Wat is een groeistoornis?
Wanneer een kind langzamer groeit dan andere kinderen of afwijkende uiterlijke kenmerken heeft, zou de oorzaak hiervan een groeistoornis kunnen zijn. Maar wat is dat nu precies en hoe kun je het behandelen?
Groeistoornis herkennen
Wanneer je bij de geboorte ziet dat een kind te klein of te licht is, kan er sprake zijn van een primaire groeistoornis. Maar soms wordt een groeistoornis pas op kleuterleeftijd ontdekt. Dan wordt bijvoorbeeld zichtbaar dat een kind zich anders ontwikkelt dan andere kinderen. Een groeistoornis kan ook het gevolg zijn van ziekte, slechte voeding of medische behandelingen en wordt dan een secundaire groeistoornis genoemd.
De meest voorkomende groeistoornis is de botgroeistoornis. Deze herken je aan afwijkende arm- en beenstanden of vreemde lichaamsverhoudingen. Terwijl een opgezette buik en een rond gezicht kenmerkend kunnen zijn voor een secundaire groeistoornis waarbij het kind een tekort heeft aan groeihormoon. Een tekort van dit hormoon zorgt ervoor dat een kind achterstand in ontwikkeling oploopt.
Behandeling van groeistoornissen
Welke medische behandeling geschikt is om de groeistoornis van een kind te behandelen is afhankelijk van de oorzaak. Soms wordt er groeihormoon toegediend om het tekort aan te vullen. Een hormoonbehandeling met groeihormoon mag bij kinderen alleen worden toegediend door een kinderarts-endocrinoloog. Groeihormoon stimuleert de aanmaak van stevig botweefsel en nieuwe cellen. Een fysiotherapeut en/of psycholoog kunnen ook bijdragen aan de behandeling van een groeistoornis. Bijvoorbeeld door het kind te begeleiden als hij of zij rugklachten of emotionele problemen heeft.
Bron: www.groeiwijzer.nl