Studie wijst uit: 86% van de ouders voelt zich mentaal beter door kraamzorg
Van 9 tot 15 mei is het Week van de Kraamzorg. Zorgorganisatie i-mens bevroeg in een enquête 1160 respondenten over wat zij verwachtten van kraamzorg, wat ze ondervonden tijdens de kraamperiode (met of zonder kraamhulp) en of ze er eventueel opnieuw voor zouden kiezen. Opmerkelijke conclusie: 86% van de ouders gaf aan dat het inschakelen van kraamzorg een positieve impact had op hun mentaal welzijn. Toch overweegt slechts 1 op de 3 ouders om voor kraamzorg te kiezen.
Andere verwachtingen
Om na te gaan waarom ouders in spe twijfelachtig tegenover kraamzorg stonden, vroeg men in de enquête naar de verwachtingen van kraamzorg. Daaruit bleek dat jonge mama’s en papa’s vooral veronderstelden advies te zullen krijgen bij de zorg voor het kind en bij de voedingen. Men verwachtte ook psychosociale hulp en zorg voor de moeder. Hulp bij het koken bleek geen grote verwachting (32%).
Wie daadwerkelijk gebruikmaakte van kraamzorg, gaf aan ondersteuning te krijgen bij heel andere, vooral huishoudelijke zorgen. Zo stond koken op nummer één. Daarnaast waren taken zoals strijken, hulp bij de verzorging van de baby, poetsen en wassen erg belangrijk. De kraamverzorgster had ook advies gegeven bij de zorg voor het kind (43%), maar veel minder dan verwacht (73%).
Wat dus nog niet voldoende duidelijk geweten bleek, is dat kraamzorg op maat wordt geboden. Lien Ooms van i-mens: “Het is belangrijk de noden van ouders goed te begrijpen. Voor sommige koppels zorgt een opgeruimd huis voor een opgeruimd hoofd. Bij andere geeft goed advies meer rust.”
Aandacht voor jouw welzijn
Lien benadrukt dat het niet alleen kraamhulp is, maar ook kraamzorg. “Kraamzorg is er voor je baby, maar ook voor jou als ouder. Alles draait rond de baby, waardoor aandacht hebben voor je eigen mentale welzijn en zelfzorg naar de achtergrond verdwijnt in die eerste weken. Een kraamverzorgende brengt gemoedsrust en de tijd om even op adem te komen.”
Drempels om hulp in te schakelen
Er zijn meerdere drempels waardoor nog veel jonge ouders afzien van kraamzorg. Uit de studie bleek dat slechts 16% van de ouders kraamzorg associeerde met betaalbaarheid. De prijs hangt echter af van je inkomen en bedraagt maximaal € 9 per uur. De meeste ziekenfondsen betalen daar bijna de helft van terug en sommige hospitalisatieverzekeringen voorzien ook een tussenkomst.
Daarnaast leeft schaamte nog altijd. Hulp durven vragen blijft voor een groep jonge ouders moeilijk, terwijl de meerwaarde voor je mentale welzijn duidelijk aangetoond is.
Alles over de kraamperiode:
- 6 redenen om kraamzorg aan te vragen
- Help, het klikt niet met de kraamhulp. Wat nu?
- Postpartum: 5x taboes uit de kraamperiode doorbroken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!