Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Oudejaarsavond met kinderen: Hoe pak je dat aan?

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kijken uit naar de jaarwisseling. Lekker eten, cadeautjes en vuurwerk. Het is een druk en spannend moment, dus is het belangrijk om je kinderen er goed op voor te bereiden.

Bereid je kinderen voor op oudejaarsavond

Tijdens het eindejaar ben je vaak druk bezig met het eten voor te bereiden, een outfit zoeken, grote kuis houden en op de avond zelf is iedereen in spanning voor het vuurwerk. Voor  kinderen – en vooral peuters en kleuters –  kan dit allemaal nogal overweldigend zijn, dus is het belangrijk om ze goed voor te bereiden op de jaarwisseling. Dit zijn onze tips:

Wat gebeurt er?

Ieder kind reageert anders op de drukte van het eindejaar. Sommige kinderen worden ook erg onrustig van het vuurwerk. Leg hen daarom uit dat vuurwerk erg mooi is, maar ook voor luide knallen zorgt. Zo weten ze wat hen te wachten staat.

Laat ze een handje helpen

Kinderen vinden het leuk om zich overal mee te bemoeien, dus laat ze gerust een handje helpen bij de organisatie van oudejaarsavond. Je kan ze mee hapjes laten kiezen of maken, zorgen voor decoratie en haal ook kinderchampagne in huis zodat ze mee kunnen klinken.

Nodig andere kinderen uit

Ben je bevriend met andere ouders? Laat ze dan hun kinderen meenemen zodat alle kinderen samen kunnen spelen. Zo kunnen jullie gezellig babbelen en een glaasje drinken terwijl de kinderen zich amuseren met elkaar.

Naar bed? Of toch niet?

Kinderen gaan doorgaans vroeg slapen en blijven niet op tot 12 uur. Dan kun je ervoor kiezen om je kids op tijd naar bed te brengen en ze voor 12u wakker te maken. Willen ze toch opblijven? Verzin dan leuke spelletjes om af te tellen naar het grote moment  zodat ze zich niet gaan vervelen.

Wat met de baby?

Met een baby wordt het net iets anders. Die kun je natuurlijk niet zomaar bij de andere kinderen zetten en wat laten spelen. Onze tips:

Wakker maken of niet?

Baby’s hebben nood aan regelmaat, dus je kunt je baby best gewoon laten slapen als het vuurwerk begonnen is. Anders bestaat de kans dat je het slaapritme van je baby ontregelt. Veel ouders denken dat hun baby wakker wordt van de luide knallen, maar in de praktijk slapen de meeste baby’s gewoon door. Hou wel steeds de babyfoon bij de hand zodat je meteen kan ingrijpen als er toch iets is.

Ga niet naar buiten met je baby

Als je baby wakker is tijdens het vuurwerk, ga dan in geen geval met hem of haar naar buiten. De luide knallen en lichtflitsen zullen je baby bang maken en bovendien kan hij of zij kou vatten. Je kan dan beter binnen – waar het veilig en lekker warm is – vanuit het raam naar het vuurwerk kijken.

Waar ga je vieren?

Optie 1: Als je thuis viert met vrienden, kan je baby gewoon in zijn of haar eigen bedje slapen en moet je enkel de babyfoon in de gaten houden om te kijken of alles oké is.

Optie 2: Wanneer je bij vrienden op bezoek gaat, kun je een bedje meenemen zodat je baby daar kan slapen. Nadeel: Als je naar huis gaat moet je je baby wakker maken en is zijn of haar slaapritme verstoord.

Optie 3: Je kan thuis of bij vrienden vieren en de baby naar je (schoon)ouders brengen als zij oudejaarsavond niet zo uitgebreid vieren. Of je kan natuurlijk ook een oppas regelen.