Papa heeft nestdrang
Klussen in de babykamer … Onderzoek wijst op een specifieke vorm van nestdrang bij vaders in spe.
- Bijna 60% van de aanstaande vaders voelt meer drang om thuis te blijven met hun zwangere partner
- Niet alleen zwangere vrouwen, maar ook hun partners vallen ten prooi
aan nestdrang - Klussen in babykamer is voor mannen ideale manier om zich vader te
voelen
Hoe meer de bevallingsdatum nadert, des te koortsachtiger slaan zwangere
vrouwen aan het poetsen, opruimen en verzamelen van babyspullen.
Nestdrang, heet dat dan.
Bij aanstaande vaders breekt dan weer het koude zweet uit wanneer ze denken aan vuile luiers en de decibels die de kersverse baby zou kunnen produceren. Om hun gedachten te verzetten, gaan mannen aan de slag in de toekomstige babykamer. Op vriendelijk verzoek van de mama in spe, die de look & feel van het babywalhalla netjes uitstippelt.
Zo ziet het cliché-plaatje van een toekomstig ouderpaar er uit, maar klopt dit ook? Misschien schuilt in het klusgedrag van de man ook wel nestdrang?
Bosch voerde in samenwerking met onderzoeksbureau Let Me Know een
onderzoek uit bij 210 aanstaande en jonge Belgische ouders. De studie zocht uit hoe ze zich voorbereiden op de komst van hun kleintje. Daaruit bleek dat klussen in de babykamer een manier is voor de papa om een band op te bouwen met zijn kind, een vorm van nestdrang.
Dankzij het klussen kan hij zo een nuttige rol spelen in een periode waarin vooral de zwangere vrouw in de spotlights staat.
Dat aanstaande mama’s veranderingen in hun gedrag vertonen, zal
niemand verbazen. Zwangere vrouwen zijn vaak misselijk of moe en
ondervinden heel wat ongemakken. Liefst 65% van de ondervraagde vrouwen zegt dat ze meer behoefte voelt om thuis te zijn.
Opvallend is wel dat ook 58% van de vaders in spe meer tijd thuis wil doorbrengen. De andere meest opvallende gedragsveranderingen bij mannen zijn het opgeven van hobby’s en de tijdsbesteding met de partner. Niet minder dan 37% van de aanstaande vaders brengt meer tijd door met de zwangere partner dan voordien.
Waarom klussen in de babykamer eerder een mannenaangelegenheid lijkt?
Uit het onderzoek van Bosch blijkt dat zwangere koppels het voor de vrouw
gevaarlijk en ongezond vinden om klussen uit te voeren. 2 op 5 ondervraagden ziet in het klussen ook een manier om een band met de baby op te bouwen.
De belangrijkste reden blijkt echter dat werken aan de babykamer voor de man een manier is om zich nuttig te maken en zich ook nuttig te voelen (73%). In het klussen vindt de man een praktische en nuttige bezigheid waarmee hij zijn spruit alvast een dienst kan bewijzen én zijn partner kan tonen dat hij een goede papa zal zijn.
De babykamer: het waar en waarom
Pasgeboren baby’s hebben er zelf geen flauw benul van, maar door hun
komst zijn aanstaande ouders vaak maanden in de weer om hun huis babyproof
te maken.
De voornaamste verandering die de ouders in huis uitvoeren, is het inrichten van de babykamer(84%). De helft van de ouders schenkt ook extra aandacht aan een betere veiligheid.
Meer dan de helft van de ondervraagden richt een kamer in die specifiek bestemd was als babykamer. En áls er dan een andere kamer moet worden opgeofferd, is
dat meestal het bureau of de logeerkamer.
Over de rolverdeling in de inrichting van de babykamer bestaat weinig
discussie: het is mama die beslist wat mooi is voor de baby (78%). Onder "inrichten van de babykamer" verstaat de meerderheid van de ouders het plaatsen
van babyspullen, maar ook het opfrissen van de muren met nieuw behang
of een ander kleurtje.
Vaders zijn meer geneigd te denken dat de baby er allemaal niks van ziet. De vaders zijn er meer dan de moeders gevoelig voor dat de stijl van de babykamer aansluit bij de inrichting van de rest van het huis. Met andere woorden, vaders verliezen hun nuchtere kijk op het geheel niet. Moeders lijken de babykamer meer lijken te beschouwen als een entiteit op zich, een coconnetje om hun baby te koesteren.
Beide ouders vinden dat een jongenskamer er anders hoort uit te zien
dan de kamer van een meisje.
Gemiddeld beg