Expert over epidurale verdoving
Ongeveer 75% van de Belgische zwangere dames kiest voor een epidurale verdoving, maar toch hebben veel van hen nog schrik van deze prik of vrezen ze nevenwerkingen. Professor gynaecologie aan de VUB Hendrik Cammu geeft meer uitleg.
Dankzij een epidurale verdoving of ruggenprik worden buik en benen gevoelloos gemaakt waardoor de bevalling minder pijnlijk wordt.
Professor Cammu: “De meeste epidurale verdovingen worden geplaatst op vraag van de bevallende dame in kwestie. Ondertussen bevalt ongeveer 3/4 van de zwangere vrouwen met de hulp van een epidurale. Als je weet dat 20 jaar geleden slechts de helft van de kraamklinieken deze verdoving aanbood, weet je meteen dat dit ondertussen als een soort “service” aanzien wordt voor zwangere dames.”
Zijn er nevenwerkingen verboden aan de epidurale verdoving?
Professor Cammu: “De dosering van de prik is zo berekend dat de baby er geen hinder van ondervindt. Ook bij de mama komen er maar zelden nevenwerkingen aan te pas. Soms kan het wel voor ongemakken zorgen. Zo kan je minder mobiel zijn wanneer er iets teveel epidurale werd toegediend of voel je niet wanneer je blaas vol is. Maar je vroedvrouw is hierop voorbereid en weet hoe hierop te reageren.”
Kan een epidurale op ieder moment van de bevalling gevraagd worden?
Professor Cammu: “Dat hangt er een beetje vanaf. Heb je bijvoorbeeld 6 cm ontsluiting bij je tweede bevalling, dan zullen dokters niet snel meer geneigd zijn om een epidurale te zetten. In dit geval verwacht men namelijk een snelle en vlotte bevalling. Heb je diezelfde 6 cm ontsluiting bij een eerste bevalling en gaat alles traag vooruit? Dan zal er wel voor gekozen worden om een epidurale te plaatsen. Op deze manier raakt de moeder niet uitgeput en wordt de pijn opgevangen. Veel hangt dus af van wanneer de dokter verwacht dat de baby zal komen.”