Wat jouw kind écht wil zeggen met zijn tekeningen: Eveline Ruitenberg legt uit
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zich goed voelt en dat het makkelijk over gevoelens kan praten. Maar wat als woorden niet genoeg zijn? Kinderen gebruiken vaak andere manieren om hun emoties te uiten, zoals tekenen. Eveline Ruitenberg-Van Campenhout, speltherapeut en expert in het lezen van kindertekeningen, vertelt hoe je als ouder die tekeningen kunt gebruiken om beter te begrijpen wat er écht in je kleintje omgaat.
Wie is Eveline Ruitenberg?
Eveline Ruitenberg-Van Campenhout: “Als tekeningentolk werk ik al meer dan dertig jaar met kinderen en opvoeders – ouders, leerkrachten, iedereen die met kinderen leeft en werkt. Ik ben speltherapeut, gespecialiseerd in het lezen en begrijpen van kindertekeningen. Met mijn boek ‘Tekeningen Delen’ en mijn online training ‘Kindertekeningen lezen & begrijpen’, help ik opvoeders om de verborgen boodschappen in tekeningen te ontcijferen. Samen met ‘Lieke ontwerpt’ heb ik ook ‘Het Tekendagboek’ voor kinderen ontwikkeld. Mijn missie? Elk kind écht laten horen en zien, zodat opvoeders hun binnenwereld beter kunnen begrijpen.”
Kunnen ouders hun kinderen echt begrijpen aan de hand van hun tekeningen?
“Absoluut! Een kindertekening is vaak veel meer dan wat je op het eerste gezicht ziet. Het is een kijkje in het hoofd en hart van een kind. Zo herinner ik me een moeder die zich zorgen maakte omdat haar zoontje zichzelf altijd veel kleiner tekende dan de rest van het gezin. Na een aantal gesprekken bleek dat hij zich vaak ‘over het hoofd gezien’ voelde door de komst van zijn babyzusje. Toen zijn moeder hier aandacht aan begon te besteden, veranderden zijn tekeningen: hij tekende zichzelf gelijk aan zijn familieleden.”
Kinderen hebben vaak nog niet de juiste woorden om hun gevoelens te verwoorden.
“Een ander voorbeeld is een meisje dat thuis steeds boos was, maar niet kon uitleggen waarom. Toen ze thuiskwam met tekeningen vol chaos en contrasterende kleuren, bleek dat er op school dingen speelden die haar van streek maakten. Dankzij die tekeningen konden haar ouders op tijd ingrijpen en verdwenen haar boze buien binnen een paar weken.”
Waarom kiezen kinderen ervoor om op deze manier te communiceren?
“Kinderen hebben vaak nog niet de juiste woorden om hun gevoelens te verwoorden. Soms willen ze ook gewoon niet praten over wat er vanbinnen speelt. Tekeningen geven hen een veilige manier om die emoties toch te uiten. Zo tekende een jongetje van negen steeds vulkanen die op uitbarsten stonden. Toen zijn ouders leerden dat dit symbool kan staan voor opgekropte woede of stress, ontdekten ze dat hij gepest werd op school en zich overweldigd voelde door zijn huiswerk. Door zijn tekeningen te ‘lezen’, konden ze hem de steun bieden die hij nodig had.”
Kinderen kunnen zich aan de buitenkant anders gedragen dan ze zich vanbinnen voelen.
“Gedrag vertelt niet altijd het hele verhaal. Kinderen kunnen zich aan de buitenkant anders gedragen dan ze zich vanbinnen voelen. Daarom is het zo belangrijk voor ouders om de signalen die hun kind afgeeft goed te kunnen interpreteren.”
Waarom is het zinvol voor ouders om de tekeningen van hun kinderen te begrijpen?
“Het lezen van kindertekeningen geeft ouders vaak waardevolle inzichten die anders verborgen blijven. Gedrag en emoties van kinderen lopen niet altijd niet synchroon, waardoor het moeilijk kan zijn om hen echt te begrijpen. Een kind kan bijvoorbeeld heel rustig lijken, maar in de tekeningen ineens monsters of donkere figuren maken, zoals bij een meisje dat steeds meer duistere figuren tekende na de scheiding van haar ouders. Haar ouders zagen pas door die tekeningen hoeveel pijn ze had.
Tekeningen bieden een kijkje in de binnenwereld van kinderen, waardoor ouders in een vroeg stadium problemen kunnen signaleren.
“Tekeningen bieden een kijkje in de binnenwereld van kinderen, waardoor ouders in een vroeg stadium problemen kunnen signaleren. Zo herinner ik me een achtjarig meisje dat steeds zichzelf en haar moeder onder een grote regenboog tekende. Een regenboog kan symbool staan voor bescherming en verandering, en het bleek dat dit meisje zich door haar moeder gesteund voelde tijdens de moeilijke overgang naar een nieuwe school. Door die tekeningen begreep haar moeder wat haar dochter doormaakte, en kon ze haar op een diepere manier ondersteunen.”
“In mijn boek ‘Tekeningen Delen’ en mijn onlinetraining deel ik stap-voor-stap handleidingen en verhalen van ouders die, net als deze, leren hoe ze de symboliek in de tekeningen van hun kinderen kunnen begrijpen. De inzichten die je krijgt door naar de tekeningen te kijken, kunnen je helpen om een betere mama of papa te zijn en om je kind op een dieper niveau te ondersteunen.”
Zéker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!