Wat gebeurt er in je lichaam vanaf vier maanden zwangerschap?
Hoewel een zwangerschap soms wat ongemakken met zich meebrengt, blijft het toch ontzettend speciaal wat er zich eigenlijk allemaal afspeelt in je bolle buik. Lees hier wat er zoal gebeurt in je lichaam vanaf je 4 maanden zwanger bent.
1. De baby kan je horen
Vanaf 18 weken is het gehoorsysteem van de baby volledig ontwikkeld en kan de baby niet alleen je stem horen, maar ook omgevingsgeluid zoals de televiesie of stofzuiger. Als je zingt voor de baby of muziek afspeelt, is de kans groot dat hij na de geboorte deze geluiden zal herkennen en er van zal kalmeren.
2. Als de baby een jongen is, kan hij al erecties krijgen
O jee, die kleine uk krijgt al erecties terwijl hij nog maar in je buik zit! Klinkt grappig, maar zo werkt Moeder Natuur nu eenmaal. Tussen week 20 en 23 wordt er ook al sperma aangemaakt bij jongens. Bij meisjes worden rond die periode de baarmoeder en eierstokken ontwikkeld.
3. Je baby proeft wat je eet
Rond week 20 zijn de smaakpapillen van een baby ontwikkeld en kan hij dus proeven wat jij eet. Volgens experts kan je helpen om het voedingspatroon van je kind te bepalen door tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd te eten.
4. Je baarmoeder wordt tot 14 keer zo groot
Als er iets enorm flexibel is in je lichaam, dan is het je baarmoeder wel. Tijdens een zwangerschap groeit de baarmoeder met de baby mee en wordt tot 14 keer zo groot als de normale vorm en na de geboorte wordt hij weer kleiner.
5. Je hart pompt 40 tot 50 procent meer bloed
Je hart klopt 10 tot 20 keer meer en pompt meer bloed dan voor je zwanger was. Dat is meteen de verklaring waarom je tijdens je zwangerschap vaak zo moe bent. De reden dat je hart zoveel extra doet is om je lichaam voor te bereiden op de geboorte.
6. De baby produceert ontlasting
Nog iets wat bij Moeder Natuur hoort: de ontlasting. Ongeveer halverwege je zwangerschap begint je baby meconium te produceren. Dat is een zwarte, teerachtige substantie beter bekend als de baby zijn eerste ontlasting.
7. Je baby oefent om te huilen
Op de echografie is soms te zien hoe baby’s een huilende gelaatsuitdrukking maken in de buik van hun moeder. Het betekent niet dat de baby verdrietig is, maar huilen is voor een baby nu eenmaal de enige manier om te communiceren.
8. Je borsten produceren melk
De melkproductie wordt gestimuleerd door hormonen en rond week 20 zit de eerste babymelk al klaar in je borsten. Daarom kan je soms te maken krijgen met lekkende borsten in het derde trimester.
9. De placenta doet het werk van vier organen
De placenta helpt je baby om afvalstoffen te verwerken, zorgt voor bloedtoevoer, geeft de baby eten en werkt als een filter. De ultieme multitasker dus!
10. De baby kan licht zien
Rond week 30 is de iris in de ogen van je baby volledig ontwikkeld. Dat wil zeggen dat hij kan zien en dus ook licht kan waarnemen. Als je bijvoorbeeld met je buik in direct zonlicht komt, kan je misschien voelen dat de baby zich verplaatst om zich af te schermen van het licht. In je baarmoeder is het tenslotte nooit helemaal donker.