Zwanger van een tweeling? Zo richt je de kinderkamer in
De babykamer inrichten is voor veel ouders in spe een van de belangrijkste puntjes op hun to do-lijstje. Als je zwanger bent van een tweeling wordt de inrichting er niet eenvoudiger op. De dingen die je in tweevoud koopt, moeten die dan identiek zijn, of net niet? Kinderkamerstyliste Stéphanie van Studio Little J legt uit waar je best rekening mee houdt.
Hoe belangrijk het inrichten van een kinderkamer is weet Stéphanie als geen ander. Na een eerdere carrière als eigenaar van de webshop June and Julian, besloot ze haar echte passie te volgen. Met Studio Little J wil ze (toekomstige) ouders helpen met de inrichting van de baby- of kinderkamers. Ze mocht al een paar keer een kamertje inrichten voor een tweeling en deelt graag enkele tips.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je bent zwanger van een tweeling en wilt graag starten met de inrichting. Hoe begin je eraan?
Stéphanie: “Het belangrijkste in de babykamer zijn de bedjes. Ik vertrek het liefst met twee identieke bedjes die je symmetrisch in de kamer plaatst. Je hoeft ze niet noodzakelijk vlak naast elkaar te zetten. Een bedje aan elke kant van de kamer is een optie, of tegen eenzelfde muur maar met de korte kant van de bedjes naar elkaar toe. Ik vind het persoonlijk belangrijk om rekening te houden met die symmetrie en eenheid in de kamer, dat brengt rust. Hou je niet van twee identieke bedjes, kies dan hetzelfde type, maar in een andere tint. Op die manier toon je de eigenheid, maar behoud je de eenheid in de kamer.”
Vaak is de ruimte beperkt. Heb je echt alles dubbel nodig?
Stéphanie: “Neen, dat is zeker niet nodig. Eigenlijk is het enige dat je dubbel nodig hebt het bedje. En wat accessoires natuurlijk. Tussen de bedjes zou ik kiezen voor een grote commode met ruime lades. Zo heb je voldoende opbergruimte om het verzorgingsmateriaal en natuurlijk ook voor de kleertjes. Twee commodes is niet nodig, je kunt uiteindelijk toch geen twee kindjes tegelijk verschonen?
Ook wat de kleerkast betreft is één exemplaar ruim voldoende. Heb je trouwens te weinig ruimte in de kamer, weet dan dat die kast pas echt nuttig is op het moment dat je kleren begint op te hangen op kapstokken. De babykleertjes zijn nog zo klein dat je ze het makkelijkst plooit en in bakjes bewaart in de lades van je commode.
Veel ouders plaatsen ook een comfortabele stoel of zetel in de babykamer. Erg handig om je kindje in te voeden, zeker ‘s nachts. Heb je de ruimte, kun je natuurlijk een grotere zetel voorzien zodat je beide kindjes tegelijk kunt voeden, eventueel samen met je partner. In de praktijk zien we echter dat de meeste mama’s de kindjes om de beurt voeden. In dat geval is een gewone stoel of zetel zeker voldoende.”
Hoe zorg je voor een eigen karakter voor beide kindjes?
Stéphanie: “Dat is erg persoonlijk. Je hebt ouders die graag zoveel mogelijk identieke items kiezen, maar ik vind dat beide persoontjes hun eigenheid verdienen. Het belangrijkste is om de eenheid in de kamer niet uit het oog te verliezen. Kies je voor een bepaalde stijl, hou die dan ook aan, maar varieer met accessoires. Hier hoef je die symmetrie niet meer aan te houden.
Stel dat je een jongen en een meisje hebt, kun je aan de hand van de kleuren en de accessoires heel duidelijk de verschillen accentueren. Ik gebruik bijvoorbeeld heel graag hemeltjes boven de bedden. Kies je bij het ene bedje voor een poederroze tint, ga dan bij het andere voor grijs of beige. Het contrast mag zeker naar voor komen in de accessoires, maar behoud eenzelfde stijl. Kies je bijvoorbeeld zwart-zit tinten voor de ene baby en bohemien accenten voor de andere, dan is de eenheid ver zoek en kan het rommelig overkomen.
Ik hou persoonlijk wel van tijdloze spullen die rust uitstralen. Als je mijn Instagram-account bekijkt, weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Ik blijf, ook bij jongenskamers, liefst in de zachtere tinten en tijdloze kleuren. Stel dat een jongetje dol is op dino’s, zal ik dat zeker gebruiken in mijn advies, maar eerder in de vorm van een houten figuur bijvoorbeeld. Voor kindjes die helemaal in de ban zijn van de ruimte, ga ik zeker op zoek naar interessante wandstickers, zonder te vervallen in de schreeuwerige varianten die je in bepaalde speelgoedwinkels vindt. Ik vind het belangrijk dat kinderen tot rust kunnen komen in hun kamer.”
Stel, je hebt een beperkt budget, wat zijn dan de opties?
Stéphanie: “Ook bij de inrichting van een tweelingkamer kun je budgetvriendelijke keuzes maken. Zo kun je de bedjes perfect heel eenvoudig houden. Als je wat op je budget moet letten, zijn de leuke houten ledikantjes van IKEA altijd een goed idee om van te vertrekken. Ze zijn niet duur, maar perfect veilig voor je baby. Ze mogen dan eerder basic zijn, de manier waarop je het bedje stylet maakt veel goed.
Ook op zoek gaan naar tweedehands is een optie. Het lijkt me geen enkel probleem om twee dezelfde bedjes op de tweedehandsmarkt te vinden. Koop je bepaalde spullen tweedehands of heb je meubels gekregen, probeer ze dan met een likje verf of de styling naar een hoger niveau te tillen, zonder de eenheid in de kamer te verliezen.
Vergeet ook niet dat kindjes erg snel groot zijn. Investeer daarom liever als het moment daar is in een duurder eenpersoonsbed omdat ze daar toch veel langer gebruik van zullen maken. Sommige mensen kopen ook een juniorbed, maar dat vind ik een overbodige tussenstap. Op het moment dat de kindjes naar school gaan, kunnen ze meestal perfect in een eenpersoonsbed slapen, al dan niet met een bedrand of -rekje.”
Met dank aan Stéphanie van Studio Little J.
Nog meer inspiratie voor de kinderkamer:
- Besparen op de inrichting van je babykamer: 7 tips
- Beige babykamer: slecht voor je baby’s ontwikkeling?
- Tips voor een genderneutrale babykamer
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!