Waarom verlies je zoveel haar na je zwangerschap?

Door -
©iStock
Had je tijdens je zwangerschap een grote bos gezond haar en vallen je haren sinds je bevallen bent één voor één uit? Geen paniek, dat is heel normaal. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddeltjes.

De gemiddelde vrouw verliest dagelijks zo’n 100 haren. Dit verlies hoort bij de haarcyclus: daar waar haren verdwijnen, komen weer nieuwe. De meeste vrouwen hebben zo’n 400.000 tot 1.000.000 haren, dus met een dagelijks verlies van een 100-tal haren is er geen reden tot paniek.

Vrouwelijk geslachtshormoon

Tussen de vierde en achtste maand van je zwangerschap zul je echter merken dat je haar weinig of niet uitvalt. Hierdoor zal je haar gedurende een langere periode kunnen doorgroeien waardoor je meer en langer haar zal hebben. De oorzaak daarvan ligt in de aanwezigheid van het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. De productie van dit hormoon door je moederkoek is nodig om je baarmoeder ongehinderd te laten uitrekken en groeien tijdens je zwangerschap.

Nog andere factoren

Al de haren die in die periode van vier maanden niet zijn uitgevallen, kun je na je bevalling plots verliezen. Hierdoor zul je meer haaruitval hebben dan normaal. Naast progesteron kunnen ook stress, voeding en genen aan de oorzaak van je haarverlies liggen.

De productiestop van progesteron na je bevalling is dus de grote boosdoener voor je haarverlies. Wanneer een haartje afsterft, zal het niet meteen uitvallen. Pas drie of vier maanden na de bevalling zul je meer haren dan normaal verliezen. De hoeveelheid haaruitval is bij iedereen anders: sommige vrouwen hebben weinig of geen last van haaruitval en bij anderen valt het er met plukken uit. Dat geldt ook voor de duur van je haaruitval. In 80 procent van de gevallen stopt je haaruitval binnen een periode van vier maanden.

Wat kun je doen?

Bloedafname

Wie twijfels heeft bij het uitvallen van grote hoeveelheden haren, kan best naar de huisarts gaan. Die kan via bloedafname naar je hormoonhuishouding kijken. Wanneer inderdaad blijkt dat de hormonen ‘in de war’ zijn, kun je er aangepaste medicatie voor nemen.

Gezond eten

Gezond eten kan helpen om het haar sterker, glanzender en voller te maken. Deze producten kunnen helpen om je haarconditie te verbeteren:

  • Fruit: meloen, bessen, sinaasappels en appels
  • Bladgroenten: spinazie, sla en andijvie
  • Zuivelproducten: melk, kaas en eieren
  • Vleessoorten en vervangers: kip, noten en vis

Vitaminen

De kwaliteit van het haar kan ook verbeteren door het slikken van vitaminen. Een aantal vitaminen die het haar kunnen helpen:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Eiwitten
  • IJzer
  • Foliumzuur
  • Vitamine B-6 en B-12

Producten

Deze Tonique Vivifiant van Leonor Greyl is een praktische oplossing tegen haaruitval. De tonic vitaliseert het haar dag na dag.

Nioxin heeft handige 3-delige System Kits die zorgen voor haar dat er voller uitziet. Ben je van het ongeduldige type? De nieuwe Instant Fullness droogshampoo geeft meteen een vollere haardos. De droogshampoo absorbeert olie en talg op de hoofdhuid en in het haar en helpt het volume-effect van de 3-delige System Kits te verlengen. Je haar lijkt tot wel 2x voller binnen een paar seconden!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!