Hiv+
Vertel ik dat ik seropositief ben, en aan wie? Hoe moet het verder met relaties, met seks? Kan ik nog kinderen krijgen?
Dertig jaar geleden werd de eerste aidsdiagnose gesteld. Anno 2011 krijgen in ons land elke dag drie mensen te horen dat ze hiv-positief zijn. Dat zijn er meer dan duizend per jaar, een cijfer dat nog elk jaar stijgt. Meer dan dertienduizend mensen leven ondertussen met het virus onder hun huid.
Ondanks de medische vooruitgang is leven met hiv niet te onderschatten. Wie de diagnose krijgt, worstelt met een pak vragen. Hoe ben ik besmet geraakt? Wat nu? Blijf ik gezond of krijg ik aids? Vertel ik dat ik seropositief ben, en aan wie? Hoe moet het verder met relaties, met seks? Kan ik nog kinderen krijgen? En zullen ze me ontslaan op het werk?
Door het stigma is praten over de ziekte niet evident. Altijd is er de angst om afgewezen te worden. Mensen die leven met hiv, leven dan ook vaak met een geheim.
In Hiv+doorbreken Frankie, Helen, Kenny, Liesbeth en Thierry de stilte. Zij hebben één doel. Zich bloot geven om het taboe te doorbreken en de ziekte bespreekbaar te maken. Het zijn vijf sterke Vlamingen die letterlijk en figuurlijk positief tegen de dingen aankijken. Ze houden van het leven en willen hiv daarin een plaats geven.
Hiv+ is een openhartige en confronterende reeks over de impact van hiv op alle facetten van het leven: gezondheid, familie, relaties, vrienden, werk …
Leen De Schutter, die zich bij Sensoa inzet voor mensen met hiv, hoopt dat het
televisieprogramma kan bijdragen tot hun integratie:
"De publieke opinie heeft nog hetzelfde beeld van hiv als dertig jaar geleden, maar intussen is er veel veranderd. Dankzij de komst van aidsremmers zijn mensen niet meer doodziek door aids en kunnen ze in veel gevallen een bijna normaal leven leiden. Maar het virus raakt je niet alleen fysiek, ook op emotioneel, rationeel en sociaal vlak heeft het een invloed op je leven. Vooral leven met een geheim kan sommige mensen erg zwaar vallen."
"We hopen dan ook dat Hiv+ de bespreekbaarheid van hiv kan vergroten door te
laten zien wat het is om anno 2011 in Vlaanderen te leven met hiv. Dat het de
solidariteit vergroot, en de bereidheid om te luisteren naar het verhaal van mensen met hiv. Daarnaast hopen we dat het programma een steun kan zijn voor mensen die leven met hiv, doordat enkelen de stilte doorbreken en hun verhaal vertellen."