Plassen na de bevalling: enkele tips
We hoeven het je niet te vertellen: na je bevalling voelt alles ‘down-under’ beurs. Logisch! Je vagina heeft heel wat doorstaan. Daarom zijn veel vrouwen wat bang om te plassen na de bevalling. Met deze tips loopt het net iets vlotter.
Plassen na de bevalling: wat je ‘down-under’ doorstond
Je vagina heeft heel wat doorstaan tijdens de bevalling én zwangerschap. Het hoofdje van je baby heeft op z’n weg door het geboortekanaal heel wat druk gezet op je vulva. Daarbij kunnen kleine wondjes ontstaan, of scheurtjes. Misschien heeft de gynaecoloog bovendien een knip (episiotomie) geplaatst.
Hechtingen, bloeduitstortingen en zelfs aambeien
Resultaat: mogelijk enkele hechtingen, bloeduitstortingen en kleine scheurtjes in het slijmvlies van de schaamlippen. Bovendien is de blaasspier door de hormonen slapper geworden. En urineverlies? Ook dat is normaal aangezien er flink wat druk op de bekkenbodem heeft gestaan. Daardoor word je misschien niet meteen of anders gewaar wanneer je moet plassen.
Ook interessant: Je bekkenbodemspieren trainen doe je zo
Plassen na de bevalling: ook mentaal
Bij veel vrouwen is moeilijk plassen na de bevalling ook mentaal. Nochtans is het de dagen na de bevalling wel heel belangrijk dat je vaak plast. De meeste vrouwen hebben op het einde van hun zwangerschap immers veel vocht vastgehouden en dat verlies je door veel te zweten, maar ook door te plassen.
Om je lichaam daarbij te helpen is het extra belangrijk veel water te drinken. Je ‘verliest’ bovendien ook vocht wanneer je borstvoeding geeft.
Spoelen met lauw water
Het prikkelende gevoel kun je verzachten door na elke plasbeurt (en ook na de ontlasting) goed te spoelen met lauw water. Dúrf daarvoor gerust op het belletje te duwen. Je vroedvrouw heeft die vraag heus al eerder gekregen. Plassen onder de douche voelt voor veel vrouwen soms veiliger. Je spoelt zo ook meteen de wonde.
Pijnstilling
Staat je schaamstreek erg gezwollen en heb je veel pijn bij het plassen (en de ontlasting), dan kun je paracetamol of een sterkere (ontzwellende) pijnstiller nemen of vragen in het ziekenhuis. Opnieuw, durf op het belletje te duwen, of als je thuis bent: aan een vroedvrouw te vragen wat je kunt nemen.
Best binnen de zes uur plassen na de bevalling
Als richtlijn geldt dat je binnen de zes uur na de bevalling geplast moet hebben. Indien niet zal de vroedvrouw een blaassonde plaatsen.
Kun je plassen na de bevalling, maar blijft de pijn en het branderige gevoel aanhouden? In dat geval zal men een urinestaal opvragen. Je bent na een bevalling immers gevoeliger voor urineweginfecties. Indien nodig zal een arts antibiotica opstarten.
Bron: UZ Leuven, oudersvannu.nl
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!