“Hoe plan ik zelfzorg in als jonge mama?”
Dat een kind je leven grondig verandert, is geen geheim. Maar ook op de relatie met je partner en jezelf heeft een baby een serieuze impact. Om je relatie en seksleven leuk te houden én om voldoende tijd voor jezelf te vinden, beantwoordt relatietherapeute Vanessa Muyldermans jouw vragen. Vandaag: hoe vind ik in hemelsnaam nog tijd voor zelfzorg nu ik een kindje heb?
Saskia (37): “Met Noor (4) en Felix (6 maanden) is het gezellig druk. Ben ik niet op het werk, dan ben ik wel bezig met pampers van Felix of speel ik met Noor. Nu er twee kinderen zijn vind ik het nóg moeilijker om zelfzorg in te plannen. Nochtans lees ik overal dat het zó belangrijk is. Hoe zorg ik dat ik toch nog zelfzorg kan inplannen?”
Accepteren dat je nu net iets minder tijd hebt voor jezelf, haalt al wat druk van de ketel. Het is écht oké
Weg met dat perfecte plaatje
Vanessa: “Eerst en vooral is het perfect normaal dat het druk is en dat je nu wat minder tijd hebt voor jezelf. Dat alvast accepteren is een eerste mooie stap. Daarnaast is het goed om te beseffen dat dat perfecte plaatje dat je vaak ziet op Instagram niet realistisch en niet nodig is. Er lijkt wel een maatschappelijk beeld gevormd dat we allemaal perfecte ouders moeten zijn met een leuke job, een boeiend sociaal leven, voldoende sportmomenten, altijd de perfecte maaltijd op tafel en kinderen die altijd vrolijk zijn. Natuurlijk is het echte leven niet zo. Als je dat probeert na te streven, geeft dat zelfzorgmoment natuurlijk extra druk: wanneer moet je dat er nog inplannen? Het lijkt wel een extra to do op dat lijstje. En die druk is het laatste wat je nodig hebt in deze drukke fase van je leven.
Dat gezegd zijnde is zelfzorg heel erg belangrijk. Ik maak graag de vergelijking met een auto: je kunt maar een bepaalde afstand rijden, en dan is het tijd om te tanken. Je kunt dan wel nog zelf de keuze maken: ga je voor een volle tankbeurt of tank je steeds een beetje en kies je vaker voor kleine tankbeurten? Met onszelf werkt het net zo: je kunt in één keer veel tijd voor jezelf nemen, maar je kunt net zo goed kleine manieren vinden om energie bij te tanken. Klein, maar fijn. Het komt er gewoon op aan te zorgen dat die energiereserve niet volledig op raakt.”
De maatschappelijke druk is zo hoog. Je hoeft niet de hele tijd de perfecte moeder te zijn die alles perfect onder controle heeft
1. Wat betekent zelfzorg voor jou?
“Zelfzorg is een heel persoonlijk gegeven. Terwijl de een rustig wilt gaan wandelen, verkiest de ander net een stevige sportsessie. Of een goed bad of een etentje met vriendinnen kan net zo goed deugd doen. Het is daarom eerst een vooral belangrijk dat jij voor jezelf uitmaakt wat jou energie geeft en wat voor jou dus zelfzorg betekent. En dat kunnen heel kleine dingen zijn: ik heb al veel verschillende dingen gehoord in mijn praktijk: van een maandelijkse afspraak bij de nagelstyliste tot een simpel bad nemen ’s avonds. Voel vooral zelf waar jij nood aan hebt.”
2. Communiceer met je partner
“In heel drukke levensfases schieten er twee dingen vaak op in: zelfzorg en verbinding zoeken met je partner. Laat dat nu net twee dingen zijn die essentieel zijn voor je geluksgevoel en die energiemotor. Ga jij graag een avondje dansen om je batterijen op te laden, laat dat dan weten aan je partner. Misschien kan hij een keer bij de kindjes blijven. Nood aan een bad met kaarsjes en wat muziek? Met een beetje geluk zet hij het zelfs voor je klaar. Of wie weet is net een date onder jullie twee wat jullie nodig hebben.
Tegelijkertijd is het goed dat je kunt aangeven dat je wat tijd voor jezelf nodig hebt en dat je wat rust mist. Misschien ervaart hij hetzelfde gevoel, en dat uitspreken zorgt al voor een gevoel van verbinding met elkaar.”
3. Plan bewust tijd in
“Wil je zeker zijn dat die zelfzorg er toch weer niet op inschiet? Plan dan zelfzorgmomenten in en maak een afsrpaak met jezelf zoals je een afspraak met iemand anders maakt. Nakomen is dus de boodschap. Schrik dat het niet spontaan genoeg is? Je kunt perfect momenten vrijhouden die je inhoudelijk nog niet invult, maar wel al vastlegt. Je kunt dan op het moment zelf nog beslissen waar jij zin in hebt.”
4. Durf loslaten
“Het is echt oké dat de afwas eens blijft staan, of ga eens naar de frituur en hou een luie avond in de zetel. De kinderen vinden het plezant en jij kunt er zelf ook van genieten. En ook eens hulp vragen aan een babysit of een grootouder inschakelen, is echt wel oké. We moeten vooral af van dat perfectionisme!”
Meer tips voor tijd voor jezelf:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!