iStock

Waarom verlies je zoveel haar na je zwangerschap?

Had je tijdens je zwangerschap een grote bos gezond haar en vallen je haren sinds je bevallen bent één voor één uit? Geen paniek, dat is heel normaal. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddeltjes.

De gemiddelde vrouw verliest dagelijks zo’n 100 haren. Dat verlies hoort bij de haarcyclus: daar waar haren verdwijnen, komen weer nieuwe. De meeste vrouwen hebben zo’n 400.000 tot 1.000.000 haren, dus met een dagelijks verlies van een honderdtal haren is er geen reden tot paniek.

Vrouwelijk geslachtshormoon

Tussen de vierde en achtste maand van je zwangerschap zul je echter merken dat je haar weinig of niet uitvalt. Hierdoor zal je haar gedurende een langere periode kunnen doorgroeien, waardoor je meer en langer haar zal hebben. De oorzaak daarvan ligt in de aanwezigheid van het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. De productie van dit hormoon door je moederkoek is nodig om je baarmoeder ongehinderd te laten uitrekken en groeien tijdens je zwangerschap.

Nog andere factoren

Al de haren die in die periode van vier maanden niet zijn uitgevallen, kun je na je bevalling plots verliezen. Daardoor zul je meer haaruitval hebben dan normaal. Naast progesteron kunnen ook stress, voeding en genen aan de oorzaak van je haarverlies liggen.

De productiestop van progesteron na je bevalling is dus de grote boosdoener voor je haarverlies. Wanneer een haartje afsterft, zal het niet meteen uitvallen. Pas drie of vier maanden na de bevalling zul je meer haren dan normaal verliezen. De hoeveelheid haaruitval is bij iedereen anders: sommige vrouwen hebben weinig of geen last van haaruitval en bij anderen valt het er met plukken uit. Dat geldt ook voor de duur van je haaruitval. In 80 procent van de gevallen stopt je haaruitval binnen een periode van vier maanden.

Wat kun je doen?

Bloedafname

Wie twijfels heeft bij het uitvallen van grote hoeveelheden haren, kan best naar de huisarts gaan. Die kan via bloedafname naar je hormoonhuishouding kijken. Wanneer inderdaad blijkt dat de hormonen ‘in de war’ zijn, kun je er aangepaste medicatie voor nemen.

Gezond eten

Gezond eten kan helpen om het haar sterker, glanzender en voller te maken. Deze producten kunnen helpen om je haarconditie te verbeteren:

  • Fruit: meloen, bessen, sinaasappels en appels
  • Bladgroenten: spinazie, sla en andijvie
  • Zuivelproducten: melk, kaas en eieren
  • Vleessoorten en vervangers: kip, noten en vis

Vitaminen

De kwaliteit van het haar kan ook verbeteren door het slikken van vitaminen. Een aantal vitaminen die het haar kunnen helpen:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Eiwitten
  • IJzer
  • Foliumzuur
  • Vitamine B-6 en B-12

Producten

De Hair Growth & Repair Set van Hairlust bevat een sulfaatvrije shampoo- en conditionerset, die je haar zal verrijken met het hydratatie en de voeding die het nodig heeft om sterk en gezond te worden.

Deze set zit boordevol natuurlijke, biologische ingrediënten die diep in de kern van het haar kunnen doordringen, de proteïne in het haar en de haarwortels van binnenuit versterken en opnieuw opbouwen. Je krijgt een vochtinbrengende natuurlijke sulfaatvrije shampoo en een natuurlijke conditioner die droog, beschadigd en dun haar herstelt met vocht en proteïne.

Haaruitval na zwangerschap

€ 39,95 – Shop hier.

De Hair Growth Formula Gummies zitten boordevol vitamines en mineralen die je nodig hebt om normaal haar te ondersteunen, waaronder biotine en zink. Dit alles zonder in te boeten aan smaak! Ze zijn ideaal voor iedereen die zijn haar van binnenuit wil voeden.

Ze  zijn vegan, suikervrij, en bevatten geen synthetische smaken of kleurstoffen! Een potje bevat 90 kauwbare vitaminen, wat genoeg is voor een maand gebruik.

Dit product bevat geen ingrediënten die worden afgeraden tijdens zwangerschap of borstvoeding, maar net als bij veel andere voedingsmiddelen en supplementen is het aangeraden om voor gebruik eerst goedkeuring te krijgen van je eigen arts.

haaruitval na zwangerschap

€ 32,95 – Shop hier.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content