Twee is nee, maar jouw geduld is op: onze tips
Iedereen had je gewaarschuwd voor de terrible two’s, of nog erger, de threenager, maar alle opvoedkundige boeken en goede bedoelingen ten spijt: je geduld is eindig. Wil je je geduld bewaren met je peuter of kleuter? Enkele tips.
Je geduld bewaren met je peuter of kleuter: niet altijd even simpel
Driftbuien net voor schooltijd, eindeloze rekmanoeuvres voor bedtijd, haren die niet gekamd mogen worden, speelgoed dat niet opgeruimd wordt, discussies rond minder koek en meer groenten, stempels op je nieuwe gordijnen…
Peuters en kleuters zorgen niet alleen voor menig grijs haar. Op een keer heb jij het niet meer en verlies je je geduld. Resultaat: je brult tegen je kind en één seconde later voelen zowel jij als je kind je ellendig.
Te vermijden? Niet helemaal. Geduld is nu eenmaal eindig en je kunt niet elke dag evenveel hebben. Wil je je geduld bewaren met je peuter of kleuter, dan zijn er wel enkele tips.
Ook interessant: Het leven zoals het is: de threenager
Je geduld bewaren met je peuter of kleuter: 6 gouden tips
#1 Krijg inzicht in het brein van je kind
Heb je soms ernstige bedenkingen bij wat er van dat kleine egocentrische, ongeduldige brok temperament moet komen? Weet dat een kinderbrein niet ‘af’ is. Geduld en empathie zitten er simpelweg nog niet in en het duurt nog héél lang voor daar verandering in komt.
Kijk wel naar de voordelen. Je kind is nog heel puur en eerlijk. Jij bent ondanks al dat wangedrag zijn of haar grote held(in).
Peuters en kleuters zitten daarnaast altijd in het nu en da’s meteen de reden dat ze simpelweg niet begrijpen waarom jullie in hemelsnaam weg moeten uit de speeltuin.
Hoezo, bijna etenstijd? We zitten hier toch goed? Anderzijds kunnen wij van dat in het nu leven nog heel wat leren.
#2 Maak onderscheid tussen het gedrag en het persoontje
Kinderen testen je inderdaad voortdurend. Niet simpel, maar het is hoe je kind de grenzen aftast en dus leert wat kan en wat niet kan. Word je er stilaan gek van?
Bedenk dan: je keurt het gedrag van zoon- of dochterlief af, maar niet hun persoontje. Onderscheid blijven maken tussen het gedrag en het persoontje is en zal altijd belangrijk blijven.
#3 Ken je triggers
Heel vaak kun je, met wat engelengeduld, om met de fratsen van je driejarige. Maar gaat het altijd in gelijkaardige situaties mis? Ken dan je triggers. Misschien word je vooral hopeloos ongeduldig als je merkt dat bedtijd alweer te laat wordt? Start dan iets vroeger met het bedtijdritueel.
Is je lontje erg kort na een stresserende dag op het werk? Kies dan een snelle maaltijd waar meestal niemand drama rond maakt. Of wissel elkaar af. De ene dag doe jij meer zorg voor je kinderen terwijl je partner huishoudelijke klusjes doet. De andere dag doe je het andersom.
# 4 Adem in, adem uit
Het blijft een klassieker die je zelf als kind al aangeleerd kreeg, maar het werkt wel. Voel je dat je geduld op is? Tel tot tien, adem in en uit, bedenk wat je wil zeggen en probeer het dan met een rustige stem te zeggen.
Waarom die rustige stem zo belangrijk is? Kinderen kopiëren. Als jij schreeuwt, denken ze algauw dat dat de manier is om iets gedaan te krijgen. En boosheid is een heel besmettelijke emotie: schreeuwen leidt bijna automatisch tot meer schreeuwen.
We weten het: eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ga je soms uit de bocht? Wees dan mild voor jezelf.
# 5 Je kind is niet lastig, het heeft het lastig
Kinderen groeien vandaag op in een heel drukke wereld waar alles snel moet gaan. Kinderen zijn dan niet lastig, ze hebben het lastig. Achter lastig gedrag schuilt een oorzaak: vermoeidheid, honger, overprikkeld zijn, de taal niet vinden om iets uit te leggen, mama en papa gemist hebben.
Zoek de oorzaak van dat moeilijk gedrag. Je kind brult niet om niets. Hoe ouder je kind wordt, hoe makkelijker het wordt om er samen met hem of haar over te praten.
#6 Neem zelf een time-out
Een peuter die brult van woede in de hoek zetten voor een time-out, de meningen erover zijn verdeeld. Er gaan vandaag meer stemmen op voor een time-in: je kind enkele minuten apart nemen voor een knuffel en om te praten.
Maar mogelijk kun jij zelf wel een time-out gebruiken: enkele minuutjes voor jezelf om te drinken van je (nog warme) kop thee. Wist je dat die noodzaak aan een ouderlijke time-out precies de reden is waarom tablets werden uitgevonden?
Bronnen: Ouders van nu, @stevengielis_
Peuter- of kleutermama? Lees dan ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!