© Getty Images

Voor het eerst zwanger: wanneer wordt je buik zichtbaar?

Je hebt er zo lang van gedroomd en nu is het eindelijk zover: je bent zwanger! Nu kan het allemaal niet snel genoeg gaan en mag de hele wereld het weten. Je kijkt dan ook uit naar het moment dat je mag pronken met je bolle buik. Maar wanneer wordt je buikje zichtbaar?

Als je voor het eerst zwanger bent, is alles nieuw en zit je met veel vragen. Zoals wanneer je buikje eindelijk zichtbaar wordt voor de buitenwereld. Je hoeft je niet ongerust te maken als het bij jou net iets langer duurt. Gemiddeld begin je zelf een verschil te merken als je ongeveer 11 weken zwanger bent. Vaak duurt het nog tot de 18de week voor je het helemaal niet meer kunt verstoppen en ook iedereen in je omgeving het kan zien.

Buik zichtbaar: van wat hangt het af?

Het moment dat het buikje zichtbaar wordt, is bij elke vrouw anders. En dat heeft verschillende redenen:

  • De genen: was de buik van je moeder snel zichtbaar toen ze zwanger was van haar eerste kind? Dan is de kans groot dat dit bij jou ook het geval is. Vraag haar gerust eens hoe het bij haar verliep. Dan heb je immers al een idee!
  • Groot of klein: ook hoe jouw lichaam gebouwd is, speelt een belangrijke rol. In het algemeen kun je stellen dat een zwanger buikje bij grote mensen later te zien is dan bij vrouwen die eerder klein zijn.
  • Het aantal baby’s: dit klinkt natuurlijk erg evident, maar als je zwanger bent van een tweeling of een meerling is je buikje eerder zichtbaar omdat de baby’s al snel meer plaats innemen.
  • Je buikspieren: ben je het gewoon van te trainen en heb je stevige buikspieren? Dan zie je doorgaans later dat je zwanger bent. Dat is ook een van de redenen dat je buikje bij een tweede zwangerschap eerder zichtbaar is. Op dat moment zijn je buikspieren niet meer zo stevig als in het begin.

Groei van je buik

Sommige vrouwen kunnen onzeker worden als hun buikje niet genoeg groeit. Ze denken dan dat er iets mis is met de baby. Andersom is het ook mogelijk dat je je zorgen maakt als je net te veel aankomt of als je buik te snel groeit. Dat is in de meeste gevallen niet nodig. Hoe snel je buikje zichtbaar is of hoe dik hij is, heeft niets te maken met hoe goed je kindje het al dan niet doet.

Je gynaecoloog of vroedvrouw controleert jouw buik regelmatig. Daarvoor wordt gekeken naar de fundushoogte. Dat is de lengte van het hoogste punt van je baarmoeder tot aan de bovenkant van je schaambeen. Die hoogte komt overeen met je zwangerschapsduur, met enkele centimeters marge. Zolang die verhouding klopt, hoef je je geen zorgen te maken. Het is bovendien compleet normaal dat jouw zwangere buikje er anders uitziet dan dat van je zus of je vriendin. Elke zwangerschap is namelijk uniek!

Bronnen: parents.com, 24baby.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content