Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

SOS parelwratjes: dit moet je weten

Heeft je kindje last van parelwratjes? Ze zijn niet schadelijk, maar wél erg besmettelijk en vervelend. Wij vertellen je graag wat je erover moet weten.

Wat zijn parelwratjes?

Parelwratjes zijn hardnekkige, kleine bultjes. Doordat ze worden veroorzaakt door een virus, zijn het in principe geen echte wratten. De kleine, huidkleurige bultjes komen het meest voor bij kleine kinderen; bij volwassenen een pak minder, want als je ze eenmaal gehad hebt, kun je ze nooit meer opnieuw krijgen. Ze komen het vaakst voor op het gezicht, de armen, de benen, de buik en de rug. Parelwratjes worden veroorzaakt door het poxvirus.

Zijn ze gevaarlijk?

De wratjes zijn op zich niet gevaarlijk, alleen erg besmettelijk. Je kunt het virus doorgeven via directe aanraking van de parelwrat, of via aanraking van besmette voorwerpen en oppervlakken – denk aan handdoeken, badwater of speelgoed. Ook tijdens het spelen op de speelplaats is besmetting snel gebeurd. Als je parelwratjes ontdekt bij je kind, kun je dus altijd best de school, sportclub en andere hobbyplaatsen verwittigen.

Hoe behandel je ze?

Er is geen vaste behandeling voor parelwratjes, maar om verdere besmetting tegen te gaan, is het aangeraden om de wratjes snel te laten verwijderen. Pas trouwens extra op met open wratjes. Die zijn immers nog besmettelijker. Als een parelwrat open is, ontsmet hem dan en kleef er een pleister over om verdere infecties tegen te gaan en je kindje te ontmoedigen om eraan te krabben.

Om de wratjes te late verwijderen, kun je een afspraak maken bij de huisarts of de dermatoloog. Die kan de parelwratjes dan bevriezen, weglaseren of -snijden. Het bevriezen kan eng klinken voor je oogappel, maar op die manier is besmetting niet meer mogelijk.

Tekst: Julie Driessen

Meer over de huid van je kleintje:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!