Zwangerschapsjeuk: een vervelend kwaaltje

Door -
Tijdens je zwangerschap kun je plots heel wat last krijgen van jeuk over je hele lichaam. Niet zo fijn, maar gelukkig kun je wel wat aan zwangerschapsjeuk doen!

Wat is zwangerschapsjeuk?

Zwangerschapsjeuk is een veel voorkomende klacht in de zwangerschap. Ongeveer één op de vijf zwangere vrouwen heeft er last van. Het is een verzamelnaam van een aantal jeukende aandoeningen, ook wel zwangerschapsdermatosen genoemd.

De jeuk komt meestal voor op de buik, borsten, armen, benen, handen en voeten. Soms ook in de slijmvliezen. De meeste van deze aandoeningen zijn onschuldig, alleen erg vervelend voor de moeder zelf. Na de bevalling verdwijnt het in bijna alle gevallen als sneeuw voor de zon.

Oorzaken zwangerschapsjeuk?

De snelle groei van je huid

De jeuk kan ontstaan doordat de groei van je buik/borsten/billen/benen sneller gaat dan dat die huid kan oprekken.

Betere doorbloeding

Als je zwanger bent, heb je het sneller warm. Die warmte op je huid kan je jeuk bezorgen.

Ophoping van afvalstoffen in de lever

Vaak ontstaat het probleem in de lever: onder invloed van hormonen kan stuwing van gal in de galwegen ontstaan, de gal loopt als het ware niet door. Hierdoor komen afvalstoffen in het bloed terecht en flinke jeuk veroorzaken.  De jeuk kan dus wijzen op een verstoorde leverfunctie en dat kan schadelijk zijn voor je baby. Heb je hier veel last van, ga dan zeker met deze klachten naar je arts.

Een droge huid

Soms kan zwangerschapsjeuk er gewoon op wijzen dat je huid te droog is. Hou je huid vet door veel te smeren, bijvoorbeeld met een neutrale huidolie.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een veel voorkomende, niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Het heeft vaak te maken met een aanleg voor allergie.

Tips om de jeuk te verzachten

  • Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer niet te krabben: het wordt alleen maar erger als je krabt.
  • Mentholpoeder/gel kan verlichtend werken.
  • Neem geen heet bad, dat droogt je huid verder uit.
  • Draag katoenen kleding.
  • Veel water drinken: 2 liter per dag om de afvalstoffen weg te spoelen, niet te vet eten, dan moet je lever nog harder werken…
  • Leg koude kompressen.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!