Een meerling op komst
Als je te horen krijgt dat je een tweeling krijgt is dat soms wel even slikken. Zelfs als je wist dat de kans op een meerlingenzwangerschap in jouw geval groter was, zoals op iets oudere leeftijd of bij bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen .
De laatste jaren beginnen vrouwen op steeds latere leeftijd aan kinderen. En hoe ouder, hoe groter de kans op meerlingen. Bij een vrouw tussen 35 en 40 jaar komt 2 keer zoveel een spontane meerlingzwangerschap voor als bij een vrouw tussen 25 en 30 jaar. Naarmate ze ouder wordt, neemt bij de vrouw ook de algemene vruchtbaarheid af. Vaak ondergaat ze dan een hormoonbehandeling , waardoor de kans op een meerlingzwangerschap ook weer verhoogd wordt.
Bij in-vitrofertilisatie bijvoorbeeld heb je 25% kans op een tweeling. Of je nu al dan niet spontaan zwanger bent van een meerling, feit is dat een dergelijke zwangerschap meer risico's inhoudt. Daarom moet een meerlingzwangerschap zeer nauwkeurig gevolgd worden.
De kraamperiode
De zwangerschap en de bevalling verlopen bij meerlingen vaak wat moeilijker en vragen van de moeder meer tijd om te herstellen . Ook de eerste weken thuis verlopen met een meerling vaak moeilijker. Het voeden, troosten, verschonen, baden,… Gelukkig is er door het vele bezoek altijd wel iemand om je te helpen. Je kan ook bij de overheid terecht voor hulp . Bij 3 kindjes of meer heb je bijvoorbeeld recht op een voltijdse kinderverzorgster en een deeltijdse poetshulp tot de kinderen 3 jaar zijn.
Hoe zit het met borstvoeding?
Bij een tweeling is volledige borstvoeding in principe nog mogelijk: met behulp van kussens kan je beide kindjes samen aanleggen. Al is dit vaak toch een heel gedoe en vinden veel moeders het prettiger om ieder kind individueel te voeden. In het begin zal wellicht de baby die moet wachten, huilen. Met een beetje geduld kan je het slaap- en voedingsschema van beiden op elkaar afstemmen.
Veel moeders kiezen ook voor een combinatie borst- en flesvoeding zodat beide baby's én de voordelen krijgen van moedermelk én nooit te lang op hun beurt moeten wachten. Bij drie of meer kindjes wordt borstvoeding al moeilijker, tenzij je melk afkolft. In ieder geval heb je hier geen andere keuze dan de combinatie borstvoeding-flesvoeding.
Heel wat meerlingouders kiezen ook voor volledige flesvoeding. Dit is niet alleen veel makkelijker en minder tijdrovend, maar doordat ook iemand anders een kindje kan voeden, verloopt alles wat rustiger.
Tijd voor jezelf
Ook al heb je hulp in huis, je bent steeds bezig met voeden – verschonen – baden. Bovendien kan je, net doordat je vaak beroep moet doen op andere mensen, ook het gevoel krijgen dat je een stuk van je privacy verliest.
Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf en je partner voldoende ruimte laat om er eens even tussenuit te gaan. Een uurtje wandelen op je eentje kan al voldoende zijn om even de sleur en drukte te doorbreken. Voltijds werken wordt vaak moeilijker, maar misschien kan je wel voor een langere periode loopbaanonderbreking nemen, of deeltijds aan de slag. De afwisseling thuis / werk kan voor jezelf heel heilzaam zijn.
De peuter/kleuterperiode
Als baby's peuters worden en beginnen rond te kruipen en te lopen, worden ze nieuwsgieriger en inventiever . Dit is natuurlijk niet anders bij meerlingen. Alleen heb je hier alle kattenkwaad meteen dubbel: de ene zet de andere aan tot iets en omdat ze even oud zijn, vinden ze ook alles even leuk, waardoor ze eindeloos kunnen doorgaan. Het is dus belangrijk je huis extra veilig te maken: beveiliging in alle stopcontacten, slot op laden en kasten, dingen omhoog zetten, een hekje aan de trap, enz…
Veel meerlingouders benadrukken de eigen identiteit van ieder kind door ze bijvoorbeeld anders te kleden, apart speelgoed en eigen spulletjes te geven. Hoewel, vooral eeneiige, meerlingen vaak sterk aan elkaar gehecht zijn, is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk gestimuleerd worden hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Ze vinden het trouwens heerlijk om even exclusieve aandacht te krijgen van mama en papa. Tot slot: met een tweeling of meerling is alles dubbel (driedubbel): ook alle leuke dingen…
Ben jij een meerlingenmama? Hoe zijn jouw ervaringen? Deel ze met ons!