Je borsten tijdens de zwangerschap: op weg naar borstvoeding
Zowat alle zwangere vrouwen hebben de eerste 3 maanden van de zwangerschap gevoelige borsten. We kijken wat er tijdens de zwangerschap allemaal gebeurt met je borsten en hoe je ze voorbereidt op een succesvolle borstvoeding na de bevalling.
Je borsten veranderen om straks borstvoeding te geven
Het is duidelijk dat als je zwanger bent, je lichaam verandert. Eén van de opmerkelijkste wijzigingen ondergaan je borsten. Ze hebben dan ook een belangrijke rol te vervullen. Ze bereiden zich immers voor om melk te geven. Tijdens de eerste weken voel je vaak pijnlijke steken in je borsten. Soms kan je ook een prettige en zelfs erotische prikkeling krijgen. Na zo’n 8 weken worden ze zwaarder, knobbelig en gezwollen. Dit komt omdat de klieren en de kanalen zich ontwikkelen.
Borsten bestaan echter niet alleen uit klieren. Ze bevatten ook bindweefsel dat steun biedt en vetweefsel voor bescherming. Aan de klieren die naar de tepel leiden, hangen zakjes. Daarin wordt melk geproduceerd. Vóór de zwangerschap weegt een borst gemiddeld 200 gram. Tijdens de zwangerschap neemt ze in omvang en gewicht toe om naar het einde toe zo’n 400 tot 800 gram te wegen. Bij borstvoeding kunnen je borsten nog meer wegen.
Je tepels voorbereiden voor de voeding
Vanaf de 2de maand komt normaal de tepel meer vooruit. Deze bevat zenuwuiteinden, spiervezels, talgklieren, zweetklieren en zo’n 20 melkkanalen. De tepel is verder omringd door de tepelhof. Die wordt, naarmate de zwangerschap vordert, donkerder en knobbeliger. Vanaf halverwege de zwangerschap kan uit de tepel ook wat lichtgele vloeistof komen. Het is ‘colostrum‘, de voorloper van melk. De melkvorming zelf komt pas 4 of 5 dagen na de geboorte goed op gang.
Ben je van plan om borstvoeding te geven?
Dan kan je best je tepels al op het zuigen voorbereiden. Doordat je jarenlang een beha hebt gedragen, is de tepelhuid erg gevoelig geworden. Die is dan zeker niet bestand tegen het vele zuigen van een baby. Pijnlijke tepels en kloven kunnen hiervan het resultaat zijn.
Zoveel mogelijk met blote borsten lopen, een katoenen beha dragen of je borsten met een ruwe handdoek afdrogen kunnen je tepels harden.
Het is ook uitstekend als je borsten vaak worden aangeraakt of als eraan gezogen wordt. Heb je ingetrokken tepels, dan kan je ze ook masseren. Zo komen ze makkelijker naar buiten als je baby zuigt.