Zwangerschapsjeuk: een vervelend kwaaltje
Tijdens je zwangerschap kun je plots heel wat last krijgen van jeuk over je hele lichaam. Niet zo fijn, maar gelukkig kun je wel wat aan zwangerschapsjeuk doen!
Wat is zwangerschapsjeuk?
Zwangerschapsjeuk is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Ongeveer een op de vijf zwangere vrouwen heeft er last van. Het is een verzamelnaam van een aantal jeukende aandoeningen, ook wel zwangerschapsdermatosen genoemd.
De jeuk komt meestal voor op de buik, borsten, armen, benen, handen en voeten, en soms ook in de slijmvliezen. De meeste van die aandoeningen zijn onschuldig, maar wel erg vervelend voor de moeder zelf. Na de bevalling verdwijnen ze in bijna alle gevallen als sneeuw voor de zon.
Oorzaken van zwangerschapsjeuk
De snelle groei van je huid
De jeuk kan ontstaan doordat de groei van je buik/borsten/billen/benen sneller gaat dan dat die huid kan oprekken.
Betere doorbloeding
Als je zwanger bent, heb je het sneller warm. Die warmte op je huid kan je jeuk bezorgen.
Ophoping van afvalstoffen in de lever
Vaak ontstaat het probleem in de lever: onder invloed van hormonen kan stuwing van gal in de galwegen ontstaan: de gal loopt als het ware niet door. Daardoor komen afvalstoffen in het bloed terecht die flinke jeuk veroorzaken. De jeuk kan dus wijzen op een verstoorde leverfunctie en dat kan schadelijk zijn voor je baby. Heb je er veel last van? Ga dan zeker met deze klachten naar je arts.
Een droge huid
Soms kan zwangerschapsjeuk er gewoon op wijzen dat je huid te droog is. Hou je huid vet door veel te smeren, bijvoorbeeld met een neutrale huidolie.
Atopisch eczeem
Atopisch eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Het heeft vaak te maken met een aanleg voor allergie.
Tips om de jeuk te verzachten
- Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet te krabben: het wordt alleen maar erger als je krabt.
- Mentholpoeder/gel kan verlichtend werken.
- Neem geen heet bad; dat droogt je huid verder uit.
- Draag katoenen kleding.
- Drink veel water: twee liter per dag om de afvalstoffen weg te spoelen.
- Eet niet te vet, dan moet je lever nog harder werken.
- Leg koude kompressen op de jeukende plek(ken).
Zéker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!