Bloedingen tijdens de zwangerschap
Bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen zelfs bij ervaren mama’s lichte paniek veroorzaken. Vaak is het niets ernstig, maar wanneer moet je je zorgen maken?
Elke soort van bloedverlies tijdens je zwangerschap kan voor de mama in wording redelijk beangstigend zijn. Toch wil bloedverlies niet meteen zeggen dat er iets ernstig aan de hand is.
Spotting en doorbraakbloedingen
Spotting is een andere benaming voor “licht bloedverlies“. Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden tijdens seks. Spotting komt voor bij ongeveer één derde van alle zwangerschappen en is geen bedreiging voor de moeder of de baby. Het is normaal dat een klein aantal zwangere vrouwen last heeft van lichte bloedingen na bijvoorbeeld seks, terwijl bij anderen die bloeding misschien niets te maken heeft met de zwangerschap. Doorbraakbloedingen daarentegen zijn iets serieuzer. Je verliest meer bloed en dat kan wijzen op verschillende complicaties zoals een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat soort bloedingen gaan vaak ook gepaard met buikpijn. Als je je zorgen maakt of vind dat je bloedverlies abnormaal is, bel dan altijd direct naar je dokter of gynaecoloog.
Bloedverlies tijdens de eerste 20 weken
Volgens dokters hebben zo’n 25 tot 40 procent van de zwangere vrouwen last van licht bloedverlies tijdens hun zwangerschap. Dat is vaak niets ernstig en heeft geen invloed op de rest van de zwangerschap. De meest voorkomende oorzaken van bloedverlies tijdens de eerste 20 weken zijn:
- Hormonale veranderingen
- Seks tijdens de zwangerschap
- Infecties aan de vagina
- Na het gynaecologisch onderzoek
- Implantatiebloedingen (bijvoorbeeld bij IVF)
Soms kunnen bloedingen tijdens de eerste 20 weken het gevolg zijn van:
- Subchronisch hematoom: dit is een bloeding rond de placenta – een hematoom wordt ook wel een blauwe plek genoemd. Als de dokters dit op tijd ontdekken is het doorgaans ongevaarlijk omdat het zich vanzelf kan herstellen door veel te rusten. Als het niet wordt behandeld, bestaat de kans op een vroegtijdige bevalling.
- Miskraam
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Chemische zwangerschap: dit kan voorkomen bij vrouwen die voor IVF hebben gekozen. Bij een chemische zwangerschap geraakt het eitje wel bevrucht, maar plant zich niet volledig in de baarmoeder.
- Mola-zwangerschap: bij een mola-zwangerschap groeit wel de placenta, maar geen embryo.
Het is dus belangrijk om steeds je dokter te bellen als je bloedt omdat het steeds een teken kan zijn dat er iets mis is. Wees steeds duidelijk aan de telefoon – zeg bijvoorbeeld of je veel of weinig bloed verliest en of je pijn hebt – zodat de dokter je de beste raad kan geven.
Bloedverlies tijdens de laatste 20 weken
In het derde trimester vermindert het risico op een miskraam aanzienlijk en zijn ook de vorige, ernstige risico’s – zoals buitenbaarmoederlijke of mola-zwangerschap – niet meer mogelijk. Als je bloedt tijdens de laatste 20 weken van je zwangerschap moet dit zeer grondig worden opgevolgd, zeker als de bloeding blijft aanhouden. Bloedingen tijdens deze fase van je zwangerschap kunnen het gevolg zijn van:
- Seks
- Controle van de baarmoederhals
- Voorliggende placenta
- Vroegtijdige bevalling
- Placentaloslating: wanneer de placenta vroegtijdig loskomt van de baarmoeder, kan dit levensbedreigend zijn voor moeder en kind.
Ook hier is het aangeraden om meteen je dokter, gynaecoloog of vroedvrouw te bellen, ook al is het maar om te horen dat er alles in orde is. Zorg ook dat je duidelijk kan zeggen hoeveel bloed je verliest en hoe je je voelt zodat ze je snel kunnen helpen.
Lees ook:
- Help, bloedverlies tijdens de zwangerschap!
- Zwangerschapsstriemen: dit zijn de oorzaken en zo voorkom je ze
- Zwangerschapsjeuk: een vervelend kwaaltje
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!