Wanneer voel je je baby in je buik bewegen?

Door -
baby bewegen
©Getty Images
Van zodra je weet dat je zwanger bent, kun je niet wachten tot je de baby in je buik voelt bewegen! Maar wanneer is dat? Want of je nu zwanger bent van je eerste of je tweede kind, je baby voelen bewegen in je buik is altijd een magisch moment.

Wanneer voel je de baby bewegen?

De meeste vrouwen voelen hun baby bewegen rond week 21. Tijdens een eerste zwangerschap is dat meestal tussen 18 en 21 weken. Bij een volgende zwangerschap kan het al iets vroeger voorkomen, rond 15 à 16 weken. Voel je nog niet veel? Dan hoef je niet meteen te panikeren.

Hoe herken je die eerste bewegingen?

Voor elke vrouw voelen die eerste bewegingen anders, maar de meeste mama’s-in-spe omschrijven het als:

  • kleine plopjes in je buik
  • vlinders in je buik
  • een kietelend gevoel van binnenuit

Wanneer kan papa de baby voelen?

Vanaf 28 weken worden de bewegingen in je buik steeds krachtiger. Je voelt schoppen, draaien, golven en porren. Je partner kan het nu ook voelen. Als je baby erg actief is, kun je je buik zelfs zien bewegen. Je baby ontwikkelt vanaf dan ook een patroon waarin hij slaapt en wakker is. De meeste baby’s bewegen ‘s middags en ‘s avonds.

Hoe vaak moet je de baby voelen?

Ook hier geldt weer: de ene baby is de andere niet. Check hier de gemiddelde richtlijn:

  • Je voelt de baby minimaal 10 tot 15 keer over de dag verspreid als je bezig bent met dagelijkse activiteiten.
  • Ben je ontspannen? Dan voel je de baby minimaal 10 keer binnen twee uur, mits je gefocust bent op de bewegingen.

Maar schrik dus niet als jouw baby maar 10 keer op een dag heeft geschopt. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met je vroedvrouw of gynaecoloog.

Wat als je je baby minder voelt in het derde trimester?

Het is vooral belangrijk dat je de baby veel voelt bewegen vanaf het derde trimester. Ongerust of je baby wel genoeg beweegt? Check dan het volgende:

  • Ben je de afgelopen 12 tot 24 uur druk bezig geweest?
  • Heb je een harde buik gehad?

Misschien was je zo druk bezig dat je de bewegingen hebt gemist. Wil je zekerheid? Ontspan je dan 1 tot 2 uur. Neem een warm bad of douche. Concentreer je op de bewegingen in je buik. Probeer je baby ook te stimuleren door met je hand zacht tegen hem aan te duwen. Misschien schud je hem zo wakker. Mocht je niks voelen en ongerust zijn, neem dan zeker contact op met je vroedvrouw of gynaecoloog.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here