Al gehoord van de Triple P-opvoedmethode?
‘Kinderen opvoeden: bestond er maar een handleiding voor’, hoor je vaak zeggen. Dat is misschien nét iets te veel gevraagd, maar er steken tegenwoordig wel steeds meer opvoedmethodes de kop op die alvast een poging ondernemen. Zo is er onder andere de ‘Triple P-opvoedmethode’, die staat voor Positive Parenting Program of positief opvoeden. Wij zochten uit hoe het werkt.
De Triple P-opvoedmethode reikt laagdrempelige principes en stappenplannen aan om je kinderen positief op te voeden
Wanneer alles goed gaat en je oogappels op hun schattigst zijn, hou je zielsveel van hen en lijkt alles een fluitje van een cent. Maar evengoed zijn er van die momenten waarop je die kleine schatjes achter het behang wilt plakken. Geen enkele aanpak, geen enkel woord lijkt dan te werken en je geduld smelt weg als sneeuw voor de zon. In de Triple P-opvoedmethode wordt gewerkt met eenvoudige stappenplannen en kleine veranderingen in je gedrag om die situaties anders aan te pakken.
Positief opvoeden in enkele basisprincipes
Een peuter die de hele supermarkt bij elkaar krijst omdat hij die blinkende brandweerwagen wil … Je hebt het vast al zien gebeuren, al dan niet bij je eigen kind. Geen ramp, natuurlijk, maar hoe pak je zo’n situatie aan? In de Triple P-methode doen ze het met enkele basisprincipes. Wij sommen ze even voor je op.
De 5 principes van positief opvoeden
- Geef veel complimentjes en reageer duidelijk op wat je kind doet
Volgens de Triple P-methode leren kinderen het meest van positieve aandacht en steun. Veel complimentjes geven voor alledaagse dingen: daar draait het om. Doet je kind iets wat je niet wilt? Reageer daar dan meteen op. Zorg ervoor dat je wat je zegt (‘Nee, mag niet’) duidelijk maakt met je toon en gezichtsuitdrukking, dus glimlach niet. Toon begrip voor de gevoelens van je kind, maar geef niet toe. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat je het niet leuk vindt dat je geen snoep krijgt.’ Of: ‘Je bent boos omdat ik je niet versta.’ - Zorg goed voor jezelf
Opvoeden is fijn, maar soms ook moeilijk en vermoeiend. Jonge ouders, vooral mama’s, steken soms al hun tijd en energie in de kinderen. Neem regelmatig tijd voor jezelf. Als je je goed voelt in je vel gaat alles vlotter. Toch een dipje? Kijk naar wat goed loopt. En deel je vragen of zorgen met je partner, familie of vrienden. Aanvaard hulp van familie, van een poetshulp of van een babysitter. - Werk aan een ondersteunende en warme relatie met je kind
Je volgt en stimuleert zoon- of dochterlief door goed te kijken en te luisteren naar wat hij of zij nodig heeft, en daarop in te gaan. Zo voelt je kind zich veilig en geliefd. Praat bijvoorbeeld open met je kind en verwoord zijn en jouw gevoelens. Luister naar wat een baby in zijn brabbeltaaltje of gedrag uitdrukt, en benoem dat. - Kijk positief naar je kind
Elk kind is anders en kan andere dingen. Dat heeft te maken met het karakter van je kind, maar ook met z’n leeftijd en ontwikkeling. Je kind goed leren kennen is daarbij erg belangrijk. Kijk vooral naar wat je kind goed doet en goed kan. - Stimuleer en stuur je kind op een manier die bij hem/haar past
Structuur en regels die passen bij de persoonlijkheid en de leeftijd van je kind zijn nodig. Een regelmatige dagindeling en duidelijke regels geven een gevoel van veiligheid en zekerheid. En ze vermijden discussies. Laat zo vaak mogelijk blijken dat je waardeert wat je kind kan. En geef hem een duwtje in de rug om nieuwe dingen te leren.
Vanuit deze 5 basisprincipes werden 17 concrete opvoedingsvaardigheden ontwikkeld, die ouders en begeleiders moeten inspireren om een positieve relatie met het kind op te bouwen, om gewenst gedrag aan te moedigen en te stimuleren, en om ongewenst gedrag kordaat aan te pakken.
Wie ontwikkelde deze methode?
Triple P werd gedurende 25 jaar ontwikkeld en wetenschappelijk onderbouwd door het Parent and Family Support Centre van de Universiteit van Queensland in Australië en internationale samenwerkingen. Het systeem wordt in heel Australië toegepast en ook steeds meer in de rest van de wereld. Bij ons zijn Kind en Gezin, de opvoedingswinkel en de integrale jeugdhulp voorstander.
Meer weten?
Op de website www.triplep.be lees je er meer over en kun je op zoek naar groepscursussen, lezingen en experts voor individuele gesprekken in jouw buurt.
Bron: Kind & Gezin en www.triplep.be
Nog opvoedtips?
- 15 ultieme opvoedtips van kinderbegeleiders
- Opvoedvragen? Papa Marcel geeft zijn mening
- Pedagogische tik: verbieden of niet?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!