© Getty Images

SOS parelwratjes: dit moet je weten

Heeft je kindje last van parelwratjes? Ze zijn niet schadelijk, maar wél erg besmettelijk en vervelend. We vertellen je graag wat je erover moet weten.

Wat zijn parelwratjes?

Parelwratjes zijn hardnekkige, kleine bultjes. Doordat ze worden veroorzaakt door een virus, zijn het in principe geen echte wratten. De kleine, huidkleurige bultjes komen het meest voor bij kleine kinderen; bij volwassenen een pak minder, want als je ze eenmaal gehad hebt, kun je ze nooit meer opnieuw krijgen. Ze komen het vaakst voor op het gezicht, de armen, de benen, de buik en de rug. Parelwratjes worden veroorzaakt door het poxvirus.

Zijn parelwratjes gevaarlijk?

De wratjes zijn op zich niet gevaarlijk, alleen erg besmettelijk. Je kunt het virus doorgeven via directe aanraking van de parelwrat, of via aanraking van besmette voorwerpen en oppervlakken – denk aan handdoeken, badwater of speelgoed. Ook tijdens het spelen op de speelplaats is besmetting snel gebeurd. Als je parelwratjes ontdekt bij je kind, kun je dus altijd best de school, sportclub en andere hobbyplaatsen verwittigen.

Hoe behandel je parelwratjes?

Vroeger werd, om verdere besmetting tegen te gaan, aangeraden om de wratjes snel te laten verwijderen. Dat kon door te bevriezen, weg te laseren of -snijden. Ook al gebeurt dat met een verdovende zalf, toch doet die behandeling je kind geen deugd. Vandaag luidt het advies van huisartsen en dermatologen in de meeste gevallen om de wratjes gewoon te laten staan. Ze verdwijnen meestal snel genoeg vanzelf.

Heeft je kind een atopische (eczeem) of erg droge huid, dan kan er al snel meer dan één (open) wratje verschijnen, met veel jeuk en wondjes tot gevolg. In dat geval raadpleeg je toch best even een huis- of huidarts.

Tekst: Julie Driessen

Meer over de huid van je kleintje:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content