Wil je peuter niet slapen? De expert geeft advies
12 jan 2020
Slapen is bijzonder belangrijk voor je peuter. Maar wil je peuter niet slapen? Wat doe je dan best? Waarom is die slaap zo belangrijk? En wat is een goed uur om naar bed te gaan? Eline Dobbelaere, slaapconsulent voor kinderen, licht toe.
Waarom is voldoende slaap belangrijk voor je peuter?
Wil je peuter niet slapen? Dan onderneem je best actie. Eline Dobbelaere, slaapconsulent voor kinderen: “Slaap bij peuters is heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei. Tijdens de diepe fase van de slaap produceren hun kleine hersentjes groeihormonen. Daarnaast heeft een peuter ook heel wat te beleven en te doen op een dag. Al die belevingen, ontdekkingen, avonturen,…moeten verwerkt worden tijdens de droomslaap.”
Hoe weet je of je kind voldoende slaapt?
Eline Dobbelaere: “Wie een flinke peuter wil die iedere dag vrolijk opstaat, voldoende energie heeft, sociaal is, goed eet,… biedt best voldoende slaap aan. Heb je een peuter die snel lastig, humeurig, minder gedrag (zoals bijten, slaan,…) vertoont, dan weet je dat jouw peuter een slaaptekort heeft. Meestal gaat dit ook samen met ‘niet graag gaan slapen’. Het ideale slaapschema is ’s avonds tijdig gaan slapen zodat je je peuter min 10 à 11 uur slaap kan aanbieden, met soms nog 2 maar zeker 1 dutje overdag.”
Wat als je peuter niet naar bed wil?
Eline Dobbelaere: “Peuters zijn meestal kleine kapoenen die graag de grenzen aftasten: niet naar bed willen, in hun bed spelen, ’s nachts frequent wakker worden. Dit gaat soms ook gepaard met bang om alleen te zijn, waardoor ouders er vele uren naast zitten of liggen. Wie ten einde raad is, neemt zijn peuter tussen hen, wat op zich misschien niet zo’n groot probleem is, op voorwaarde dat iedereen goed slaapt. Midden in de nacht een voet tegen je neus is immers ook niet ideaal.
De meeste problemen kunnen opgelost worden met een goede routine en je consequent aan het plan houden.”
Een goede slaaproutine kun je ontwikkelen met deze tips:
1. Laat je kind het laatste uur voor bedtijd geen tv meer kijken.
2. Leg je kind elke dag op hetzelfde tijdstip in bed.
3. Maak van het slapengaan een ritueel met telkens dezelfde handelingen bv. eerst in bad, dan een mooie pyjama aan, samen de tandjes poetsen en dan een boekje lezen.
2. Leg je kind elke dag op hetzelfde tijdstip in bed.
3. Maak van het slapengaan een ritueel met telkens dezelfde handelingen bv. eerst in bad, dan een mooie pyjama aan, samen de tandjes poetsen en dan een boekje lezen.
Wat als je peuter veel te vroeg wakker is?
Eline Dobbelaere: “Als je peuter regelmatig te vroeg wakker is, dan duidt dit – raar maar waar – meestal op een slaaptekort. Vroeger in bed ’s avonds en dutjes optimaal aanbieden kunnen de oplossing zijn om je peuter vanzelf langer te doen slapen in de ochtend. Het helpt ook om nog te doen alsof het midden in de nacht is.”
Lees ook: Zo leer je je kind wat langer slapen
Wat is het nut van een middagdutje?
Eline Dobbelaere: “Een middagdutje is heel belangrijk om de dag energiek te kunnen overbruggen. Zoals ik al zei heeft een peuter heel wat te doen, je zou soms van minder moe zijn en nood hebben aan een rustpauze. Sommige peuters zijn echter bang om iets te missen en willen geen dutje doen, met alle humeurige gevolgen van dien. Na een goed dutje zijn ze terug blij om de dag verder te zetten, en een blij kind gaat ’s avonds ook weer makkelijker slapen… zo bouwen we positieve slaap op.”
Wanneer kun je stoppen met die dutjes?
Eline Dobbelaere: “Heel vaak zie ik dat ouders bijna geforceerd dutjes willen weglaten of afbouwen. Als je een kind uit een goed slaapje te vroeg wil wakker maken, zijn ze daar dikwijls niet mee gediend en duurt het een tijdje voor ze echt wakker en vrolijk zijn. Dit doe je beter niet. Meestal geeft je kindje het zelf aan wanneer het niet meer nodig is, bvb. als ze maar hele korte dutjes beginnen doen, of vrolijk blijven zingen in hun bed, of als je helemaal geen slaapsignalen meer opmerkt.”
Meer over slapen:
- Zzzz: de slaapontwikkeling van je baby onder de loep
- Co-sleeping: de voordelen van samen slapen met je baby
- Buiten slapen voor baby’s: wat zijn de voordelen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!