Daarom draag je best steunkousen tijdens je zwangerschap

steunkousen
©iStock
We geven het toe: sexy is het niet, maar steunkousen helpen wél tegen spataders en zwangerschapsoedeem. Kwaaltjes waar veel aanstaande mama's last van hebben.

Spataders: hoe ontstaan ze?

  • Onder invloed van de hormonen tijdens je zwangerschap zetten de aders uit.
  • Bovendien drukt de baarmoeder op de aders in je bekken, waardoor bloed moeilijker terugstroomt naar je hart. De extra stress en spanning op de aderen van het been tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een mildere vorm van adervorming (spinadertjes) of tot een ernstigere variant (spataderen).

Wat doen steunkousen? Ze zorgen ervoor dat er druk op het been wordt uitgeoefend, zodat de aderen op de juiste plaatsen minder verwijd zijn. Op die manier wordt de bloedstroming van de benen richting het hart van buitenaf gestimuleerd. Komen er spataderen in je familie voor? Dan kun je beter al vanaf het begin van je zwangerschap steunkousen dragen.

Vochtophoping: hoe ontstaat het?

Vochtophoping of zwangerschapsoedeem wordt dan weer veroorzaakt doordat het filtersysteem van de nieren niet meer zo goed werkt. Het overtollige vocht wordt tijdens een zwangerschap niet zo goed afgevoerd, bijgevolg ontstaan er vochtophopingen. Vooral voeten, kuiten en polsen gaan dan opzwellen, wat een erg onaangenaam gevoel geeft.

Wat doen steunkousen? Ze vermijden die vochtophoping, je benen voelen lichter en minder vermoeid.

Steunkousen: extra tips

Eerste hulp bij vermoeide benen

Heb je tijdens je zwangerschap ‘ s avonds last van vermoeide, gezwollen en pijnlijke voeten of benen?  Vooral vrouwen met een zittend of rechtstaand beroep, kunnen hier snel last van krijgen. Je zult merken dat een paar steunkousen dan erg comfortabel is. Verrassend, maar dat kleine beetje extra support helpt je lichaam dat extra gewicht dragen, waardoor je lichaam ‘s avonds minder uitgeput is.

Zwanger op reis

Zwanger op reis? Stop dan meteen een pakje steunkousen in je koffer. Vooral vrouwen die nog reizen met het vliegtuig of langere tijd stil in de auto zitten, kunnen beter steunkousen aantrekken om een trombose te vermijden.

Wanneer draag je ze?

Voor een goede blijvende bloedcirculatie is het noodzakelijk om de steunkousen zolang mogelijk gedurende de dag te dragen. ’s Nachts is niet nodig, tenzij het op doktersvoorschrift is.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!