10 verrassende weetjes over het uiterlijk van je pasgeboren baby
Als mama in spe denk je sowieso na over hoe je baby eruit zal zien na de geboorte. Toch ziet je baby er in de realiteit altijd anders uit dan jij had gedacht, maar wist jij dit al over het uiterlijk van je pasgeboren baby?
Wist je dit al over het uiterlijk van je pasgeboren baby?
Tijdens je zwangerschap probeer je in te beelden hoe je baby er zal uitzien. De realiteit is echter altijd anders dan je had gehoopt, maar dat is natuurlijk niet erg. Hoe je kleintje er ook uitziet, voor een mama is haar baby altijd perfect, toch? Hieronder vind je alvast 10 verrassende feiten over het uiterlijk van je pasgeboren baby.
1. Geboortevlekken
Ongeveer een derde van alle baby’s wordt geboren met roze- of roodachtige vlekken in de nek, op het voorhoofd of op de oogleden. Die vlekjes worden ooievaarsbeten of angel kisses genoemd en zijn volledig ongevaarlijk. 95% van dit soort vlekken verdwijnt of vervaagt vanzelf met de jaren. Zijn de vlekken eerder paarsachtig of bobbelig? Raadpleeg dan wel even een arts.
2. Geel kleurtje
50% van de baby’s ziet er de eerste dagen na zijn geboorte nogal geel uit. Dat komt omdat baby’s een overschot aan rode bloedcellen hebben die normaal gezien opgeruimd worden door de lever. Maar de combinatie van de grote hoeveelheid rode bloedcellen en de nog wat stroeve werking van de lever tijdens die eerste dagen kan ervoor zorgen dat die afbraak wat trager verloopt dan normaal, waardoor er een opstapeling van de afvalstof bilirubine ontstaat. Na een tweetal weken zou je baby’tje geen last meer mogen hebben van deze zogenaamde ‘fysiologische geelzucht‘.
3. De Moro-reflex (schrikreflex)
Maakt je baby gekke bewegingen in zijn wieg? Geen paniek, dat komt door de Moro-reflex. Dat is de aangeboren schrikreflex waarbij baby’s hun armen, vingers en benen spreiden wanneer ze schrikken. Veel baby’s doen het in hun slaap, waardoor ze ’s nachts wakker worden. Wordt je baby hierdoor vaak wakker? Probeer hem dan eens in te bakeren. Wist je trouwens dat de Moro-reflex niet de enige reflex van je kleintje is?
4. Scheelzien
Veel baby’s kijken (soms) een beetje scheel tijdens de eerste zes weken van hun leven (maar dat kan tot wel 6 maanden na de geboorte duren). Dat komt vaak omdat hun twee oogjes nog niet kunnen samenwerken. Het is niet direct iets om je zorgen over te maken, maar als je baby na zes weken nog steeds scheel kijkt, is het aangeraden om even contact op te nemen met een kinderarts.
5. Vachtje
Baby’s hebben een soort vachtje dat hen beschermt in de baarmoeder. Dat ‘pelsje’ wordt ‘lanugo’ genoemd. Normaal verdwijnt deze beschermingslaag tegen het einde van je zwangerschap, maar bij sommige baby’s blijven er na de geboorte nog stukjes achter op de rug, schouders of wangen. Geen zorgen: dat vachtje verandert vanzelf weer in gewone lichaamsbeharing.
6. Cysten in de mond
80% van de baby’s heeft witte of gelige cysten, zogenaamde ‘parels van Epstein’, in zijn mond. Het zijn kleine vochtbultjes die ontstaan tijdens de ontwikkeling van het verhemelte van je kleintje. Je hoeft je geen zorgen te maken: de cysten zijn niet gevaarlijk en verdwijnen na twee weken.
7. Schilfertjes
Nee hoor, je baby heeft geen last van roos: de gelige schilfertjes of korstjes op zijn hoofdhuid noemt men ‘berg’. Dit verschijnsel verdwijnt vanzelf en je baby heeft er geen last van. Wil je het toch graag behandelen? Lees dan in dit artikel hoe je ’t aanpakt.
8. Babyborstjes
Lijkt het alsof je baby borsten heeft? Dat is volkomen normaal, voor zowel jongens als meisjes. Tijdens de zwangerschap wordt de foetus namelijk blootgesteld aan dezelfde hormonen die de melkklieren van de moeder stimuleren, en dat heeft soms ook effect op de baby. Na enkele weken of maanden krimpt het borstweefsel weer vanzelf.
9. Krokodillentranen
Ongeveer 6 op de 100 pasgeboren baby’s heeft last van geblokkeerde traankanalen. Hierdoor kunnen de ogen van de baby overvloedig tranen en kan er zich ook geelachtig slijm vormen in de ooghoek. Er is geen behandeling nodig (het herstelt normaal binnen het jaar), maar het is wel belangrijk om het gebied rond de ogen van je baby goed schoon te houden zodat er geen infecties kunnen optreden. Doe dat met een vers gaasje gedrenkt in fysiologisch water.
10. Punthoofd
Omdat de weg via het geboortekanaal erg smal is, ziet je baby er na de geboorte soms wat gehavend uit. Het hoofd van een pasgeborene is nog zacht en vormbaar, waardoor het soms een rare vorm kan aannemen. Had je baby’tje wat extra hulp van een zuignap nodig bij de geboorte? Dan kan er ook nog eens een extra ‘bobbel’ op z’n hoofdje ontstaan. Na een tijdje krijgt het hoofd zijn normale vorm, maar als je je toch zorgen maakt, kun je altijd contact opnemen met de kinderarts.
Meer over je pasgeboren baby:
- De navel van een pasgeboren baby verzorgen doe je zo
- Geur van pasgeboren baby’s als antidepressivum?
- 8 manieren om je pasgeboren baby te dragen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!