Wat met draagmoederschap in België?
Wat als zwanger worden niet spontaan lukt? Gelukkig zijn er enkele alternatieven. Zoals draagmoederschap.
Draagmoederschap?
Draagmoederschap houdt in dat een vrouw zwanger is en bevalt van een kind voor een ander, met de bedoeling om de ouderschapsrechten en -plichten over te dragen aan de wensouders.
Twee vormen?
Er bestaan twee vormen van draagmoederschap::
- Laagtechnologisch draagmoederschap: de draagmoeder laat zich bevruchten met het zaad van de wensvader.
- Hoogtechnologisch draagmoederschap: bij de draagmoeder wordt een embryo ingeplant dat afkomstig is van de wensouders. Genetisch gesproken is het kind dan van beide wensouders, maar het wordt door een andere vrouw gedragen en gebaard. Dit kan een oplossing bieden voor vrouwen die wel over eicellen beschikken, maar niet over een (goed functionerende) baarmoeder.
Wie is wie?
Wensouders: of sociale ouders. Dit koppel koestert een kinderwens. De baby komt na de geboorte bij hen terecht en zal bij hen opgroeien.
Genetische ouders: zij zorgen voor het genetisch materiaal waaruit de baby groeit. Bij draagmoederschap kan dat voor de eicel de draagmoeder zijn (laagtechnologisch draagmoederschap), of de wensmoeder of een donor (hoogtechnologisch draagmoederschap).
Draagmoeder: zij is zwanger van de baby, maar wel met de nadrukkelijke bedoeling om de baby na geboorte aan de wensouders te geven.
Wanneer kom je in aanmerking voor een procedure met een draagmoeder?
Rechtstreekse medische aanwijzingen: de baarmoeder ontbreekt of inplanting van de vrucht is om medische redenen onmogelijk bij de wensmoeder.
Onrechtstreekse medische aanwijzingen: een zwangerschap zou levensbedreigend zijn voor de wensmoeder of de wensmoeder had verschillende onverklaarbare miskramen.
Homoseksuele mannen of single mannen: voor hen is werken met een draagmoeder vaak de enige manier om hun kinderwens te vervullen.
Draagmoederschap in België?
Er is momenteel geen Belgische wet die draagmoederschap regelt. Maar het is niet verboden. Wat wel verboden is, is dat er geld gegeven wordt aan een draagmoeder.
In België zijn er enkele fertiliteitscentra die (voornamelijk) hoogtechnologisch draagmoederschap begeleiden. Dat wil zeggen dat je vaak, naast het zoeken van een persoon die je kindje wil dragen, ook een eiceldonor moet vinden als je eigen eicellen ‘onbruikbaar’ zijn. Daarna kun je maar in enkele fertiliteitscentra terecht om de bevruchting te laten plaatsvinden en moet dit goedgekeurd worden. Zowel de draagmoeder als de wensouders worden gescreend door een centrum.
Draagmoederschap om andere dan medische redenen kan niet in België. Iemand die om een of andere reden geen zin heeft om zelf zwanger te zijn en een draagmoeder wil inschakelen, zal bot vangen bij een fertiliteitscentrum.
Wees alert
Gebruik maken van draagmoederschap is niet geheel zonder juridisch risico. De draagmoeder is in België bij de bevalling automatisch de juridische ouder. Indien ze gehuwd is, is haar partner ook automatisch juridische ouder. Jullie hebben dus geen ouderschapsrechten of -plichten zolang jullie de adoptieprocedure niet hebben doorlopen. Sommige fertiliteitscentra begeleiden koppels in het opstellen van een intentie-overeenkomst. Dat lijkt een goed idee, maar let daarmee op. Die overeenkomst is niet wettelijk afdwingbaar.
Met dank aan De Maakbare Mens
Lees ook:
- Wanneer zwanger worden niet meteen lukt
- “Mijn kindjes groeiden niet in mijn buik, wel in mijn hart”
- Adoptie: hoe gaat dat in zijn werk?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!