Kraamtijd: 10x survivaltips om die eerste weken door te komen
Terug thuis met de baby: help, wat nu?
Rosanne Van Dyck, vroedvrouw bij De Geboortepraktijk: “De eerste dagen en weken met je baby thuis zijn voor jonge ouders vaak heel overrompelend en dat is niet moeilijk ook: niet alleen worden je slaap- en dagritme helemaal overhoop gehaald, je moet dat kleine, fijne hulpeloze wezentje dat nog maar net in je leven gekomen is nog helemaal leren kennen.”
Bovendien heeft ook je eigen lichaam net heel wat te verduren gekregen. Hoe je best omgaat met al die veranderingen? Een aantal welgekomen tips & tricks op een rij.
Kraamtijd: 10x survivaltips voor ouders
1. Geef jezelf vooral veel liefde
Rosanne: “Geef je zelf heel veel liefde en tijd om te wennen als je net bent thuisgekomen. Het enige wat je baby op dat moment echt nodig heeft is jullie. Maak van al de rest bijzaak en ga vooral samen knuffelen: leg je baby nog eens op je blote huid met een dekentje over, zodat jullie samen tot rust komen en kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Maak de ruimtes waar jullie vertoeven warm genoeg overdag.”
2. Bereid je voor en vraag hulp
“De kraamtijd is een heftige periode waarin er veel tegelijkertijd op je afkomt. Probeer dat op voorhand al een beetje in te calculeren en je al wat voor te bereiden op deze kwetsbare tijd. Overleg al een aantal zaken met je partner en neem beslissingen. Waar gaan jullie de baby verschonen bijvoorbeeld? Zorg er altijd voor dat dat in een makkelijke en warme ruimte is waar je alles bij de hand hebt.
Denk ook al eens na over hoe jullie nachten eruit gaan zien: gaat de ene partner al na een tiental dagen terug werken, wat betekent dat dan voor de verdeling ’s nachts? En denken jullie er eventueel aan om apart te slapen in die eerste maanden? Ook nuttig: op voorhand al even bespreken welk bezoek er mag langskomen kan discussies op vervelende momenten vermijden.
Besef ook goed hoeveel werk de zorg voor een kind vraagt. De uitdrukking ‘it takes a village to raise a child‘ kwam er niet voor niets. Helaas is onze ’tribe’ tegenwoordig heel wat uitgedund. Jonge ouders denken vaak dat ze alles met twee moeten kunnen, maar dat is dus niet zo. Zorg ervoor dat je je als kersvers ouderpaar goed laat omringen: aarzel niet om jullie ouders, vrienden, kennissen of professionals te vragen om eventjes bij te springen als het niet lukt.
3. Pick the right tribe
Denk ook al goed na over door welke mensen je je precies graag wilt laten omringen. De eerste weken en maanden na de geboorte van een kind zijn immers heel vermoeiend en onvoorspelbaar: je kunt als mama (maar ook als papa uiteraard) nooit weten hoe je erop gaat reageren, waar je allemaal last van gaat hebben en hoe je baby het gaat doen. Kies daarom echt voor mensen waarvan je weet dat je je verhaal kunt doen zonder je ‘sterk’ te moeten houden: mensen bij wie je kunt uithuilen als dat nodig is en die écht voor je zorgen.
Moeders horen vertroeteld en bediend te worden, zodat ze ook echt kunnen genieten van die eerste tijd met hun baby. Die is immers onvervangbaar en je draagt hem nog lang met je mee. Vooral mama’s die borstvoeding geven, moeten goed voor zich laten zorgen: de voedingsmomenten slorpen immers erg veel van je energie op. Belangrijk is dat jij met niets anders moet bezig zijn dan voeden, rusten, drinken/eten en jezelf douchen. Belangrijk om weten: je kanunt kraamzorg al reserveren tijdens de zwangerschap. Doe dat dan ook tijdig en informeer je goed.
4. Zorg voor een rechtstreekse lijn met je vroedvrouw
“Wat de verzorging van je baby betreft, kom je de eerste dagen wel door met verluieren alleen. Een badje is geen prioriteit, dus dat stel je beter nog even uit. Zorg ervoor dat je in de eerste vijf dagen na de bevalling dagelijks (nadien kan dat minder frequent, maar ga er wel net zolang mee door als jij dat zelf nodig vindt) een vroedvrouw ziet. Dat geldt zowel in het ziekenhuis als thuis. Zorg er dan ook voor dat je een vroedvrouw hebt die je snel kunt bereiken bij vragen en/of onzekerheden.”
5. Verzorg je baby op een rustig moment
“Probeer de verzorging van je baby altijd op een rustig momentje te doen. Elke sensatie is nieuw voor de baby, daardoor is hij supergevoelig voor elke vorm van prikkels, zoals koude of lawaai. Probeer je spruit dan ook zoveel mogelijk comfort te bieden, zodat het verzorgingsmomentje door hem als iets zachts en aangenaams ervaren wordt.
Baby’s eerste badje bereid je bijvoorbeeld best goed voor: zorg ervoor dat alle doeken en kleedjes goed voorverwarmd zijn en dat de kamer op een goede temperatuur is.”
