Eerste keer vliegen met je kind? Enkele anti-drama-tips
Door de coronacrisis stelde je een eerste vliegreis met de kinderen misschien wel even uit. Maar trek je nu voor het eerst in deze paasvakantie naar een zonniger oord? We geven je enkele tips om drama te vermijden op de eerste vlucht met kinderen.
Tips om te vliegen met je kind: voorbereiding is alles
Zeiden we al dat een voorbereide ouder er tien waard is? Lees even mee om drama op de vlucht te vermijden.
Gezond en wel vertrekken
Veel jonge gezinnen ploeteren met jonge kinderen in de crèche of kleuterklas van snotvalling naar oorontsteking en terug. Wie al eens vloog met een oorontsteking of sinusitis weet: dit doet pijn. Niet simpel, maar als je kan, probeer je kinderen dan zo gezond mogelijk op de vlucht te krijgen. De dagen ervoor het neusje goed spoelen, eventueel enkele dagen opvang zoeken bij grootouders om extra ziektekiemen te vermijden, rust verzorgen…
Je hebt een ziekte natuurlijk nooit volledig in de hand, dus je denkt wellicht: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je middelen hebt om zoveel mogelijk virussen en bacteriën buitenshuis te houden gebruik je ze best.
Kies een goed vertrekuur
Als je om zeven uur ’s ochtends opstijgt, heb je nog heel veel aan die eerste dag in zonniger oorden… zonder kinderen. Mét kinderen zoek je best een vlucht ergens midden op de dag. In het holst van de nacht (of vroege ochtend) opstaan of heel erg laat landen op bestemming maakt je kind doodop. Kindjes doen heel veel indrukken op in een vliegtuig. Reken dus niet zomaar op dutjes op de vlucht. Een oververmoeid kind maakt een heel stuk meer drama.
Vertrek op tijd
Twee uur op voorhand in een (kleine) luchthaven zijn, hoeft niet meer als je zonder kinderen reist. Je maakt gewoon voort op de luchthaven. Mét kinderen is haast en spoed… simpelweg onmogelijk. Er is van alles te zien op weg naar de gate. Geef hen de tijd daar even te exploreren. Voor hen begint de reis daar al. Zij voelen het haarfijn aan als jij stress hebt om op tijd aan de gate te zijn.
Inpaktips bij vliegen met je kind
Je koffers
Wanneer je met de auto met kinderen reist, kun je blijven inladen zolang je het in je kofferbak of dakkoffer gepropt krijgt. Met het vliegtuig is dat natuurlijk anders. Je kunt afhankelijk van je vliegtuigmaatschappij wel meerdere koffers met een vrij hoog gewicht inchecken.
Let wel op: je moet het met je partner allemaal meegesjouwd krijgen op de luchthaven, terwijl je ondertussen je koter(s) in de gaten moet houden. Bovendien moet het eventueel nog in de huurauto passen. Pak daarom voldoende selectief in. Heb je een wasmachine in je vakantiehuis of vlakbij? Dan kun je echt het hoogstnodige inpakken.
Een kinderwagen meenemen: niet bijbetalen
Goed nieuws: een kinderwagen uit één of twee stuks kun je zonder extra kost meenemen. Deze hoef je pas af te geven vlak voor je op het vliegtuig gaat. Ook een kinderstoel voor de allerkleinsten (‘Maxi-Cosi’) kan kosteloos mee.
Je handbagage organiseren
Je handbagage is je (enige) redding op de vlucht. Dit steek je er best in:
- Iets om te slikken: oorpijn door het drukverschil kun je verlichten door te slikken. Neem dus een flesje melk mee, wat knijpfruit, appelsap of een flesje water. Goed nieuws! Als je met kinderen reist, mag je vandaag bij steeds meer maatschappijen wél vloeistoffen in je handbagage meenemen voor je kind.
- Iets om te kijken: deze had je wellicht zelf al bedacht. Download voor je peuter of kleuter enkele van zijn favoriete filmpjes op Netflix. Met een kinderhoofdtelefoon is je uk (hopelijk) even zoet.
- Iets om te spelen: een tekenbord, enkele wasco’s, favoriete poppetjes of een kleine puzzel… steek enkele compacte speeltjes in de handbagage. Een klein, nieuw spelletje is precies op zijn plaats.
- Iets tegen de pijn: is het niet gelukt je kind vrij van ziektekiemen te houden? Dan neem je best naast de gebruikelijke spullen in je georganiseerde luiertas een koortswerend en pijnstillend middel mee. Vloeistoffen mogen vlot in de handbagage.
- Iets om te eten: de maaltijden die je op het vliegtuig kunt bestellen zijn meestal lekker noch kindvriendelijk. Voorzie dus allerhande gezonde en minder gezonde hapjes. Wat kaasblokjes, gesneden stukjes fruit en groente, enkele droge koekjes of crackers, een sandwich…
Vliegen met je kind: je kind voorbereiden
De meeste kinderen vinden de weg naar de gate geweldig. Allerlei winkeltjes, roltrappen, speeltjes die lekker tactisch voor hen op ooghoogte geëtaleerd worden…. Zoals gezegd: vertrek op tijd, want voor je kind begint hier de ontdekking.
Wat volgt kan wél overweldigend zijn: op het vliegtuig stappen, waar een heleboel mensen als sardienen in een blik hun plekje zoeken en trolleys boven hun stoel proppen. Probeer, als je kind daar oud genoeg voor is, het voor te bereiden op die stap.
Kinderen van 0 tot 2 jaar vliegen bij de meeste maatschappijen gratis. Ze zitten dan op jouw schoot. Voor een net iets ouder kindje, betaal je niet alleen de volle pot. Zij moeten bovendien tijdens het opstijgen en landen in hun eigen stoel vastgegespt met de gordel blijven zitten.
Als je kind dat al begrijpt, kan je hen dat op voorhand best proberen te vertellen. Na het opstijgen mag je kind eventueel wel op je schoot.
Blijf relaxed
De laatste tip om te vliegen met je kind? Probeer zelf vooral rustig te blijven, zelfs wanneer je kind moord en brand schreeuwt. Nee, je zult bij het inchecken niet dezelfde vertederde blikken krijgen die je op andere plekken soms wel krijgt met een jong kind.
Maar ook jij hebt net als kinderloze koppels recht op een heerlijke vakantie, met de auto of met het vliegtuig. Dus laat het allemaal een beetje op je afkomen. Bij de terugvlucht weet je kindje al wat er komt, en loopt het sowieso vlotter. Maar geniet eerst van je vakantie! 😉
Ook interessant:
- Jongenskleding: 7x toffe kleding voor de lente
- Te ontdekken: 8x nieuwe hippe kinderkledingwinkels
- UV-werende kleding of zonnecrème: wat is het beste voor je kindje?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!