Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil
Of je nu zwanger wilt worden of last hebt van bijwerkingen, stoppen met de pil doet heel wat met je lichaam. Wij zetten graag alle voor- en nadelen op een rijtje.
Iedere vrouw heeft haar eigen redenen om te stoppen met de pil. De een stopt met de pil omdat ze last heeft van bijwerkingen als hoofdpijn of stemmingswisselingen. Misschien heeft je dokter je aangeraden om te stoppen, mag je de pil niet gebruiken in combinatie met een ander medicijn of wil je overstappen op een andere vorm van anticonceptie. Of je stopt omdat je graag zwanger wilt worden.
Wat doet de pil eigenlijk?
- In de pil zitten kunstmatige hormonen (oestrogeen en progestageen) die je eisprong onderdrukken.
- Ze zorgen er ook voor dat je baarmoederslijmvlies niet geschikt is om een eicel te laten innestelen.
- Ze maken bovendien het slijm in de ingang van de baarmoeder dikker, waardoor zaadcellen daar moeilijker doorheen kunnen komen.
Op deze drie manieren probeert de pil te zorgen dat je niet zwanger raakt.
Tijdens de stopweek van de pil vind er wel een bloeding plaats, vaak heel erg miniem, maar dat is beslist géén menstruatiebloed. Dit heet ‘onttrekkingsbloed’.
Stoppen met de pil
Op het moment dat je stopt met de pil, krijg je nog één keer zo’n onttrekkingsbloeding. Over het algemeen gebeurt dit binnen een paar dagen nadat je gestopt bent. Omdat je daarna geen pil meer neemt, krijgt je lichaam geen kunstmatige oestrogeen en progestageen binnen. Hierdoor gaat je hormoonhuishouding veranderen. Langzaam komt je natuurlijke hormoonproductie op gang en daarmee ook je natuurlijke menstruatiecyclus.
- Er komt een eicel vrij uit je eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd en geschikt gemaakt voor innesteling van een eicel. En de baarmoeder wordt weer goed toegankelijk voor spermacellen.
- Op het moment dat je natuurlijke menstruatiecyclus goed op gang is gekomen, word je echt ongesteld. Je eerste menstruatie is een teken dat je vruchtbaar bent, al kan dat ook al eerder het geval zijn.
Wat als je menstruatiecyclus niet op gang komt? Kun je je menstruatie opwekken?
Voordelen van stoppen met de pil:
- Je libido vliegt omhoog. Waar je eerst misschien niet zoveel zin had in seks, wil je nu het liefst elke dag. Of zelfs meerdere keren per dag.
- Bye bye extra kilo’s. De kans is groot dat je tussen de 2 en 5 kilo kwijtraakt wanneer je stopt met de pil.
- Je gevoelens zijn minder afgevlakt. De pil vlakt je gevoelens af dus je kunt nu een stuk emotioneler worden, maar ook veel vrolijker en gelukkiger.
- Je natuurlijke hormoonbalans is terug van weggeweest. De anticonceptiepil zit vol met kunstmatige hormonen en dit verstoord je natuurlijke hormoonbalans. Dit kan klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid geven. Wanneer je met de pil stopt verdwijnen deze klachten als sneeuw voor de zon.
- Je bent korter ongesteld. Wanneer je stopt met de pil, wordt je menstruatie heftiger, maar ook korter.
- Je hebt minder last van stemmingswisselingen. Vanaf nu af aan voel je je minder down, maar een stuk zelfverzekerder en energieker.
- Je hebt geen last meer van migraine. Migraine komt voornamelijk door de plotselinge afname van oestrogeen, dus voor sommige vrouwen brengt de pil maandelijks migraine met zich mee en dat is zéker geen pretje. Stop je met de pil, dan is de kans op migraine een stuk kleiner.
Nadelen van stoppen met de pil: bijwerkingen
- hoofdpijn
- buikpijn of buikkrampen
- pijnlijke borsten
- stemmingswisselingen
- misselijkheid
- puistjes
- schommelingen in gewicht
- een onregelmatige menstruatie
De ene vrouw heeft veel last van deze klachten, de ander merkt er weinig van. Bij sommige vrouwen zijn de ontwenningsverschijnselen zo hevig, dat ze zelfs denken dat ze meteen al zwanger zijn. Dat kan natuurlijk ook echt zo zijn, want zodra je stopt met de pil ben je in principe niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Je kunt dan voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.
Ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen
Als je stopt met de pil, kun je last van bijwerkingen krijgen. Je hormoonhuishouding staat even op zijn kop en dat kan gepaard gaan met klachten, die lijken op zwangerschapssymptomen. Dit geldt overigens niet alleen als je stopt met de pil, maar ook als je stopt met andere anticonceptiemiddelen waar hormonen in zitten.
De ontwenningsverschijnselen gaan vaak vanzelf over als je natuurlijke menstruatiecyclus helemaal op gang is gekomen. Blijf je er last van hebben? Ga dan langs de huisarts.
Bron: Ouders van nu.nl
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!