5 x snelle recepten voor een drukke schoolweek
Terug naar school betekent ook meer stress in de keuken. Op het einde van de dag moet er een lekkere en voedzame maaltijd op tafel komen, maar dat is niet altijd evident. Deze vijf receptjes zijn gemakkelijk om te maken, snel klaar én lief voor je portemonnee. Wat wil een mens nog meer?
Kotelet met gebakken aardappel-wortelblokjes
4 personen – bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten:
- 4 koteletten
- 500 g aardappelen
- 500 g wortelen
- 1 takje verse tijm
- 300 ml rundsbouillon
- 1 el graanmosterd
- 1 kl maïszetmeel
- 1 kl gedroogde tijm
- boter
- peper en zout
Bereiding:
- Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet daarna af.
- Maak de wortelen schoon, snij ze in blokjes en stoof 5 minuten met wat boter aan in een pan onder een deksel. Voeg daarna de aardappelblokjes toe en roerbak ze samen. Kruid met gedroogde tijm, peper en zout
- Bak de koteletten in boter langs beide kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
- Los het maïszetmeel op in water, giet de rundsbouillon in de pan en maak de aanbakresten los. Voeg de mosterd toe en laat even inkoken. Kruid met peper en zout en bind de saus met het maïszetmeel.
- Serveer de koteletten met de saus en gebakken aardappel-wortelblokjes. Werk af met een takje verse tijm.
Penne met courgette en zalm
4 personen – bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
- 500 g penne
- 400 g courgettes
- 300 g gekookte zalmfilet
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 1 citroen
- handvol grofgesneden bladpeterselie
- handvol geraspte Parmezaanse kaas
- 80 ml olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar een kopje van het kookwater en giet af.
- Spoel de courgettes en snij ze in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de courgettes kort aan.
- Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadjes en snij fijn. Pel en snipper de knoflook. Doe de knoflook en het pepertje bij de courgette en laat 1 minuut meebakken.
- Voeg de pasta toe aan de pan. Breek de zalm in stukjes en voeg deze eveneens toe. Meng er een beetje van het kookvocht door. Snipper de peterselie en voeg toe. Kruid met peper en zout. Verdeel de citroen in partjes en werk de pasta af met parmezaan en citroen.
Tip: Deze pasta kun je ook koud als pastasalade serveren
Gnocchi met Italiaanse ham en groene asperges
4 personen – bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten:
- 500 g gnocchi
- 4 plakjes Italiaanse ham
- 1 bussel groene asperges
- enkele blaadjes boerenkool
- 1 teentje knoflook
- 250 g kerstomaten
- handvol basilicumblaadjes
- 150 g mozzarella
- 2 el pijnboompitten
- 1 glas droge witte wijn
- 20 g boter
- 1 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven tot 200°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Leg de plakjes Italiaanse ham op de bakplaat en zet ze 8 minuten in de oven, tot ze krokant zijn.
- Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
- Spoel en halveer de asperges. Snij de boerenkool grof. Pel en snipper de knoflook. Verhit de boter met de olijfolie in een braadpan. Roerbak de boerenkool, de asperges en de knoflook 1 minuut.
- Voeg de gnocchi en de wijn toe. Laat nog 1 minuut sudderen.
- Rooster de pijnboompitten in een pan. Halveer de tomaatjes en snij de mozzarella in stukjes. Voeg de tomaat en de mozzarella toe aan de gnocchi en meng voorzichtig. Werk af met stukjes gedroogde ham, pijnboompitten en basilicum.
Tip: Voor extra smaak kun je nog 2 el pesto toevoegen.
Griekse gehaktballetjes
4 personen – bereidingstijd: 30 minuten (+ 25 minuten in de oven)
Ingrediënten:
- 400 g lamsgehakt
- 1 grote courgette
- 250 g kerstomaten
- 100 g feta
- 4 pitabroodjes
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol balletjes van het gehakt. Spoel de courgette en snijd in dikke stukken.
- Schik de balletjes en de courgette samen in een ovenschaal en bedruppel met de helft van de olie. Kruid met peper en zout. Zet 15 minuten in de oven.
- Voeg de kerstomaten toe en verkruimel er de feta over. Zet nog eens 10 minuten in de oven.
- Serveer met pitabroodjes en eventueel ook frieten.
Tip: Heerlijk met wat knoflooksaus of tzatziki.
Frittata met chorizo, aardappel en tomaat
4 personen – bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 6 eieren
- 400 g krieltjes
- 1 chorizo
- 250 g kerstomaten
- 5 lente-uitjes
- bosje peterselie
- 75 g geraspte gruyère
- 300 ml room
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Schil de krieltjes, kook ze gaar en snij ze in stukken.
- Verhit de olie in een braadpan. Snij de chorizo in plakjes en bak kort aan. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Spel de lente-ui en snij in ringetjes. Bak ze in dezelfde pan kort aan. Hak de peterselie grof en halveer de kerstomaatjes. Voeg de aardappelen, de tomaten, de chorizo en de helft van de peterselie toe. Roer goed om en bestrooi met de geraspte kaas.
- Klop de eieren los met de room en giet ze over de inhoud van de pan. Kruid met peper en zout. Laat 5 minuten garen en zet dan nog even onder de hete gril. Werk af met de rest van de peterselie.
Tip: Serveer met een salade van snijbiet.
Lees zeker ook:
- Recept: frietjes van zoete aardappel met avocadodip
- Recept voor baby’s: fruitpap Banana’s Power
- Gezonde brooddoos voor kleuters
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!