Getty Images

Een buikband: extra steun tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wordt je buik steeds groter en dat kan knap lastig zijn. Een buikband ondersteunt je buik en verlicht eventuele klachten aan je bekken, buik of (onder)rug.

Verschillende soorten buikbanden

Er bestaan verschillende soorten buikbanden en niet elke band biedt dezelfde hoeveelheid steun. Lees hieronder meer over de verschillen en vraag zeker raad aan je arts of verloskundige als je last hebt van je buik, rug of bekken.

Gewone buikband

De gewone buikband draag je over je kleding en geeft slechts een minimale hoeveelheid steun. Ze is verkrijgbaar in vrolijke kleuren, met speciale prints zoals kleine voetjes en zelfs met tekst. Vrouwen kiezen in de eerste plaats voor deze gewone buikband omdat het er leuk uitziet en omdat het hun bolle buikje extra mooi laat uitkomen. De banden zijn gemaakt van een elastische stof en rekken lekker mee met je groeiende buik.

Ondersteunende buikband

Deze buikband is bedoeld om extra steun te bieden bij klachten, voornamelijk aan de onderrug en in je bekken. Doordat je buik ondersteund wordt, ontlast je je rug. Deze banden bestaan in verschillende uitvoeringen en groeien mee met je buik of zijn verstelbaar. Ze hebben meestal een neutrale kleur en zijn bedoeld om onder je kleding te dragen. Een ondersteunende buikband kan de klachten verlichten, maar vaak niet helemaal wegnemen. Als je last hebt van bandenpijn of pijn in je bekken of onderrug, is het verstandig om contact op te nemen met je vroedvrouw, gynaecoloog of huisarts. Zij kunnen je raad geven over het gebruik van een ondersteunende buikband en indien nodig doorsturen naar een kinesist.

Bekkenband

Tijdens je zwangerschap worden de spieren en gewrichten rond je bekken soepeler zodat de baby vlot door je bekken kan tijdens de bevalling. Maar dat kan ook klachten met zich meebrengen. Een bekkenband kan extra steun en stabiliteit bieden zodat je makkelijker kunt bewegen. Ook hier geldt dat je best raad vraagt aan je arts en niet op eigen houtje gaat experimenteren.

Na de bevalling

Ben je pas bevallen? Dan bestaan er ook speciale buikbanden die je buik, rug en bekken ondersteunen. Ze hebben de vorm van een korset en worden ook sluitband of buikwrap genoemd.

Buikband kopen?

Ben je op zoek naar een ondersteunende buikband? Dan vind je deze meestal in de speciaalzaken voor zwangerschapslingerie. Een decoratieve band vind je ook in (online) shops die zwangerschapskleding aanbieden.

Bron: oudersvannu.nl

Ook handig tijdens je zwangerschap:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content