Tips om beter te slapen tijdens je zwangerschap
Goed slapen tijdens je zwangerschap kan al eens lastig zijn. Bovendien, hoe meer je buik groeit, hoe moeilijker het wordt. Wij geven je alvast enkele tips die je kunnen helpen om de slaap beter te vatten.
Slaapverstoorders
De meest voor de hand liggende verklaring voor slaapproblemen tijdens je zwangerschap is natuurlijk dat je baby steeds groter wordt. Dus hoe later in de zwangerschap, hoe moeilijker om een aangename slaaphouding te vinden. Als je altijd op je rug of buik sliep, zal het minder evident zijn om plots op je zij te moeten gaan liggen.
Maar de groei van de foetus is niet de enige reden voor de moeilijkere slaap:
- Nogal wat mama’s in spe moeten vaker plassen (en daarvoor moet je nu eenmaal uit je bed).
- Anderen hebben dan weer last van krampen en pijn in de rug,
- nog anderen hebben last van hartkloppingen of kortademigheid of constipatie …
En dan is er uiteraard de spanning rond de grote gebeurtenis die steeds dichterbij komt…
Enkele tips om de slaap te vatten
- Sommige specialisten raden aan om al vroeg tijdens de zwangerschap te leren slapen in foetushouding (op de zij met de benen gebogen). Want dat blijkt de makkelijkste slaaphouding te zijn naarmate de zwangerschap vordert.
- Men raadt ook aan om op je linkerzijde te slapen omdat de lever rechts ligt en je op die manier vermijdt dat de foetus op je lever komt te liggen. Slapen op de linkerzijde vermijdt ook druk op de blaas en de bloedvaten.
- Je kunt ook met kussens werken (zoals speciale zwangerschapskussens) om een ideale slaaphouding te bekomen. Die zijn evenwel geen noodzaak: bewegen tijdens de slaap is natuurlijk en onvermijdelijk en later op je zwangerschap zal het draaien op je rug zo oncomfortabel zijn dat je vanzelf wel terug draait.
- Verlucht je slaapkamer goed en draai de verwarming uit.
- Vermijd koffie of thee voor je gaat slapen. Een kop warme melk met honing of kruidenthee bij een licht avondmaal kan wel helpen.
- Een kleine wandeling voor het slapen kan wonderen doen.
Help, vermoeid!
Moeilijk slapen betekent natuurlijk ook vermoeid zijn. Neem nu niet al te veel hooi op je vork. Enkele tips om met die vermoeidheid om te gaan:
- Door evenwichtig te eten kun je de vermoeidheid misschien niet voorkomen, maar voel je je wellicht beter.
- Grote karweien kun je best tot na de eerste drie maanden uitstellen. Ook verhuisplannen wachten beter tot de 4de of 5de maand.
- Aanvaard hulp uit je omgeving. De toekomstige vader, een vriend of vriendin kunnen je immers heel wat werk uit handen nemen.
- Maak geen afspraken die niet strikt noodzakelijk zijn. Door de grotere behoefte aan slaap, schakel je wellicht sowieso over naar een rustiger leven.
Lees ook:
- Waarom je beter niet op je rug slaapt na 28 weken zwangerschap
- De ideale slaaphouding voor een zwangere vrouw
- Bewezen: mama’s krijgen minder slaap dan papa’s
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!