Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Peuter ontdekt zijn geslachtsdelen: wat nu?
Begint jouw peuter zijn geslachtsdelen te ontdekken? Dat is volkomen normaal! Jouw kindje beseft immers stilaan dat er lichamelijke verschillen zijn tussen jongens en meisjes, maar koppelt er geen seksuele functie aan.
Peuter ontdekt zijn geslachtsdelen: een normale stap
Een peuter die zijn geslachtsdelen ontdekt? Dat is volstrekt normaal. Onderzoek toont aan dat zelfs ongeboren baby’tjes al aan hun genitaliën friemelen. Vanaf twee jaar gaat de ontdekkingstocht verder. Ook tijdens de potjestraining — wanneer je kleintje een groot deel van de dag in zijn blote bips mag rondlopen — gaat hij verder op verkenning. Zo komt hij tot het besef dat er wel degelijk een verschil is tussen jongens en meisjes.
PS Schrik niet als je ukkepuk plots de broek van een vriend of vriendinnetje naar beneden trekt. Deze nieuwsgierigheid is een normale stap in zijn seksuele ontwikkeling. Probeer hem of haar in dit geval duidelijk te maken dat niet iedereen dit soort acties fijn vindt.
Heel onschuldig
Je telg ontdekt per toeval dat het aanraken van zijn eigen geslachtsdeel een ontspannen gevoel geeft, vergelijkbaar met duimzuigen. Heel wat ouders weten niet goed hoe ze hierop moeten reageren, want eens je volwassen bent, is het moeilijk om de geslachtsorganen los te zien van seksualiteit, maar voor een peuter is het heel onschuldig. Ze zijn nu eenmaal heel nieuwsgierig, zo ook naar hun eigen lijfje.
Tips voor ouders
- Laat je peuter gewoon zijn gangetje gaan! Zulke handelingen bestraffen is uit den boze, zo geef je de verkeerde boodschap.
- Leg je kleine schelm uit dat het prima is, maar dat het, net als neuspeuteren, niet gepast is om het in het bijzijn van anderen te doen. Vertel dat dit ook geldt voor het tonen van de geslachtsdelen aan anderen.
- Ook is het cruciaal om je kind te leren dat hij zelf wel aan zijn geslachtsdelen mag zitten, maar dat dat niet voor iedereen geldt. Het is wél oké als kindjes gelijkwaardig zijn qua leeftijd, lichaamsgrootte en intelligentie en als het vrijwillig gebeurt. Meer zelfs: het draagt bij aan een gezond lichaamsbeeld en een gezonde seksuele ontwikkeling.
Bronnen: 24baby.nl & oudersvannu.nl
Nóg meer leesvoer over peuters:
- Wil je peuter niet slapen? De expert geeft advies
- Dit mag je peuter eigenlijk (nog) niet eten
- Je peuter troosten: 8 tips tegen pijntjes en traantjes