Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap: wat doe je eraan?
22 apr 2024
Naarmate je buik groter wordt, neemt de druk op je maag toe. Daardoor sluit het sluitspiertje van de slokdarm naar de maag niet meer goed en kan het zure maagsap in je slokdarm komen. Met een branderig gevoel en drukkende pijn boven de maag tot gevolg. Maar wat kun je tegen brandend maagzuur doen?
Brandend maagzuur: voorkomen is beter dan genezen
- Eet gezond en veel vezels.
- Probeer bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie of citrusvruchten te laten. Schrap ze niet allemaal tegelijk van het menu, want alleen zo kun je nagaan welke etenswaren de klachten veroorzaken.
- Drink voldoende water.
- Ga niet vlak na het eten liggen.
- Roken kan oprispingen erger maken.
- Vermijd stress!
- Er bestaan medicijnen die je kunnen helpen. Voor meer info kun je bij de verloskundige terecht.
Wat helpt tegen brandend maagzuur?
- Het is niet uitgebreid onderzocht, maar sommige zwangere vrouwen beweren dat honing de pijn verlicht. Heb je zwangerschapsdiabetes? Overleg dan eerst met je verloskundige of huisarts.
- Melk helpt eventjes, maar het kan nadien wel de aanmaak van maagzuur erger maken. Kun je het echt niet laten? Opteer dan voor melk met zo min mogelijk vet.
- Er zijn ook bepaalde soorten thee die soelaas bieden, zoals gember- of kamillethee bijvoorbeeld.
- Havermout is eveneens een redmiddel. Hoe meer vezels er in je voeding zitten, hoe harder het maagzuur moet werken om het te verwerken. Het tast dus minder snel de maagwand aan. Maar je maakt het natuurlijk best niet met melk.
Bron: 24baby.nl
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!