6. Haal de juiste producten in huis
“De huid van een jonge baby is heel gevoelig. Wees je dan ook heel bewust van de producten die je gebruikt. Een goede vraag om te checken of een product al dan niet geschikt is om een baby mee te verzorgen is: ‘kan ik het eten?’. Is het antwoord ja: dan kan ook het velletje van je baby het vast verdragen. Van amandelolie voor het badje, tot kokosolie voor rode billen: als het natuurlijk is, is het goed.
Ook met je moedermelk kun je trouwens heel wat kanten uit: je kunt het zowat overal opsmeren om te verzachten, behalve in de oren van de baby. En ook om je baby’s neusje te spoelen, is het prima, want het werkt – net zoals fysiologisch water – antibacterieel. Nog een goed huis-, tuin- en keukenmiddeltje om het neusje te spoelen of om de oogjes proper te maken: afgekoelde kamillethee.
7. Wees alert voor de noden van je baby
Een van de belangrijkste dingen die je als jonge ouder zult moeten leren, is de noden en de taal van je baby herkennen. Hoe goed jij je probeert af te stemmen op je baby en hem kunt verlossen uit zijn vroegste stressmomentjes, zal in grote mate bepalen hoe goed je kind ook later met stressregulatie om kan gaan. Geen nood: loopt dat moeilijk, omdat je kind bijvoorbeeld last heeft van krampen, voedselallergieën of andere stoorzenders die jullie niet meteen kunnen achterhalen, dan is er natuurlijk nog geen veldslag verloren. Het voornaamste voor je kind is dat hij of zij voelt dat je het wel probeert.
Wil je baby een uurtje huilen in je armen, dan sta je dat in het prille begin beter toe. ’s Avonds bijvoorbeeld worden baby’s vaak onrustiger: ze moeten de prikkels van de dag verwerken en tot rust komen. Daarvoor heeft hij jou nodig: ze willen op dat moment veel bij je zijn en een dichte fysieke nabijheid hebben. Eventjes huid op huid of al wiegend door de kamer lopen, doen vaak al wonderen.
Belangrijk is dat je hieraan toegeeft: zo kom je er het makkelijkst door. Houdt de huilerigheid wat lang aan? Wissel dan zeker af met je partner.”
8. Draag je baby regelmatig
“Je baby dragen maakt je leven veel makkelijker. Omdat hij dicht bij jou is en je hartslag en ademhaling kan voelen, zal je baby veel rustiger zijn. Daarnaast is dragen ook goed voor zijn vertering, waardoor hij waarschijnlijk minder last zal hebben van krampjes en beter zal slapen. Zelf dragen is natuurlijk goed, maar laat in het begin vooral je partner veel dragen. Zo voelt hij zich ook betrokken en kun jij tussen het voeden door beter rusten. Laat de vroedvrouw aan huis samen met je partner even oefenen zodat hij hier vertrouwt mee geraakt.”
9. Zorg voor een comfortabel borstvoedingsplekje
Tijdens die eerste maanden zul je heel wat tijd spenderen aan borstvoeding geven. Zorg er dan ook voor dat het plekje waar je dat wilt doen comfortabel en aangenaam ingericht is. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt dat je mogelijkerwijs nodig zou kunnen hebben.
Denk daarbij niet alleen aan de baby, maar ook aan jezelf: zorg voor tetradoeken, slabbetjes, plukzakdoekjes en natte doekjes, maar ook voor je eigen telefoonlader, een warmwaterkruik of kersenpitkussen tegen krampen of koude voeten, een boek of afstandsbediening om de tijd de doden en voor een hapje en drankje als het echt lang duurt. Installeer eventueel een klein kastje of een roltafeltje waar je al deze spullen in opbergt en dat je makkelijk kunt verplaatsen als dat nodig is.
10. Zorg voor jezelf
Tot slot, ook erg belangrijk: zorg in deze hobbelige periode ook goed voor jezelf. Omring je met mensen die vragen hoe het echt met je gaat. Bij wie je je emoties kwijt kunt. Fysiek contact houden met mensen waarmee dat wel kan, is natuurlijk ook heel belangrijk: knuffel lang of laat je eens masseren. Is fysiek contact niet mogelijk? Maak dan zoveel mogelijk tijd voor videocalls als je daar nood aan hebt.
Probeer ook niet helemaal op te gaan in de zorg voor je baby, maar las tijdig een moment voor jezelf of voor jullie als koppel in. Vind daarbij je eigen uitlaatklep: kies voor de dingen die je voeden en die je energie en ontspanning geven. Hou je bijvoorbeeld van wandelen? Doe dat dan ook. Voel je daarbij zeker niet schuldig naar je baby toe: hoe relaxter jij bent, hoe beter voor je kind. Bovendien is de natuur rustgevend en je baby vindt een uurtje in de buitenlucht vast ook helemaal geweldig.”
Meer lezen over kraamtijd en bevallen:
- Lekker makkelijk als je net bevallen bent: 10x kraamkostrecepten
- De meest comfortabele posities om borstvoeding te geven
- Post partum: waarom lang niet alle mama’s op een roze wolk zitten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!