© Getty Images

10 strandspelletjes die nooit vervelen

Een dagje strand is puur plezier voor je kroost! Merk je echter dat de verveling na een tijdje toch begint toe te slaan? Inspireer je kinderen dan met deze strandspelletjes. Altijd een succes!

Dé leukste strandspelletjes op een rij

1. Strandspelletjes: wedstrijdje verspringen

Teken een grote rechthoek in het zand en hou een wedstrijdje verspringen met alle kindjes die willen meedoen.

De competitiegeest die sowieso aanwezig is (en al helemaal als er onbekende kindjes bij zijn), zal groot genoeg zijn om je kinderen een hele tijd zoet te houden. Als variatie kun je ook twee stokjes die verbonden zijn met een touwtje aan de verspringlijn zetten, zodat ze ook nog over het touw moeten springen.

2. Strandspelletjes: petanquen met ballonnen

Maak petanqueballen door ballonnen te vullen met water. Vul ze niet volledig, anders springen ze kapot als ze gegooid worden. Elk kindje heeft z’n eigen kleur ballon en moet zo dicht mogelijk bij een kleiner ballonnetje geraken door vanop een afstand de ballonnen te werpen.

TIP: Vóór het petanquen is het misschien een goed idee om eerst een waterballonnengevecht te houden, zodat je kindjes die neiging alvast niet meer hebben tijdens het spel. 😉 Vergeet niet om alles netjes op te ruimen!

3. Strandspelletjes: zandberg maken

Teken een ronde cirkel op het harde zand en begin daarrond zand weg te scheppen, terwijl je het zand in het midden van de cirkel gooit.

Doe dat dicht bij de zee wanneer ze begint op te komen. Je creëert op die manier een berg waarrond je een gracht kunt scheppen die helemaal doorloopt tot het water. Met de opkomende zee zal de gracht vollopen en kunnen je kindjes op de berg staan tot deze langzaam afbrokkelt.

Kinderen vinden dit erg spannend en zijn een hele tijd zoet met het uitgraven van de gracht.

4. Strandspelletjes: vliegeren!

Koop of maak een vlieger (maken is leuker en origineler, maar de gekochte versie zal waarschijnlijk langer en mooier vliegen).

Een vlieger is voor kinderen boeiender dan het lijkt: denk aan snelheid, vluchtlijnen, hoogte, … experimenteren maar!

strandspelletjes

5. Strandspelletjes: zoektocht op het strand

Voor kleine kindjes is het rapen van schelpjes een leuke bezigheid, want ze zien zoveel mooie exemplaren bij elkaar liggen.

Neem een emmertje en ga een tijdje op ‘schelpjeszoektocht’. De ‘oooh’s’ en ‘kijk mama!’-kreten zullen elkaar snel opvolgen. Voor oudere kinderen zijn schelpen niet meer zo boeiend, maar allerlei andere dingen die op het strand liggen wel.

TIP: Laat je kinderen een kunstwerk maken met alles wat ze vinden.

6. Strandspelletjes: bouwwerken creëren

Worden zandkastelen een beetje eentonig? Laat je kinderen dan bijvoorbeeld een stad maken met allemaal zandhuisjes, wegen en scholen.

Met een lego-mannetje erbij zal je hartendief een volledig ingebeeld verhaal kunnen bedenken in de zelfgebouwde stad. Oudere kinderen kun je dan weer uitdagen om sculpturen te maken zoals zeeschildpadden, zeemeerminnen, vissen,…

Dubbel voordeel: de fantasie van je kind wordt gestimuleerd, én het beleeft er ook nog eens uren plezier aan.

strandspelletjes

7. Strandspelletjes: frisbee-variatie

Een frisbee is altijd handig om kinderen van alle leeftijden te entertainen.

Gewoon werpen naar elkaar is al heel leuk. Maar je kunt met wat creativiteit nog heel wat andere frisbee-spelletjes bedenken: teken bijvoorbeeld een cirkel in het zand en speel golf-frisbee. De bedoeling is dan om via obstakels de frisbee zo snel mogelijk in de cirkel te gooien.

Ook plastic flessen kunnen steeds opnieuw omgeworpen worden van een verdere afstand. Met een frisbee kun je bovendien nog een aangepaste versie van petanque spelen. Wie kan de frisbee het dichtst bij een afgesproken voorwerp krijgen?

8. Strandspelletjes: stranddarts

Teken met een stok een grote cirkel in het zand. Daarin trek je nog twee kleinere cirkels zodat je een soort dartsbord krijgt.

Ga nu een eind verderop staan en teken een lijn vanaf waar de spelers met een (petanque)bal mogen gooien in het dartsbord. De buitenste cirkel is goed voor 10 punten, de volgende voor 20 punten en de ballen in het midden scoren 30 punten.

9. Strandspelletjes: bowlingbaan in het zand

Vul een aantal lege flessen met water of zand en zet ze in een driehoek op het strand. Teken een bowlingbaan in het zand en laat de kinderen met een bal de flessen omver werpen.

10. Strandspelletjes: even rusten

Na al die actieve spelletjes is het leuk om even uit te blazen op de handdoek. In plaats van een boek of schermpje erbij te nemen, kunnen kinderen zich ook amuseren met reisspelletjes. Onze favoriet? Puzzle Beach, een waterdicht en makkelijk meeneembaar spelletje met 5 magnetische puzzelstukken en maar liefst 48 opdrachten, van makkelijk tot razend moeilijk.

Kun jij de kinderen helpen om de weg terug te vinden naar hun vriendjes en speelgoed, zonder op iemand te stappen?

Strandspulletjes voor de allerkleinsten

Twee emmertjes water halen

Strandset van Quut met ergonomisch speelgoed voor de kleinste handjes – 24,95 euro. Bekijk het hier.

Strandtent

strandspelletjes

Dutjestijd in deze strandtent met een zeebriesje op de achtergrond: zalig! 20 euro. Bekijk het hier.

Voor je kleine zeeduivel

strandspelletjes

Eerste kennismaking met het zoute water in deze schattige zwemvesten – 35 euro. Bekijk ze hier.

Chillen in de poncho

strandspelletjes

Heerlijk zachte poncho van Liewood – 42 euro. Bekijk ‘m hier.

Veel plezier aan zee!

Nog meer zomertips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content