Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
GettyImages

Klaar voor kerst? 5 tips om de XL-kerstvakantie te vullen

Binnenkort is het alweer ‘the most wonderful time of the year’. En die zal dit jaar iets langer duren dan andere jaren, nu de kerstvakantie plots een week langer duurt. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich niet gaan vervelen tijdens deze drie weken? We scrolden daarvoor eens op social media en vonden er tips in tal van facebookgroepen om je zonder problemen door deze periode te loodsen.

5x tips die van pas zullen komen

Bouw een kerstdorp

Een kerstdorp bouwen is een traditie uit de VS, die steeds meer aanhang hier vindt. Het doel? Je bouwt een miniatuurlandschap waarin je de kerstsfeer zo goed mogelijk tot uiting laat komen. Denk dan aan gezellig verlichte huisjes, een trein die door een besneeuwd berglandschap rijdt, minikerstboompjes en schaatsertjes die zich wagen op het ijs. Hoe je dat doet, bepaal je helemaal zelf. In de facebookgroep Kerstdorp delen maar liefst 4.000 enthousiaste bouwers hun kunstwerken en geven ze ook handige tips. Aan inspiratie geen gebrek dus!

Bak kerstlekkernijen

De kerstperiode staat ook gelijk aan lekker eten en vooral … veel snoepen! Kerstroosjes, een kerststronk, speculaas … Na een lekkere kerstmaaltijd is er altijd nog wel een plaatsje voor een lekkernij.

Waarom zou je ze zelf niet eens maken? Originele receptjes vind je in de facebookgroep BakVrienden. Daar zijn zo’n 34.000 hobby-bakkers druk in de weer met de lekkerste kerstbaksels te maken. Meer zelfs: ze maken er ondertussen een heuse wedstrijd van om het leukste kerstgerechtje te bedenken. Een gemakkelijk gebakje dat iedereen volgens groepsbeheerder Frank kan maken: zandkoekjes in kerstvormpjes met crème au beurre. Om duimen en vingers van af te likken! In de groep kun je het volledige recept vinden.

Doe eens iets anders met je kerstboom

Ballen, slingers en lichtjes in de kerstboom. Zo doen we het allemaal al jaren. Dit jaar kun je misschien eens nét dat tikkeltje verder gaan. De kerstboom op z’n kop zetten, ballen vervangen door zelfgemaakte bloemen, drie koningen die — met mondmasker en op anderhalve meter — aanschuiven aan de kerststal. In de groep Kerst Creatief kun je het zo gek niet bedenken. Maar ook wie het liever wat klassieker houdt, kan er leuke ideetjes opdoen.

Geen sneeuw? Haak je eigen sneeuwman!

Uiteraard hopen we allemaal op een witte kerst deze winter, zodat we buiten sneeuwmannen kunnen maken. Maar wat als er toch geen sneeuw zou vallen? In de groep Gek op haken hebben ze daar alvast een oplossing voor gevonden. Daar haken ze gewoon sneeuwmannen en andere leuke kerstpoppetjes.

De leden van de groep delen leuke haakontwerpjes en delen tips hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Wie het koud heeft, kan zo ook een eigen sjaal haken. Vergeet de sneeuw dus en schaf jezelf gewoon een bol wol aan!

Maak een kerstwandeling

En als je dan toch warm aangekleed bent, kun je meteen ook een fijne wandeling maken. Liefst van al door de sneeuw uiteraard! In de facebookgroep Wandelen met kinderen vind je leuke wandelroutes voor heel het gezin over heel België. Ideaal om het eten na de zoveelste kerstmaaltijd wat te laten zakken.

Bijna 34.000 groepsleden delen foto’s van de mooiste plekjes die ze ontdekt hebben en wisselen tips en ideetjes uit, zodat ook de kleinsten volop genieten van de kerstwandelingen. Een ideale kerstwandeling volgens groepsbeheerder Liesbeth? Wandelen in La Hoëgne. Daar vind je avontuurlijke wandelingen waar kinderen kunnen klimmen en klauteren over bruggetjes in een prachtig winters landschap.

Tekst: Robine van Tilburg

Zéker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!