Hoe ga je om met de peuterpubertijd?
Tijdens de peuterjaren ontwikkelt je kind een eigen wil en krijgt zijn karakter duidelijker vorm. Zijn wil is wet en op alles wat niet volgens zijn plan verloopt, wordt gereageerd met een driftbui.
De ontwikkelingen in deze fase, zoals leren lopen en praten, zijn mijlpalen op de weg naar meer zelfstandigheid. Gaandeweg ontdekt je peuter de grens tussen ‘ik’ en ‘jij’ en wil hij deze zo veel mogelijk verkennen en uitproberen. Je peuter ontdekt en ontwikkelt zijn eigen wil door een tegenpartij te zoeken om na te volgen, zich tegen te verzetten of mee te onderhandelen. Die tegenpartij ben jij: je bent vertrouwd en veilig genoeg voor je kind om zich mee te kunnen meten.
Je kind wil er achter komen hoe ver hij kan gaan en waar de grenzen van zijn eigen macht liggen. De wapens die hij voor dit duel aanwendt, zijn klassiek: brullen, zich op de grond laten vallen, kop tegen de muur, niet willen eten, blauw aanlopen tijdens het gillen en er bijna in stikken. Blijf daar dan als ouder maar eens kalm en geduldig bij… Er bestaat helaas geen toverdrankje om driftbuien te bezweren. Als ouder kan je enkel troost putten uit de gedachte dat het bij de leeftijd hoort en dat je kind er wel overheen groeit.
Probeer vooral om zelf kalm te blijven als je kind een woedeaanval heeft. Tracht tijdens een driftbui niet met je peuter te redeneren of te discussiëren, maar laat hem uitrazen. De beste reactie is vaak geen reactie. Zorg dat je kind zich niet kan bezeren, maar geef hem verder de kans om alle opgekropte spanningen kwijt te geraken. De hysterie zal vanzelf verminderen en stoppen. Probeer een driftbui nooit te stoppen door alsnog toe te geven aan de eisen die worden gesteld. Als je dat doet, zullen driftbuien de weg worden die je peuter stelselmatig bewandelt om zijn zin te krijgen.
Werken aan een gevoel van eigenwaarde
Hoewel je peuter goed lijkt te weten wat hij wil, is hij in feite erg onzeker over zichzelf. Zijn verworven zelfstandigheid stelt hem voor uitdagingen waar hij niet direct weg mee weet.
Help je kind in zichzelf te geloven en een gevoel van eigenwaarde op te bouwen door aandacht te schenken en hem graag te zien. Laat hem voelen dat hij een waardevol gezinslid is met wie rekening wordt gehouden. Gun je peuter de kans om zelf te beslissen door hem te laten kiezen wat hij wil: een appel of een banaan, de pop of de beer, groene sokken of blauwe. Hou de keuze wel beperkt, om geen frustraties en besluiteloosheid te creëren.
Het is essentieel voor de ontwikkeling van zijn zelfvertrouwen dat je kind de ruimte krijgt om zelf oplossingen te zoeken voor problemen. Sta niet altijd klaar met goede raad of met kritiek, maar gun je peuter zijn leerproces. Fouten maken, hoort er bij.
Stel duidelijk en consequent wat de grenzen en verwachtingen zijn; zo creëer je veiligheid. Leg de lat echter niet te hoog en zorg dat de doelen haalbaar zijn. Zo garandeer je succes, voorkom je driftbuien en versterk je het gevoel van eigenwaarde van je peuter. En vergeet vooral niet om trots op hem te zijn!