Getty Images

Vruchtbaarheidsproblemen: ICSI bestaat 30 jaar

Vorige maand vierde de allereerste ICSI-baby zijn dertigste verjaardag. ICSI is een vruchtbaarheidsbehandeling die vooral mannelijke vruchtbaarheidsproblemen kan oplossen. De techniek werd ontwikkeld door André Van Steirteghem, een Belgische prof die verbonden is aan UZ Brussel.

Wat is de ICSI-techniek?

ICSI staat voor Intracytoplasmatische sperma-injectie. Het is een gespecialiseerde ivf-behandeling waarbij één zaadcel met een ultrafijne naald in een eicel wordt gebracht. Dankzij ICSI kunnen mannen met weinig of minder beweeglijke zaadcellen ook vader worden. Wereldwijd werden de afgelopen dertig jaar meer dan zes miljoen ICSI-kinderen geboren. In België wordt vandaag bij ongeveer tachtig procent van de ivf-behandelingen de ICSI-techniek toegepast. Wereldwijd is dat zeventig procent.

ICSI werd per ongeluk ontdekt

De ICSI-techniek werd eerder per ongeluk ontdekt. Een zaadcel inbrengen bij een eicel gebeurde al. Alleen werd de zaadcel niet tot in het cytoplasma gebracht. Dat is het gelachtige gedeelte van de eicel waar cellulaire processen plaatsvinden. De toen bestaande naalden waren daarvoor namelijk niet fijn genoeg. Het team van Van Steirteghem ontwikkelde de precieze naald, waarbij men hoopte de bevruchting vlotter te laten optreden. Nadat een zaadcel onbedoeld tot in het cytoplasma werd gebracht, volgde een succesvolle bevruchting. Het begin van een ware opmars van de ICSI-techniek.

Geen ongewenste gevolgen bij ICSI-kinderen

Kinderen geboren na ICSI of een andere vruchtbaarheidsbehandeling in het UZ Brussel, maar ook wereldwijd worden altijd verder opgevolgd. Men onderzocht lange tijd of jongens geboren uit ICSI minder zaadvorming zouden hebben, net als hun vaders. En of deze kinderen risico liepen op aangeboren afwijkingen. Bij een vruchtbaarheidsbehandeling is het namelijk niet het beste, meest beweeglijke zaadcelletje dat de eicel bevrucht en ‘wint’. Opvolging door het UZ Brussel stelt gerust: de vruchtbaarheid van ICSI-jongens is niet lager en de methode heeft geen impact op de algemene gezondheid.

Bron: UZ Brussel.

Meer over zwanger worden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content