuur.
- Voelt hij plakkerig of geeft de thermometer een temperatuur boven de 37,5 graden aan? Zoek dan een koelere plek op of trek een laagje kledij uit.
- Je kunt voor een aangenamere temperatuur zorgen door een ventilator in de kamer te zetten, maar richt die niet rechtstreeks op je kind.
Indien je vermoedt dat je zoon of dochter een zonneslag heeft, bel dan onmiddellijk de dokter. Zet je kindje preventief in de schaduw, in een goed verluchte ruimte.
Tips bij het insmeren met zonnecrème
- Breng de zonnecrème aan twintig minuten voordat je kind naar buiten gaat.
- Vergeet de kwetsbare plekjes niet (denk aan oren, handen en voeten).
- Herhaal om de twee uur. Bij waterpret moet de frequentie nog opgedreven worden.
- Zelfs al is je kindje goed ingesmeerd, hou je hem toch in de schaduw of liever nog binnen tussen 11u en 16u.
Hoe herken je uitdroging?
Bij uitdroging verliest je kind heel wat water en minerale zouten en dat kan gevaarlijk zijn. Uitdroging wordt veroorzaakt door het hevig zweten ten gevolge van oververhitting of koorts. Hoe jonger, hoe sneller het kind uitdroogt en hoe gevaarlijker de uitdroging is. Aanhoudende uitdroging is immers levensbedreigend voor je baby.
Indien je uitdroging vermoedt bij je kind, bel dan onmiddellijk de dokter of ga naar het ziekenhuis. Daar zullen ze je baby zo veel mogelijk vocht toedienen. Als je kind meer dan tien procent van zijn gewicht heeft verloren, wordt het vocht via een infuus toegediend.
Nog meer lezen:
- 10 tips om je kind te laten slapen bij warm weer
- Wat is beter: zonnecrème of UV-werende kleding?
- Bescherm je baby tegen de eerste lentezon