Zo kies je een duurzaam voedingspatroon

© iStock

Gezond eten is in grote lijnen eigenlijk ook een duurzaam voedingspatroon. De nieuwe richtlijnen van de gezondheidsraad leveren dus niet enkel winst op voor de gezondheid, ze leiden ook tot een voedingspatroon dat ecologisch minder belastend is.

Kies meer plantaardige en minder dierlijke voeding

Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis en kies vissoorten die niet overbevist worden of op een milieuvriendelijke worden gekweekt. Duurzame vissoorten zijn te herkennen aan het MSC-keurmerk voor wilde vis of ASC-keurmerk voor kweekvis. Haring, makreel en zalm zijn bijvoorbeeld goede keuzes.

Gebruik dagelijks vooral aardappelen, groenten, fruit en graanproducten met een lage klimaatbelasting en een laag water- en landgebruik. Kies volgens de groenten- en fruitkalender. Goede groentekeuzes het hele jaar door zijn bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, koolrabi, prei, raapjes, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruiten, tomaat, ui, wortelen, witloof en witte kool. En voor fruit: ananas, appel, banaan, druif, granaatappel, pompelmoes, mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim en sinaasappel. Duurzame teeltwijze is herkenbaar aan het biologisch keurmerk.

Kies onbewerkte of weinig bewerkte producten met veel voedingsstoffen zoals groenten, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten en laat zoete dranken, snoep, koek en snacks aan de kant. De productie hiervan is ecologisch belastend en het lichaam heeft deze producten niet nodig.

Vlees- en melkproducten zijn enorm belastend voor het milieu

Wist je dat de productie van vlees- en melkproducten verantwoordelijk is voor meer dan 50 procent van het Belgische broeikaseffect? Daarom is het een goed idee om het gebruik hiervan te beperken.

Gebruik niet meer melkproducten dan nodig en kies vloeibare melkproducten (melk of yoghurt) in plaats van kaas dat een hoge milieubelasting heeft. Sojadrink heeft nog een lagere milieu-impact dan melk. Meestal zijn sojaproducten verrijkt met calcium, enkel dan vormen ze een volwaardig alternatief voor koemelk.

Je kan (rood en bewerkt) vlees vervangen door peulvruchten en ongezouten noten. (Let op met noten bij jonge kinderen, vermijd ze zeker tot de leeftijd van 4 jaar, een notenmoes of pasta kan wel in de plaats van bijvoorbeeld vleesbeleg). De klimaatbelasting van noten is lager dan dat van vlees en vergelijkbaar met dat van ei, maar iets minder gunstig dan de klimaatbelasting van peulvruchten. Pinda’s zijn het gunstigst, gevolgd door Europese noten zoals kastanje, walnoot, hazelnoot en pistachenoot.

Kies vaker gevogelte dan rundvlees want vooral rundvlees scoort slecht. Een verschuiving van rundvlees naar kip heeft al aanzienlijk minder impact op het milieu.

Bron: Voedingscentum

Lees ook:

Partner Content