VVOC brengt prematuurtjes onder de aandacht
8,2% van alle baby’s wordt te vroeg geboren. Verhoudingsgewijs wordt weinig aandacht geschonken aan deze kwetsbare kinderen.
In Vlaanderen bevielen vorig jaar 7,4% van de vrouwen te vroeg. Als je rekening houdt met meerlingen en dus het aantal kinderen telt, werden vorig jaar ongeveer 5.750 baby’s minstens 3 weken te vroeg geboren. Dat is 8,2% van alle geboortes*.
Het sterfterisico is doorheen de jaren sterk afgenomen dankzij de indrukwekkende technologische vooruitgang in de neonatologie. De grens van de leefbaarheid bij vroeggeboren kinderen daalde in de laatste 10 jaren van 26 naar 24 weken.
Een vroeggeboorte is een erg ingrijpende gebeurtenis voor het kind én de ouders. Iedereen gaat hier anders mee om. Sommige ouders schakelen over op automatische piloot, anderen zijn al hun woorden en emoties kwijt en nog anderen worden erdoor overspoeld. Dit verschilt niet enkel van persoon tot persoon, maar ook van dag tot dag. Vele ouders hebben het ook moeilijk om contact te maken met hun kind omdat de baby er zó klein en kwetsbaar uitziet.
Al meer dan 20 jaar behartigt de VVOC – Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen – de belangen van couveusekinderen en hun ouders. Ze bepleit een gespecialiseerde en langdurige opvolging van deze kinderen om zo de risco’s op problemen te beperken en tijdig de juiste hulp te kunnen inschakelen.
Ook tracht de VVOC, via diverse kanalen ouders, hulpverleners en andere geïnteresseerden informatie te verschaffen over de wereld van couveusekinderen en hun gezin.
Via e-mail en permanente telefoondienst kunnen ouders terecht bij de VVOC terecht voor praktische vragen, voor hulp bij eenvoudige of meer complexe probleemsituaties, voor een steunend gesprek. De contactpersonen zijn zelf ouders van een couveusekind die de problematiek voldoende verwerkt hebben om adequaat te kunnen luisteren en eventueel advies te geven.
Samen met 17 andere Europese landen, vraagt de VVOC op 17 november 2009 aandacht voor preterme kinderen. Ze beogen met deze eerste internationale ‘Prematurity awareness Day’ een jaarlijkse traditie in gang te zetten.
* (Cammu, Martens, Landuyt, De Coen, & Defoort, SPE 2009)